anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Insuficiența ovariană precoce (P)

GALERIE
luca-ioana_zdi
 • luca-ioana_zdi
- +

Insuficiența ovariană precoce reprezintă epuizarea funcției ovariene prematur. Insuficiența ovariană precoce este descrisă ca un sindrom ce include lipsa menstruației, creșterea nivelului hormonilor gonadotropi la valori întâlnite în menopauză, precum și deficit de hormoni sexuali, înainte de vârsta de 40 de ani. Pierderea funcției endocrine a ovarelor are efecte sistemice asupra întregului organism, iar pierderea fertilității poate avea impact emoțional profund. Deși simptomatologia este identică cu cea a menopauzei naturale, insuficiența ovariană precoce diferă în multe privințe de menopauza normală, deoarece oprirea funcției ovariene, odată apărută, nu este în general definitivă.

Cauzele insuficienței ovariene precoce sunt de mai multe tipuri. Ele pot să țină de o reducere a numărului inițial de foliculi ovarieni primordiali cu care o femeie se naște, de o pierdere accelerată a foliculilor sau de o disfuncție foliculară. Uneori identificarea cauzei care a dus la insuficiența ovariană este imposibilă.

Diagnosticul este suspicionat în condițiile unor tulburări de ciclu menstrual, însoțite de infertilitate și semne de scădere a impregnării estrogenice (bufeuri vaso-motorii, tulburări de somn, uscăciune vaginală etc.). Adesea sunt observate forme fluctuante, evoluția fiind dificil de prezis, deoarece disfuncția ovariană nu este permanentă la toate pacientele. Aproximativ 50% dintre femeile tinere prezintă funcție ovariană intermitent, impredictibil, timp de mulți ani după stabilirea diagnosticului. Femeile care au rude cu insuficiență ovariană precoce, ca și cele cu antecedente familiale de sindrom X fragil, retard mental, demență, întârziere de dezvoltare, trebuie să urmeze consiliere genetică.

Cauza autoimună este suspectată atunci când pacienta asociază și alte afecțiuni autoimune. Diagnosticul de certitudine este dat de biopsia ovariană, dar aceasta nu este recomandată în practică sistematic.

Tratamentul vizează substituția hormonală cu estrogeni și progesteron pentru a preveni consecințele menopauzei. El trebuie continuat, dacă nu există contraindicații, până la vârsta normală de instalare a menopauzei. Riscurile generale ale utilizării terapiei hormonale de substituție nu se aplică la femeile cu insuficiență ovariană precoce, fiind vorba despre o altă categorie de vârstă. Deficiența de estrogeni la o vârstă tânără implică riscuri pentru sănătate mai mari decât suplinirea hormonilor produși în mod normal de ovare.

Având în vedere riscul crescut de apariție a osteoporozei, se recomandă un consum adecvat de calciu și vitamina D, precum și exerciții fizice regulate.

Nu există, din păcate, un tratament specific al infertilității. Aproximativ 5-10% dintre paciente pot concepe spontan, însă pentru majoritatea adopția sau donarea de ovocit/embrion sunt singurele soluții.

Discuția cu medicul endocrinolog și ginecolog poate să risipească pentru pacientă temerile, perplexitatea și emoțiile care însoțesc diagnosticarea unei insuficiențe ovariene precoce, prin înțelegerea faptului că această situație medicală, identificată la timp, nu este un parcurs inexorabil spre menopauză și că există soluții terapeutice pentru majoritatea provocărilor pe care această afecțiune ni le oferă.

Dr. Ioana Luca, medic primar Endocrinologie, Arcadia

Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suntem pe nicăieri

Pavel LUCESCU

Suntem pe nicăieri

Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri.

opinii

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

George PLEȘU

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

Mi-a trebuit ceva curaj să citesc cartea. O aveam cumpărată de aproape o lună când, într-o zi, am deschis-o cu inima strânsă. Nu m-am uitat înainte peste nicio recenzie, am vrut să percep textul fără medieri suplimentare. 

Palma Sfântului Nicolae

pr. Constantin STURZU

Palma Sfântului Nicolae

Nu doar la începutul lunii decembrie, ci şi în anumite situaţii conflictuale ce mai apar (din păcate) în Biserică, se obişnuieşte a se invoca drept argument pentru anumite comportamente palma dată de Sfântul Ierarh Nicolae lui Arie. 

pulspulspuls

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pentru că tot am văzut că scandalul buiandrugilor de la noul terminal al aeroportului ieşean dă să se stingă, în aşteptarea vreunui rezultat al sesizărilor trimise în mai multe derecţii de şefii partidoiului ieşean, haideţi să vă spunem despre chestiune, ca s-o mai ţinem trează măcar o zi, câteva şpârle care circulă în mediul politic ieşean!

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.