Institutul de Cardiologie, în elita medicală din România. Se vor face operaţii pe cord la copii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 06.12.2020

Institutul de Cardiologie, în elita medicală din România. Se vor face operaţii pe cord la copii

GALERIE
foto - DAN LUCA - robert danca casa - 6074Institutul de Cardiologie
 • foto - DAN LUCA - robert danca casa - 6074
 • Institutul de Cardiologie
- +

Iaşul se alătură centrelor de chirurgie din Bucureşti şi Tg. Mureş unde se pot face intervenţii în cazul copiilor cu malformaţii cardiace congenitale.

Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu” (IBCV) a accesat un nou subprogram din programul naţional de boli cardiovasculare derulat de Casa Naţională de Sănătate. „Institutul Inimii” din Iaşi a intrat din decembrie 2016 în subprogramul „Proceduri de cardiologie intervenţională la copii cu malformaţii cardiace congenitale” prin care va putea asigura, gratuit, operaţii pentru copiii născuţi cu malformaţii ale cordului. Momentan, pentru subprogramul promovat de IBCV cu numele de „Salvăm inimile copiilor la noi acasă”, CNAS a alocat institutului suma de 600.000 de lei.

„Subprogramul este finanţat din decembrie 2016 cu o valoare alocată de 600.000 de lei. Suma este orientativă şi permite tratarea apro­ximativ 40 de pacienţi cu malformaţii congenitale, la un cost mediu de aproximativ 14.500 de lei“, a arătat ec. Robert Dâncă, pre­şedintele CJAS Iaşi. Prin accesarea subprogramului „proceduri de cardiologie intervenţională la copii“, IBCV Iaşi devine al treilea centru din ţară, după Bucureşti şi Târgu Mureş, care poate efectua operaţii decontate de CNAS la minori cu malformaţii cardiace congenitale.

Potrivit conducerii institutului, accesarea subprogramului înseamnă continuarea intervenţiilor pe cord la copii pe care institutul le-a derulat anii trecuţi prin finanţare europeană. „Ne bucurăm să intrăm în acest subprogram. Acum, în luna decembrie, intrăm simbolic pentru că finanţarea vine relativ târziu. Totuşi, accesarea lui înseamnă că de acum ni s-a deschis o uşă, pentru că noi am efectuat ase­menea proceduri din alte finanţări. Anul trecut am derulat împreună cu UMF Iaşi programul «100 de inimi pentru 100 de copii» în cadrul căruia am tratat peste 130 de copii, atât în programul de chirurgie cardiovasculară pediatrică, cât şi în cadrul programului de cardiologie intervenţională.

La înce­putul anului 2016, am finalizat materialele sanitare şi dispozitivele pe care le aveam şi nu am mai putut derula acest program. Prin insis­tenţele CJAS şi cu sprijinul CNAS, sper eu şi MS, am reuşit în decembrie să intrăm în acest program“, a subliniat profesorul Grigore Tinică, ma­nagerul IBCV. „Institutul Inimii“ din Iaşi derulează 15 subprograme din programul naţional de boli cardiovasculare a CNAS, şapte pentru medicaţie specifică şi opt pentru materiale sanitare specifice.

Din 2013, de când CNAS decontează astfel de servicii, până în prezent, finanţarea subprogramelor a crescut constant, după cum a apreciat şeful CJAS Iaşi. „În 2013, programul naţional de cardiologie era finanţat cu 8 milioane de lei, iar în prezent valoarea este peste 17 milioane de lei. Este o creştere subtanţială faţă de 2013 ceea ce a permis institutului rezolvarea tuturor cazurilor care s-au prezentat aici“, a mai precizat ec. Robert Dâncă.

IBCV derulează şi programul naţional de infarct miocardic acut al Ministerului Sănătăţii. Pe viitor, institutul îşi propune să mai acceseze două programe specifice chirurgiei cardiovasculare, unul derulat de MS şi celălalt de CNAS. „Este vorba despre subprogramul de transplant cardiac şi de subprogramul de asistare circulatorie cardiacă. Aici sunt nişte clauze restrictive, cum ar fi specialişti cu experienţă de 20 de astfel de intervenţii sau specialişti care au stat cinci ani într-o clinică de chirurgie cardiacă, unde se fac 20 de intervenţii de transplant pe an. Nimeni când a început acest program nu avea aşa criterii, dar, ulterior, regulile s-au înăsprit“, a mai completat profesorul Grigore Tinică.

Pentru a accesa subprogramul „Proceduri de cardiologie intervenţională la copii cu malformaţii cardiace congenitale“, IBCV a dovedit că are laboratoare specia­lizate, aparatură specifică şi specia­lişti pregătiţi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Declarație vot

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.