
Institutul Regional de Oncologie Iași sărbătorește 13 ani de activitate dedicată pacienților oncologici

Astăzi, 25 martie, Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași împlinește 13 ani de activitate. În urmă cu 13 ani, în România existau doar două institute de oncologie, la București și Cluj. Pacienții din Moldova erau nevoiți să meargă sute de kilometri pentru tratament, deoarece nu aveau un spital specializat aproape de ei.
Inițial, pe locul actualului spital trebuia să fie construit Spitalul Regional. Totuși, s-a luat decizia de a înființa un Institut de Oncologie, pentru că zona Moldovei avea mare nevoie de un astfel de centru. Dr. Vasile Cepoi, medic primar medicină internă în cadrul IRO Iași, a fost cel care a văzut această oportunitate, chiar dacă mulți medici de atunci s-au opus și au insistat pentru Spitalul Regional. Astfel, a luat naștere IRO Iași. Astăzi, institutul are 366 de paturi, iar pe lângă secțiile de chirurgie, radiologie, hematologie și oncologie medicală, spitalul are și o secție de îngrijiri paliative, un serviciu care nu există la celelalte institute din țară.
CITEȘTE ȘI: Primul cabinet de vaccinare anti HPV din Moldova a fost deschis la IRO
„Este o sărbătoare pentru noi, deoarece în urmă cu 13 ani, pe 25 martie, au ajuns la IRO primii pacienți oncologici. Institutul a funcționat de la 1 februarie 2012, dar ne desfășuram activitatea la Spiridon. Ne-a trebuit aproximativ o lună ca să facem niște venituri, adică să tratăm niște pacienți acolo, ca apoi să-i aducem la IRO. Era într-o duminică dimineață, când la IRO au venit 62 de pacienți de la Secția de Oncologie și Radioterapie și de la Secția de Hematologie. La momentul respectiv funcționau doar secțiile medicale, secțiilor chirurgicale, blocului operator și ATI-ului le-am dat drumul la finalul anului 2012”, a declarat ec. Mirela Grosu, manager IRO Iași.
IRO înregistrează peste 8.000 de internări de zi
Managerul IRO spune că, lunar, aproximativ 1.000 de pacienți se internează, iar numărul consultațiilor depășește 25.000. În plus, se înregistrează peste 8.000 de internări de zi. Majoritatea pacienților revin de mai multe ori pe lună pentru consultații și tratamente, acesta fiind specificul îngrijirii oncologice. Prin Planul Național de Cancer și normele de contractare s-a asigurat atât cadrul legal, cât și finanțarea necesară, astfel încât pacienții să beneficieze de tratament la timp. În fiecare zi, sute de persoane vin la institut pentru diverse motive medicale: consultații, rețete, concedii medicale sau inițierea tratamentului. De asemenea, există pacienți care ajung la centrul de screening pentru controale preventive, iar în cazul unui diagnostic oncologic, sunt direcționați către institut pentru tratament. „IRO este o adevărată fabrică de sănătate”, spune Mirela Grosu. Peste 1.500 de angajați lucrează non-stop, 24 de ore din 24, pentru a oferi îngrijire pacienților.
Gheorghe are 85 de ani și a fost tratat de trei ori la IRO
Lungu Gheorghe, profesor universitar pensionat, în vârstă de 85 de ani, este un fost pacient al Institutului Regional de Oncologie Iași. A fost tratat aici de trei ori și spune că, încă de la prima internare, a simțit că grijile lui sunt pe umerii medicilor. De fiecare dată, tratamentul a fost eficient, iar el s-a însănătoșit. Mai mult decât atât, după ce și-a revenit, a rămas parte din această mare familie, ocupând funcția de Director Tehnic al institutului.
„Am descoperit afecțiunea respectivă relativ din timp, ceea ce nu a necesitat tratament postoperator sau chimioterapie, iar medicii mi-au spus că voi fi un om sănătos. Și așa a fost, am continuat să trăiesc normal și am rămas în legătură apropiată cu medicii. Totuși, în 2015, am primit o veste neplăcută, în rinichiul drept s-ar fi format o formațiune încapsulată de 11 mm. Astfel, am ajuns să fiu operat din nou și, de atunci, nu am mai avut nevoie de intervenții suplimentare în cadrul acestui institut”, a povestit acesta.
Fiecare pacient este evaluat de echipe specializate
Prof. univ. dr. Miron Lucian, medic oncolog la IRO, afirmă că, în prezent, pacienții cu cancer din România au acces la cele mai noi terapii și tratamente clasice decontate de Casa de Asigurări și beneficiază de îngrijire de calitate. Un aspect remarcabil al institutului este funcționarea comitetelor de decizie multidisciplinare, care analizează cazurile pacienților înainte de începutul tratamentului. Astfel, fiecare pacient este evaluat de echipe specializate, care se ocupă de diferite tipuri de cancer, cum ar fi cele bronhopulmonare, cancerul mamar, cancerul colorectal și digestiv, precum și alte forme de cancer. Aceste echipe colaborează pentru a oferi cel mai bun tratament posibil.
Publicitate și alte recomandări video