Intâlnire la nivel înalt între elevi și politicieni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Comunicat de presă (P)

Intâlnire la nivel înalt între elevi și politicieni

GALERIE
2
 • 2
- +

Doamna deputat prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, doamna deputat Alina Teiș, doamna deputat Rodica Boboc și domnul deputat Cristinel Romanescu, membri ai Comisiei, au primit în data de 4 iunie 2019, o delegație de elevi care au participat la Forumul Național al Copiilor, desfășurat sub patronajul Organizației Salvați Copiii.

Președintele Comisiei, prof. dr. Camelia Gavrilă, a remarcat că aceasta este a doua întâlnire a Comisiei cu o delegație de copii ce participă la Forumul Național al Copiilor, după cea din 4 iunie 2018. Tema Forumului pentru ediția 2019 este ”Combaterea bullying-ul prin implicarea copiilor la nivelul școlii”, o temă veche și nouă în același timp, dar o problemă gravă ce ia amploare în societatea complexă de astăzi, copiii fiind excluși din grupul de colegi, uneori umiliți, etichetați, stigmatizați.

Elevii prezenți la întâlnire și-au expus punctul de vedere și posibile soluții de combatere a acestui fenomen, convinși că implicarea lor directă, alături de cadrele didactice, de consilierii școlari și părinți, reprezintă un drept, dar și condiția fundamentală pentru a învăța în școli sigure, prietenoase, fără bullying. Soluțiile propuse de elevi sunt următoarele: crearea de grupuri de acțiune anti-bullying în fiecare unitate de învățământ din care să facă parte, alături de cadre didactice și de consilierul școlar, cel puțin doi elevi și doi părinți; implementarea în toate școlile, la propunerea și sub coordonarea grupurilor de acțiune anti-bullying, a unui sistem de identificare și raportare a cazurilor de bullying, cu respectarea principiului confidențialității, prin înființarea unor urne în care elevii pot introduce, sub anonimat, bilețele care să semnaleze problemele existente; realizarea unor întruniri la nivel de școală, săptămânal sau lunar, în care să fie analizate problemele din sfera violenței școlare; creșterea numărului de consilieri școlari: un consilier școlar la un număr de 300-500 de elevi și nu la 800 cum prevede legislația în prezent; asigurarea unei formări specifice a consilierilor școlari pentru a se asigura o mai bună susținere și înțelegere a copiilor, victime ori agresori, în situații de bullying; derularea de cursuri de formare continuă pentru cadrele didactice (învățători, diriginți), dar și pentru părinți, care să cuprindă elemente specifice fenomenului pentru asigurarea unui climat pozitiv în școală, fără bullying și cu respectarea demnității fiecărui copil.

De asemenea, se consideră utile: organizarea unui concurs național la care să participe echipe formate din copii și părinți pe tema combaterii fenomenului; derularea de campanii publice prin intermediul televiziunilor și în mediul on-line de combatere a bullyingului și a cyberbullying-ului, în care să fie implicați deopotrivă elevii și profesorii; necesitatea unor discuții frecvente între părinți și cadrele didactice, între elevi și profesori, atât despre rezultatele școlare obținute, dar și despre starea emoțională a elevilor, despre problemele intercolegiale care-i afectează; înființarea unei linii telefonice pentru elevi prin care pot raporta cazurile de bullying  și se poate solicita ajutor de specialitate.

Doamna președinte prof. dr. Camelia Gavrilă a subliniat că procesul de educație înseamnă provocare, adaptare și individualizare, comunicare empatică în relația cu vârste și generații diferite. În acest sens, s-a amintit că în urmă cu câteva luni Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților a adoptat o inițiativă legislativă ce vizează combaterea acestui fenomen. La rândul său,  Ministerului Educației Naționale trebuie să cuprindă în legislația secundară elemente de identificare și soluții la problema bullyingului din unitățile de învățământ. Totodată, doamna președinte Camelia Gavrilă a precizat rolul major al centrelor județene de asistență pedagogică în diminuarea fenomenului și necesitatea consilierii copiilor ce au fost victime sau ”agresori”, dar și a părinților acestora. Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport va transmite Ministerului Educației Naționale câteva  recomandări ce trebuie incluse în legislația secundară și va analiza posibilitatea modificării legislației în vigoare, în sensul creșterii numărului consilierilor școlari.

Doamna deputat Alina Teiș a menționat că are o experiență de 25 de ani ca profesor și s-a confruntat de-a lungul timpului cu situații de tipul bullyingului. ”Curtea școlii este un microunivers social în care copiii primesc primele lecții de viață în afara familiei. Vorbim despre validare, acceptare, empatie, dar din păcate, vorbim și despre teamă sau rușine sau respingere. De cele mai multe ori încărcarea negativă de la școală, reverberează și acoperă emoțiile pozitive, ambiția și potențialul copiilor. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoștințe sau de către colegi, care îl strigă într-un anumit fel, făcându-se referire la aspectul fizic sau la problemele de ordin medical sau familial. Orice formă de violență trebuie condamnată cu fermitate, iar violența domestică îndreptată deopotrivă împotriva femeilor și a copiilor trebuie oprită”.

Doamna președinte prof. dr. Camelia Gavrilă a menționat că ”fenomenul numit ”bullying” reprezintă o preocupare majoră în societatea actuală, mai ales în mediile educaționale, pentru că manifestările și efectele sunt grave, profunde, afectând evoluția și echilibrul emoțional al copiilor și adolescenților. Dezbaterea și explorarea comportamentelor de tip bullying în cadrul Forumului Național al Copiilor, organizat cu multă consecvență și dedicație de către Organizația Salvați Copiii, conturează un demers responsabil, o inițiativă pe care o salutăm, pentru că înseamnă dialog constructiv, definirea problemei, precizarea cauzelor și, mai ales, identificarea soluțiilor posibile și a strategiilor educaționale necesare. Consider că prin implicarea școlii, a societății civile, prin activitățile de consiliere școlară, prin atenția și abordarea pedagogică avizată, fenomenul poate fi controlat și diminuat.

Elevii au nevoie de informații, de parteneriate adevărate, de suport educațional, de sprijin emoțional și înțelegere psihologică, în contextul în care și victima și ”agresorul” unui comportament de tip bullying sunt tineri, aflați în momente de criză și derivă. Bullyingul este o agresiune, iar orice agresiune, fie fizică, fie verbală sau psihologică, începe și se alimentează pe fondul unor atitudini pasive sau tolerante și încetează, la fel de natural, în fața unor atitudini ferme de respingere și de condamnare. La fel de adevărat este, însă, faptul că primul și cel mai important pas în stoparea unei agresiuni, indiferent de caracterul, de natura acesteia, îl constituie refuzul potențialei victime de a fi victimă. Pentru aceasta, însă, tinerii trebuie să fie ferm convinși de faptul că au alături un triplu aliat: familia, școala, societatea.”


PREŞEDINTE
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X