Întâlniri internaţionale Enescu (II)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 03.12.2021

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

GALERIE
Alex Vasiliu
  • Alex Vasiliu
- +

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

O primă impresie plăcută am avut ascultând la Conservatorul „Serghei Rahmaninov” cei 14 concurenţi din gala finală dinaintea jurizării, unii fiind încă de pe acum demni să susţină recitaluri. Au venit tineri din Franţa, din Rusia, din România şi din Canada, ceea ce dovedeşte renumele pe care începe să-l câştige în tot mai multe ţări Concursul organizat la Paris.

Preşedinta juriului, mezzo-soprana Viorica Cortez şi Henry Nafilyan, compozitor, preşedintele Societăţii editorilor şi autorilor din Franţa (SEAM), au rolul important de a menţine echilibrul între repertoriul clasic (să-l numesc aşa cu un termen general) şi cel contemporan, incluzând opus-uri foarte recente, care pun în valoare calităţile şcolilor de cânt şi tehnică vocală acreditate în lume. Regulamentul a cerut concurenţilor prezentarea unei creaţii de George Enescu. Am preţuit grija fiecăruia de a înţelege semnificaţia textelor, de a exprima aleanul, poezia de esenţă românească sau franceză a muzicii sale pentru voce şi pian. La Concursul de la Paris au fost puţine voci masculine - este o realitate evidentă peste tot în lume, dar cele pe care le-am ascultat vor pătrunde, cu siguranţă, pe marile scene de operă. Mă refer la basul Ştefan Ioan Mut (România) şi la baritonul Andrei Maksimov. Premiile ediţiei a VIII-a sunt următoarele:

Premiul I Grand Opéra: soprana Rose Naggar-Tremblay (Canada);

Premiul al II-lea Grand Opéra şi premiul special acordat de Asociaţia internaţională „Jules Massenet”: soprana Aurélie Jarjay (Franţa);

Premiul al III-lea Grand Opéra şi premiul publicului: baritonul Andrei Maksimov (Rusia).

Marele premiu „Enesco” acordat de Institutul Cultural Român din Paris a revenit sopranei Mariia Alkhovik (Rusia) pentru interpretarea primului lied, „Languir me fais” din ciclul de „Şapte cântece pe versuri de Clément Marot” şi a melodiei „Silence” pe versuri de Albert Samain.  

Marele premiu pentru interpretarea unei lucrări contemporane: soprana Héloïse Poulet (Franţa).

Premiul special acordat de Viorica Cortez, preşedinta juriului, şi premiul special oferit de Opera Naţională Română din Cluj-Napoca: basului Ştefan Ioan Mut (România).  

Toţi membrii juriului au ales pe merit concurenţii cărora li s-au acordat premii. Trebuie încă odată subliniat că dublul eveniment muzical iniţiat şi organizat de doamna Alina Pavalache la Paris cu sprijinul instituţiilor menţionate este încă o contribuţie importantă la promovarea muzicii lui George Enescu în Franţa, în lume. Aşa cum în anii trecuţi cvartetul de coarde „Enesco”, dirijorul Cristian Mandeal, mai recent violonista Clara Cernat, pianistul Thierry Huillet, dirijorul Gabriel Bebeşelea au reuşit să ofere publicului discuri ce cuprind creaţii camerale şi simfonice ale compozitorilor români, este de aşteptat ca tinerii premiaţi acum să păstreze legătura cu muzica lui Enescu. Momentul este propice, nu trebuie pierdut: mai ales în Europa, mari orchestre simfonice au înregistrat simfoniile sale, capodopera „Oedip” este tot mai cunoscută datorită recentelor montări la importante teatre lirice europene, postul de televiziune „Mezzo” va transmite înregistrarea celui mai recent spectacol, prezentat la Opera Naţională din Paris.

Alex Vasiliu este jurnalist, muzicolog şi profesor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Dan CONSTANTIN

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Şi totuşi nimeni nu a plătit! A rămas în urmă un munte de datorii, mare parte în dreptul statului, ceea ce ne face să credem că până la urmă această obligaţie va fi pusă în spinarea tuturor cetăţenilor, deci pierderea va fi socializată.

Filmuletul zilei

opinii

Vodă Koba cel cumplit

Alexandru CĂLINESCU

Vodă Koba cel cumplit

Dacă naziştii de frunte au fost judecaţi şi condamnaţi, dacă şi astăzi un fost paznic de lagăr ajunge, la 90 de ani, în faţa tribunalului, nici un lider sovietic şi nici un călău kaghebist n-a fost în situaţia de a răspunde pentru faptele lui. Iată de ce, în lipsa unui proces al comunismului, o carte precum cea a lui Martin Amis este salutară.

Politehnica lui Kogălniceanu

Neculai SEGHEDIN

Politehnica lui Kogălniceanu

Cine a citit jurnalul american al lui Grigore T. Popa (volum editat de dr. Richard Constantinescu), poate întâlni, spre sfârşitul cărţii, coperta numărului 3 din anul 1936 al Însemnărilor ieşene, unde marele profesor anatomist era coleg de redacţie cu Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu. Pe acea copertă se poate vedea şi cuprinsul numărului cu pricina, în care este menţionat şi articolul O Politehnică la Iaşi, în 1850 de Ioan Andriescu-Cale. 

Ultima dorinţă a unui general

dr. Eugen TÂRCOVEANU

Ultima dorinţă a unui general

Unchiul Nelu, pe numele său Ion Gavriloiu, s-a născut la 8 octombrie 1921, în satul Trestieni, comuna Pârscov (unde s-a născut şi Vasile Voiculescu pe care l-a cunoscut), din judeţul Buzău. A fost fiul Anei şi al lui Constantin Gavriloiu, preot înzestrat cu mare har duhovnicesc, cu dragoste de oameni şi de adevăr.

pulspulspuls

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Acuma, că a trecut ziua naţională, adică 24 de ore în care, trebuie să recunoaştem, tot românul trebuie să adopte poziţia sfinxului, ei bine, acuma, că a trecut, putem să relaxăm muşchii faciali şi să medităm puţin la problemele importante ale urbei noastre. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.