Insulta şi calomnia au revenit în Codul Penal în urma unui caz de la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Insulta şi calomnia au revenit în Codul Penal în urma unui caz de la Iaşi

GALERIE
insulta si calomnia
  • insulta si calomnia
- +

Insulta şi calomnia, în lipsa unui interes legitim demonstrat, vor fi considerate începând de astăzi, de toate instanţele din România, fapte penale, pedepsite cu amendă penală. Revenirea la situaţia dinainte de 2006, după o perioadă de dezincriminare, este efectul unei decizii a Curţii Constituţionale luate în unanimitate pe 29 aprilie, dar care a intrat în vigoare astăzi, prin publicarea în Monitorul Oficial.

 

Singura modificare o poate face Parlamentul, printr-o nouă lege. Deputatul USL Eugen Nicolicea a dat un pronostic ferm: "Nici pomeneală".
 
În motivarea deciziei, Curtea admite că incriminarea insultei şi calomniei are "un efect descurajator", mai ales pentru presă, "şi, prin urmare, afectează libertatea de exprimare şi de informare". În acelaşi timp, toţi cei nouă judecători ai CRR susţin însă că "demnitatea umană nu poate fi evaluată în bani şi nici compensată prin foloase materiale”, în aşa fel încât procesele pentru lezerea demnităţii să se consume doar în civil, fără răspundere penală.
 
Revenirea în Codul Penal a insultei şi calomniei, după ce fuseseră dezincriminate, are precedent doar în Rusia, dintre ţările membre ale Consiliului Europei.
 
Nominalizată de Guvern pentru a intra în competiţia pentru postul de judecător din partea României la CEDO, Iulia Motoc a semnat o opinie concurentă, în care a pledat pentru dezincriminarea insultei şi calomniei pentru presă, aşa cum a susţinut în mai multe rânduri Curtea de la Strasbourg, votând însă "pentru" luarea deciziei, alături de ceilalţi 8 membri ai CCR.
 
Sesizarea care a reaprins scânteia la Curtea Constituţională a pornit de la Iaşi, după ce o asociaţie de proprietari a ajuns la scandal cu insulte şi calomnii pentru o datorie de 5.000.000 de lei, la CET. Conflictul între vecinii de bloc cu care Veronica Aneta, fost medic veterinar din Iaşi, şi fiica sa, avocatul Oana Dămoc, a ajuns până la Curtea Constituţională şi a câştigat "chiar în Postul Mare, când Dumnezeu e drept şi mare".

De la gâlceava celor 50 de milioane neachitate la CET Iaşi s-a ajuns la insulte şi calomnii. Procurorul a soluţionat însă dosarul cu NUP, considerând că cele două fapte au rămas dezincriminate după modificarea în Parlament a Codului Penal, în 2006. Chiar dacă, în 2007, Curtea Constituţională a judecat o excepţie de neconstituţionalitate ridicată împotriva ziarului „Gazeta de Sud-Est”, hotărând că abrogarea operată de Parlament nu respectă Constituţia, în sensul în care dreptul la imagine şi la intimitate este garantat de Constituţie şi nu poate rămâne nereglementat de lege, judecătorii care au dat în continuare soluţii de achitare în procesele de insultă şi calomnie ori procurorii care au ales neînceperea urmăririi penale s-au bazat pe o decizie a Curţii Supreme.

Mai exact, prin procedura recursului în interesul legii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit în 2010 că magistraţii trebuie să considere că aceste fapte nu sunt penale, aşa cum a decis Parlamentul. Decizia a apărut după ce în practica judiciară s-au creat două interpretări, care duc la haos – unii magistraţi consideră că insulta şi calomnia sunt fapte penale, alţii care consideră că nu.
 
Judecătorii Curţii Constituţionale au fost însă tranşanţi: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate decide peste capul lor. În consecinţă, CCR "impune sancţionarea oricărei interpretări" a legii care "ar oferi acestei instanţe posibilitatea să dea dezlegări obligatorii care contravin Constituţiei şi deciziilor CCR". Efectul direct: "de la data publicării  în Monitorul Oficial" a deciziei 206 din 29 aprilie, adică începând de astăzi,  aceasta determină "pentru viitor", "aplicarea normelor de incriminare a insultei şi calomniei, precum şi a dispoziţiilor privind proba verităţii".
 
Citiţi mai mult pe gandul.info

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.