Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

GALERIE
Alex Vasiliu
  • Alex Vasiliu
- +

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

O primă impresie plăcută am avut ascultând la Conservatorul „Serghei Rahmaninov” cei 14 concurenţi din gala finală dinaintea jurizării, unii fiind încă de pe acum demni să susţină recitaluri. Au venit tineri din Franţa, din Rusia, din România şi din Canada, ceea ce dovedeşte renumele pe care începe să-l câştige în tot mai multe ţări Concursul organizat la Paris.

Preşedinta juriului, mezzo-soprana Viorica Cortez şi Henry Nafilyan, compozitor, preşedintele Societăţii editorilor şi autorilor din Franţa (SEAM), au rolul important de a menţine echilibrul între repertoriul clasic (să-l numesc aşa cu un termen general) şi cel contemporan, incluzând opus-uri foarte recente, care pun în valoare calităţile şcolilor de cânt şi tehnică vocală acreditate în lume. Regulamentul a cerut concurenţilor prezentarea unei creaţii de George Enescu. Am preţuit grija fiecăruia de a înţelege semnificaţia textelor, de a exprima aleanul, poezia de esenţă românească sau franceză a muzicii sale pentru voce şi pian. La Concursul de la Paris au fost puţine voci masculine - este o realitate evidentă peste tot în lume, dar cele pe care le-am ascultat vor pătrunde, cu siguranţă, pe marile scene de operă. Mă refer la basul Ştefan Ioan Mut (România) şi la baritonul Andrei Maksimov. Premiile ediţiei a VIII-a sunt următoarele:

Premiul I Grand Opéra: soprana Rose Naggar-Tremblay (Canada);

Premiul al II-lea Grand Opéra şi premiul special acordat de Asociaţia internaţională „Jules Massenet”: soprana Aurélie Jarjay (Franţa);

Premiul al III-lea Grand Opéra şi premiul publicului: baritonul Andrei Maksimov (Rusia).

Marele premiu „Enesco” acordat de Institutul Cultural Român din Paris a revenit sopranei Mariia Alkhovik (Rusia) pentru interpretarea primului lied, „Languir me fais” din ciclul de „Şapte cântece pe versuri de Clément Marot” şi a melodiei „Silence” pe versuri de Albert Samain.  

Marele premiu pentru interpretarea unei lucrări contemporane: soprana Héloïse Poulet (Franţa).

Premiul special acordat de Viorica Cortez, preşedinta juriului, şi premiul special oferit de Opera Naţională Română din Cluj-Napoca: basului Ştefan Ioan Mut (România).  

Toţi membrii juriului au ales pe merit concurenţii cărora li s-au acordat premii. Trebuie încă odată subliniat că dublul eveniment muzical iniţiat şi organizat de doamna Alina Pavalache la Paris cu sprijinul instituţiilor menţionate este încă o contribuţie importantă la promovarea muzicii lui George Enescu în Franţa, în lume. Aşa cum în anii trecuţi cvartetul de coarde „Enesco”, dirijorul Cristian Mandeal, mai recent violonista Clara Cernat, pianistul Thierry Huillet, dirijorul Gabriel Bebeşelea au reuşit să ofere publicului discuri ce cuprind creaţii camerale şi simfonice ale compozitorilor români, este de aşteptat ca tinerii premiaţi acum să păstreze legătura cu muzica lui Enescu. Momentul este propice, nu trebuie pierdut: mai ales în Europa, mari orchestre simfonice au înregistrat simfoniile sale, capodopera „Oedip” este tot mai cunoscută datorită recentelor montări la importante teatre lirice europene, postul de televiziune „Mezzo” va transmite înregistrarea celui mai recent spectacol, prezentat la Opera Naţională din Paris.

Alex Vasiliu este jurnalist, muzicolog şi profesor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri