
Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iași face demersuri pentru construirea unui bloc alimentar propriu. IRO nu a dispus niciodată de o bucătărie proprie, funcționând mereu cu ajutorul unei firme de catering. Deși calitatea mâncării s-a îmbunătățit în ultimii ani, o parte dintre pacienți și-au exprimat nemulțumirea legată de aspectul și gustul mâncării în chestionarele de satisfacție.
Pacienții de la IRO sunt mai sensibili decât alții și necesită regimuri dietetice speciale, ceea ce înseamnă că mâncarea nu este adesea piperată și sărată. Totuși, angajații IRO cred că s-ar putea face mai mult pentru a îmbunătăți calitatea alimentației. La ultima licitație pe trei ani, la care sperau să participe mai multe firme pentru a exista competiție, nu s-a prezentat nicio altă firmă în afară de cea cu care au colaborat deja.
Un mini restaurant
Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iași, afirmă că și-a exprimat nemulțumirile de multe ori prin rapoarte scrise. Grosu afirmă că în ultimii ani s-a îmbunătățit calitatea și aspectul serviciilor, dar consideră că există loc de îmbunătățiri și că o bucătărie proprie ar rezolva această problemă. Astfel, ea nu renunță la speranța că, în viitor, va apărea un proiect, fonduri sau o finanțare nerambursabilă care să facă posibilă realizarea acestui plan.
„Pe lângă blocul alimentar, îmi doresc și un mini restaurant, nu doar pentru pacienți, dar și pentru aparținătorii și salariații noștri. Împreună cu rezidenții suntem peste 1200 de salariați și fiecare vrea să mănânce ceva la prânz și cred că am putea să facem așa ceva. Avem două locații posibile pentru construcție, ambele situate mai sus de Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice, pe strada Sărăriei, la numerele 177 B și 177 C. Aceste terenuri sunt în folosința noastră gratuită, fiind administrate de Consiliul Județean. Intenționăm să implementăm proiecte în una dintre aceste locații, respectiv construirea unui bloc alimentar și a unui mini restaurant. Prin această inițiativă, noi nu urmărim să amortizăm niște cheltuieli, ci să oferim ceva în plus pentru calitatea hranei”, a declarat Mirela Grosu, managerului Institutului Regional de Oncologie din Iași.
Periodic se realizează controale
În prezent, relația dintre firma de catering și IRO este bună. Asistentul dietetician ține legătura cu cei de la firma de catering, iar obiecțiile importante sunt raportate în scris. Periodic se realizează controale de către serviciul de epidemiologie al IRO la sediul unde se prepară și ambalează mâncarea pentru pacienți pentru a verifica dacă activitatea se desfășoară în condiții igienice și dacă se respectă toate normele de igienă. Totodată, asitentul dietetician este prezent întotdeauna la livrarea mâncării și o verifică organoleptic și dacă corespunde calitativ. Acesta ține legătura cu infirmierii care repartizează hrana la patul pacientului sau la oficiul alimentar.
„Nu ar putea să ne factureze acest serviciu”
În ceea ce privește mâncarea pentru pacienți, Institutul Regional de Oncologie din Iași acoperă costurile alocației pentru hrană, care includ alimentele și cheltuielile indirecte, cum ar fi manopera, caserolele și utilitățile necesare pentru prepararea hranei. Astfel, cheltuielile noastre lunare acoperă totul, de la materia primă și prepararea acesteia, până la utilități și manoperă.
„Am contactat alte spitale pentru a găti în altă unitate sanitară, dar nu este posibil deoarece codul CAEN al unităților sanitare nu include această activitate, ci doar prestarea de servicii medicale. Chiar dacă un spital ar avea capacitatea și dorința de a ne ajuta, nu ar putea să ne factureze acest serviciu. Prin urmare, singura opțiune este un prestator privat. Menționăm că noi nu am avut niciodată un bloc alimentar”, a declarat managerul IRO.
Publicitate și alte recomandări video