Întâlnire online între democraţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 21.01.2022

Întâlnire online între democraţii

GALERIE
lucian dirdala
 • lucian dirdala
- +

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Mâine şi poimâine se va desfăşura „Summitul pentru Democraţie”, o reuniune virtuală iniţiată de preşedintele american Joe Biden, la care vor fi reprezentate peste o sută de ţări, precum şi o serie de organizaţii non-guvernamentale active în planul promovării democraţiei. Este o iniţiativă căreia administraţia Biden pare să-i acorde o importanţă deosebită şi care va include, pe parcursul anului viitor, o serie de manifestări şi acţiuni subsumate celor trei dimensiuni majore definite de organizatori (apărarea împotriva autocraţiei, lupta anticorupţie şi promovarea drepturilor omului), pentru a se încheia cu un al doilea summit - probabil, o ocazie de a evalua implicarea guvernelor participante.

România se numără printre invitaţi, marea absentă din interiorul UE fiind Ungaria, ţară ale cărei relaţii cu SUA s-au răcit considerabil în ultima vreme şi care a fost retrogradată de majoritatea organizaţiilor specializate în rating-ul regimurilor politice. Şi mai semnificativă este decizia de a nu trimite o invitaţie guvernului Turciei - din nou, o sancţiune simbolică adoptată pe fondul deteriorării raporturilor bilaterale. Lista participanţilor poate fi supusă discuţiei din multe alte perspective, ea cuprinzând multe ţări pe care organizaţia Freedom House le cataloghează îngăduitor ca fiind „parţial libere” şi despre care nu se poate spune că s-ar comporta mai bine decât Ungaria, spre exemplu. Organizatorii pot spune că reuniunea este un summit „pentru democraţie”, nu „al democraţiilor”, deci nu-şi propune să distribuie certificate de conformitate democratică ţărilor participante. Aceasta îi ajută să pareze şi atacurile Moscovei sau Beijingului, care acuză administraţia Biden de resuscitarea unei mentalităţi de război rece. Însă, oricât de abile ar fi enunţurile organizatorilor, puţini sunt cei ce lasă convinşi.

Dominantă pare interpretarea potrivit căreia Statele Unite încearcă să construiască o coaliţie internaţională - nu neapărat coezivă, dar impresionantă prin pondere economică şi politică - spre a-şi reafirma influenţa în sistemul internaţional. Pentru ca această interpretare să poată fi susţinută, însă, ar fi nevoie de continuarea şi intensificarea eforturilor de a cultiva cooperarea între participanţi, dincolo de agenda centrată pe democraţie, amintită mai sus. Şi, eventual, de conjugarea acestei iniţiative cu o alta, la fel de importantă, care să vizeze asistenţa pentru dezvoltare în fosta „Lume a Treia”, ca mijloc de limitare a influenţei tot mai puternice a Beijingului. Însă, pentru moment, SUA şi partenerii săi occidentali nu îşi pot permite să aloce resurse considerabile în afara graniţelor, aşa că vom mai avea de aşteptat până la eventuala revenire în forţă a Occidentului în competiţia pentru influenţă globală.

Aşadar, cu o probabilitate mai mare, reuniunea din această săptămână va fi interpretată de administraţia americană într-o cheie mai modestă. Va servi drept argument în favoarea ideii că preşedintele Biden este adeptul revenirii la o politică externă bazată pe valori şi, totodată, fermitate faţă de principalii rivali strategici, care sunt puteri autoritare, nu „altfel” de democraţii. Supărarea guvernelor chinez şi rus, exprimată printr-un op-ed în revista The National Interest, semnat de ambasadorii celor două ţări la Washington, nu face decât să sublinieze acest aspect. Această linie va putea obţine un sprijin bipartizan în Congres, ştiut fiind că şi din rândurile Republicanilor au venit, în trecut, iniţiative similare - candidatul la preşedinţie din 2008, John McCain, vorbea chiar de crearea unei organizaţii internaţionale intitulate Liga Democraţiilor. Dar, deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”.

Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia. Nici America nu stă prea grozav în privinţa calităţii democraţiei, iar aceasta nu doar din cauza contestării alegerilor şi asaltului asupra Capitoliului. Dar, indiferent dacă va fi un preşedinte pentru patru sau pentru opt ani, domnul Biden doreşte să-şi construiască o reputaţie favorabilă în materie de cooperare multilaterală şi de promovare a unor norme de acest tip, la nivel global, iar pe aceste baze să reafirme leadership-ul Statelor Unite în arealul politic al democraţiei. Din acest punct de vedere, echipa domnului Biden reia linia promovată de administraţia Barack Obama, cu observaţia că totul se petrece sub o presiune mai mare, într-un mediu internaţional mai complicat. Stimularea cooperării între democraţii este, din acest punct de vedere, doar începutul unei soluţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X