Insuportabila greutate a fiinţării
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Insuportabila greutate a fiinţării

GALERIE
bogdan iliescu
  • bogdan iliescu
- +

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

Care este scopul existenţei noastre pe pământ? Candida imaginaţie a omenirii preştiinţifice a venit de-a lungul timpului cu răspunsuri filosofice sau aspiraţionale dintre cele mai emoţionante, iar uneori de-a dreptul eroice. Dar, are o asemenea întrebare chiar şi cel mai volatil fundament? Ea implică, fără drept de tăgadă, că suntem rezultatul unui mare plan care ne are ca şi actori finali într-o montare de dimensiuni cosmice. Este un răspuns posibil, dar, în lipsa unor dovezi cât de cât satisfăcătoare, căutăm mai departe şi încercăm să privim în istoria profundă a pământului, până la primele licăriri a ceea ce am putea numi leagănul vieţii. Dacă strângem ochii minţii destul de mult putem zări, la începuturile materiei vii, materialul fundamental, cărămizile din care s-a construit tot ce este viu, inclusiv omul. Scopul nostru nu este să urmărim gargantuana vâltoare furibundă şi profund conflictuală a evoluţiei vieţii pe pământ. Scopul este să privim în ochi singurul motiv pentru care viaţa a prosperat în condiţii uneori incredibile şi a evoluat până la forme de complexitatea organismului uman.

Este un motiv pe cât de simplu, pe atât de inevitabil în simplitatea şi în forţa sa evolutivă: supravieţuirea - a individului şi automat a speciei, continuarea vieţii în ciuda oricăror obstacole. Este probabil singura cea mai puternică forţă neatomică cunoscută în univers. Până aici poate scrutarea noastră nu ne aduce multora dintre noi nimic nou. Ce este însă puţin evident pentru cei mai mulţi sunt cele două implicaţii ale acestei legi fundamentale a naturii. Genele sunt expresia supremă a egoismului. Viaţa nu a apărut şi nu s-a dezvoltat decât printr-o competiţie aspră, dar corectă, în care cea mai bună şi mai bine echipată variantă a câştigat cursa, celelalte dispărând în cuibarul rotind al materiei. A doua este că pentru supravieţuirea şi succesul evolutiv al speciilor complexe cea mai bună soluţie s-a dovedit a fi inteligenţa. O inteligenţă din ce în ce mai complexă şi mai performantă. Momentan, omul este apogeul dezvoltării acestui miracol al organizării materiei vii. Principiul s-a aplicat nemilos inclusiv în cazul celor câtorva subspecii de oameni care au existat simultan la începuturi: creierul cel mai performant a supravieţuit şi homo sapiens sapiens a devenit specia dominantă a pământului. Dar chiar şi cu un creier atât de performant, condiţiile extreme pe care le poate produce planeta noastră au scos în evidenţă o singură proprietate care îl face adevăratul campion al supravieţuirii. V-aş întreba în final, care credeţi că este aceasta? Vom vorbi despre ea în materialul următor.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.