anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 28.09.2022

Insuficiența mitrală poate trece neobservată dar poate fi și fatală

GALERIE
INIMA
 • INIMA
- +

Corina Mancaș, Suceava: ”Mama mea are 46 de ani și, la un control de rutină, a fost diagnosticată cu insuficiență mitrală. A fost șocant, pentru că ea nu a acuzat niciodată vreun simptom. Medicul cardiolog care a văzut-o a spus că este o fază incipientă și că nu are nevoie de medicamente. Doar să nu mănânce sărat și să nu facă eforturi mari. I-a spus să revină dacă observă modificări de genul că nu poate respira sau dacă obosește mai ușor decât până acum. Dacă totul este în regulă, să vină la control peste 6 luni. Eu sunt studentă în Iași și m-am gândit că o opinie din partea specialiștilor cardiologi ieșeni nu ne-ar strica, mai ales că nici unul dintre noi nu am înțeles prea clar cum se manifestă această boală”.

Dr. Daniela Crișu (FOTO), medic primar cardiolog, Clinica de Cardiologie, Spitalul Clinic de Urgențe ”Sf. Spiridon”: ”Inima are o funcție de pompă , cu rol de a trimite sângele oxigenat în toate arterele organismului.  Inima are două părți - partea stângă și partea dreaptă - și patru camere - câte un atriu și un ventricul pe fiecare parte. Partea dreaptă a inimii primește sângele neoxigenat adus de vene. După trecerea prin atriul drept (AD) și ventriculul drept (VD), sângele este pompat în plămâni unde este oxigenat. Odată trecut prin plămâni, sângele ajunge înapoi în atriul stâng (AS) prin venele pulmonare, apoi în ventriculul stâng (VS), de unde este pompat în aortă prin care se distribuie în întreg corpul prin artere. Între atrii și ventriculi există niște valve care se închid și se deschid într-o anumită secvență, pentru a pompa sângele eficient, la fiecare cotracție a inimii.

Între atriul stâng și ventriculul stâng există valva mitrală. Când această valvă nu se închide corespunzător în timpul contracției (sistolei) ventriculului stâng (când această valvă ar trebui să fie închisă) o cantitate de sânge din VS se întoarce anormal în AS și atunci vorbim despre insuficiență mitrală.

Insuficiența mitrală sau regurgitarea mitrală este definită ca o inversare anormală a fluxului din VS în AS un timpul contracției (sistolei) ventriculare. Acest lucru poate duce la supraîncărcarea inițială de volum în atriul stâng, ulterior creștrea presiunii retrograde din AS în circulația pulmonară, cu apariția congestiei pulmonare.

De cele mai multe ori, insuficiența mitrală este ușoară și progresează lent. De aceea, simptomele pot lipsi ani de zile. Simptomatologia este determinată de severitatea insuficienței mitrale, de la asimptomatic în insuficiența mitrală ușoară-moderată și până la semne și simptome de insuficiență cardiacă, dacă insuficiența mitrală este severă (dificultăți de respirație, palpitații, tuse seacă).

Cauzele apariției insuficienței mitrale pot fi multiple. Reumatismul articular acut a fost, în trecut, cea mai frecventă cauză de insuficiență mitrală. Valvele devin rigide, se deformează, aparatul subvalvular suferă deformări și, treptat, apar depuneri de calciu.

În prezent, insuficiența mitrală degenerativă este cea mai frecventă formă de insuficiență mitrală. Calcificarea inelului mitral apare la persoane în vârstă iar insuficiența mitrală apare din cauza inelului mitral rigid și a calcificării care afectează uneori și baza de implementare a valvelor.

Cardiopatia ischemică este o altă  cauză de insuficiență mitrală care apare prin ischemia (deficitul de irigare) a aparatului subvalvular, determinând disfuncția/ruptura de mușchi papilar. Ruptura de mușchi papilar produce o acută de insuficiență mitrală, o formă extrem de gravă, de obicei mortală.

Alte cauze pot fi: prolapsul de valvă mitrală, dilatarea ventriculului stâng și/sau a atriului stâng, diverse tipuri de cardiomiopatii.

Putem descoperi la examenul fizic prezența insuficienței mitrale? Da, prin ascultarea cu stetoscopul a unui suflu caracteristic, sistolic, în aria de proiecție a valvei mitrale.

În cazul insuficienței mitrale cronice, semnele fizice preced cu mulți ani simptomele. Pacientul poate evolua de la stadiul de asimptomatic la stadiul de insuficiență cardiacă stângă progresivă. Inițial apare dispneea (dificultatea de a respira) la efort, iar dacă regurgitarea devine importantă, apare dispneea paroxistică nocturnă și ortopneea (dispneea în repaus fiind  accentuat de decubitul dorsal). În stadiile avansate de boală, din cauza dilatării AS apare fibrilația atrială.

În insuficiența mitrală acută apare o creștere bruscă de presiune în atriul stâng și circulația pulmonară, ducând rapid la edem pulmonar acut. În general, este produsă de ruptura cordajelor tendinoase și ruptura parțială sau totală a mușchilor papilari, cauza cea mai frecventă fiind infarctul miocardic acut.

Cum se confirmă diagnosticul de insuficiență mitrală? Ecocardiografia Doppler  aduce cele mai importante date privind diagnosticul insuficienței mitrale, etiologia, severitatea leziunii, consecințele hemodinamice (dilatarea AS ± VS, hipertensiunea pulmonară), precum și aprecieri privind funcția ventriculului stâng. Examenul radiologic arată un cord de dimensiuni crescute în formele moderate și severe de insuficiență mitrală, cu atriul și ventriculul stâng mărite.

Complicațiile cele mai importante sunt: fibrilația atrială, insuficiența cardiacă, endocardita infecțioasă (infecție bacteriană localizată la nivelul valvei mitrale modificate).

Insuficiența mitrală cronică ușoară și moderată nu necesită tratament medicamentos, în afara măsurilor igieno-dietetice privind reducerea aportului de sare și evitarea eforturilor fizice deosebite.

Tratamentul medicamentos presupune  vasodilatatoare (inhibitorii de enzimă de conversie ai angiotensinei) care au rol hemodinamic la bolnavii cu insuficiență mitrală, această clasă de medicamente reducând regurgitarea mitrală.

Indicația de tratament chirurgical (protezarea valvei mitrale, plastia de valvă mitrală) se ia în considerare la pacienții cu insuficiență mitrală cronică severă, simptomatici sau cu insuficiență mitrală acută.

Tratamentul intervențional (Procedura MitraClip) este o alternativă la tratamentul chirurgical, având avantajul unei recuperări rapide și a unei scurte durate de spitalizare. Sistemul MitraClip reprezintă un cateter ghid și un sistem care conține la capătul său clipul și permite delivrarea lui la nivelul foițelor valvei. Procedura se realizează de caăre un medic intervenționist în sala de angiografie care va introduce un cateter ghid pe calea venei femurale în AD și, ulterior, prin puncționarea septului interatrial, în AS. Pe cateterul-ghid va fi introdus în atriul stâng sistemul MitraClip.

Cum urmărim pacientul cu insuficiență mitrală? Prin evaluare clinică periodică, în ceea ce privește capacitatea de efort și prin evaluare ecocardiografică anuală.

În consecință, sfatul meu este să țineți legătura cu medicul cardiolog curant care va ține sub observație eventuala evoluție a stării de sănătate a mamei dvs”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.