anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Insulta şi calomnia au revenit în Codul Penal în urma unui caz de la Iaşi

GALERIE
insulta si calomnia
 • insulta si calomnia
- +

Insulta şi calomnia, în lipsa unui interes legitim demonstrat, vor fi considerate începând de astăzi, de toate instanţele din România, fapte penale, pedepsite cu amendă penală. Revenirea la situaţia dinainte de 2006, după o perioadă de dezincriminare, este efectul unei decizii a Curţii Constituţionale luate în unanimitate pe 29 aprilie, dar care a intrat în vigoare astăzi, prin publicarea în Monitorul Oficial.

 

Singura modificare o poate face Parlamentul, printr-o nouă lege. Deputatul USL Eugen Nicolicea a dat un pronostic ferm: "Nici pomeneală".
 
În motivarea deciziei, Curtea admite că incriminarea insultei şi calomniei are "un efect descurajator", mai ales pentru presă, "şi, prin urmare, afectează libertatea de exprimare şi de informare". În acelaşi timp, toţi cei nouă judecători ai CRR susţin însă că "demnitatea umană nu poate fi evaluată în bani şi nici compensată prin foloase materiale”, în aşa fel încât procesele pentru lezerea demnităţii să se consume doar în civil, fără răspundere penală.
 
Revenirea în Codul Penal a insultei şi calomniei, după ce fuseseră dezincriminate, are precedent doar în Rusia, dintre ţările membre ale Consiliului Europei.
 
Nominalizată de Guvern pentru a intra în competiţia pentru postul de judecător din partea României la CEDO, Iulia Motoc a semnat o opinie concurentă, în care a pledat pentru dezincriminarea insultei şi calomniei pentru presă, aşa cum a susţinut în mai multe rânduri Curtea de la Strasbourg, votând însă "pentru" luarea deciziei, alături de ceilalţi 8 membri ai CCR.
 
Sesizarea care a reaprins scânteia la Curtea Constituţională a pornit de la Iaşi, după ce o asociaţie de proprietari a ajuns la scandal cu insulte şi calomnii pentru o datorie de 5.000.000 de lei, la CET. Conflictul între vecinii de bloc cu care Veronica Aneta, fost medic veterinar din Iaşi, şi fiica sa, avocatul Oana Dămoc, a ajuns până la Curtea Constituţională şi a câştigat "chiar în Postul Mare, când Dumnezeu e drept şi mare".

De la gâlceava celor 50 de milioane neachitate la CET Iaşi s-a ajuns la insulte şi calomnii. Procurorul a soluţionat însă dosarul cu NUP, considerând că cele două fapte au rămas dezincriminate după modificarea în Parlament a Codului Penal, în 2006. Chiar dacă, în 2007, Curtea Constituţională a judecat o excepţie de neconstituţionalitate ridicată împotriva ziarului „Gazeta de Sud-Est”, hotărând că abrogarea operată de Parlament nu respectă Constituţia, în sensul în care dreptul la imagine şi la intimitate este garantat de Constituţie şi nu poate rămâne nereglementat de lege, judecătorii care au dat în continuare soluţii de achitare în procesele de insultă şi calomnie ori procurorii care au ales neînceperea urmăririi penale s-au bazat pe o decizie a Curţii Supreme.

Mai exact, prin procedura recursului în interesul legii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit în 2010 că magistraţii trebuie să considere că aceste fapte nu sunt penale, aşa cum a decis Parlamentul. Decizia a apărut după ce în practica judiciară s-au creat două interpretări, care duc la haos – unii magistraţi consideră că insulta şi calomnia sunt fapte penale, alţii care consideră că nu.
 
Judecătorii Curţii Constituţionale au fost însă tranşanţi: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate decide peste capul lor. În consecinţă, CCR "impune sancţionarea oricărei interpretări" a legii care "ar oferi acestei instanţe posibilitatea să dea dezlegări obligatorii care contravin Constituţiei şi deciziilor CCR". Efectul direct: "de la data publicării  în Monitorul Oficial" a deciziei 206 din 29 aprilie, adică începând de astăzi,  aceasta determină "pentru viitor", "aplicarea normelor de incriminare a insultei şi calomniei, precum şi a dispoziţiilor privind proba verităţii".
 
Citiţi mai mult pe gandul.info

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.