anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Întâmpinarea Domnului, hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iaşi

GALERIE
hram Mitropolie
 • hram Mitropolie
- +

La 40 de zile de la Naşterea Domnului, Biserica prăznuieşte, în ziua de 2 februarie, sărbătoarea Întâmpinării Domnului. La Catedrala Mitropolitană din Iaşi este ziua hramului istoric, în memoria Bisericii Stratenia pe locul căreia este zidită catedrala ieşeană cunoscută ca „Maică a bisericilor moldave”.

Pe 1 februarie, în ziua înainte-prăznuirii Întâmpinării Domnului când a fost săvârşită şi slujba de sfinţire a apei odată cu pomenirea Sfântului Mucenic Trifon, de la ora 16.00, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de soborul slujitor al Catedralei Mitropolitane, a slujit Vecernia, Litia şi Utrenia, răspunsurile la strană fiind date de Corul Psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane.

În ziua de hram, miercuri, 2 februarie, de la ora 9.00, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala Mitropolitană din Iaşi de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corala „Sanctus” a Catedralei Mitropolitane din Iaşi. De asemenea, în această zi, credincioşii au putut asista la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi în Paraclisul Eclesia din Muzeul Mitropolitan, dar şi în Biserica „Sfântul Gheorghe” – vechea Catedrală Mitropolitană.

„Stratenia se sărbătorea cu aceeaşi bucurie ca Paştele”

„Stratenia”, numire liturgică din slavona veche (â „întâlnire”, „întâmpinare”), este una dintre cele mai importante şi vechi sărbători creştine. De origine ierusalimiteană, despre sărbătoarea Întâmpinării Domnului ne vorbea încă din secolul al V-lea pelerina apuseană Egeria care a notat în jurnalul său de călătorie că la Ierusalim Întâmpinarea Domnului „se sărbătorea cu aceeaşi bucurie ca Paştele”.

Generalizată la Constantinopol şi, de acolo, în toată lumea creştină, această sărbătoare a avut un impact deosebit în mediul slav. Prin această filieră, multe biserici din Ţările Române construite în secolele XVI-XVII au primit drept hram sărbătorea Întâmpinării Domnului, popularizată drept „Stratenia”.

Biserică jertfită pentru actuala Catedrală Mitropolitană

Şi Capitala Moldovei s-a bucurat de prezenţa unei biserici cunoscută istoriei drept Stratenia, spaţiu sacru care, pentru o bună perioadă de timp, a fost Catedrală Mitropolitană. Documentele veacului al XVI-lea pomenesc despre o biserică în care slujeau mitropoliţii ţării, numită Biserica Albă, aşezată chiar pe locul în care se află astăzi măreaţa Catedrală Mitropolitană. În timpul domniei lui Gheorghe Duca, Biserica Albă se afla în ruină şi decădere. În acest context istoric, Anastasia, soţia domnitorului, a rezidit-o şi a înfrumuseţat-o, dându-i hramul Întâmpinării Domnului sau Stratenia.

În vremea domniei lui Ioan Sandu Sturdza a avut loc un cutremur care a avariat biserica Stratenia. În următorul an, aceasta a trecut şi printr-un incendiu devastator. N-au lipsit nici prădările tătarilor sau ale cazacilor. În 1803, Veniamin Costachi a găsit-o într-o stare jalnică. Mitropolitul nou întronizat gândea construirea unei catedrale demne pentru capitala unei ţări. În acest context, se propunea jertfirea Bisericii Stratenia care, după îndelungi discuţii între domnitor, mitropolit şi boierii divanului, a fost dărâmată.

Actul de naştere al actualei Catedrale Mitropolitane din Iaşi

Domnitorul Ioan Sandu Sturdza a semnat un hrisov la 8 august 1826, prin care se hotăra dărâmarea Bisericii Stratenia, zidită pe locul vechii Biserici Albe, şi începutul lucrărilor pentru noua catedrală, rugând printr-un decret public „ca toată suflarea să contribuie, după putinţa fiecăruia, spre a se clădi o Mitropolie nouă şi încăpătoare, căci cea veche era mică şi ruinată”.

Au urmat momente dificile pentru istoria acelor vremuri, afectate şi de războiul ruso-turc. Lucrările de construcţie ale catedralei aveau să înceapă abia în anul 1833. La 2 martie, Mitropolitul Veniamin Costachi, considerat unul dintre ctitorii acestui sfânt edificiu, alături de Sfântul Iosif Naniescu, ţinea o cuvântare în care anunţa că o Catedrală Mitropolitană la Iaşi era o „neapărată trebuinţă”.

Vasile Alecsandri: „Un monument frumos cu care se făleşte oraşul Iaşi”

După o perioadă îndelungată şi tulbure, o nouă etapă istorică începuse odată cu dobândirea Independenţei de Stat a României, iar Iaşul, bătrânul oraş al Moldovei, începea să dobândească o altă înfăţişare. Catedrala Mitropolitană devenise în conştiinţa tuturor un necesar monument care să pună într-o lumină vie o etapă din istoria arhitecturii religioase, o etapă de eforturi stăruitoare, de căutări şi împliniri, aşa cum menţiona, în anul 1880, senatorul Vasile Alecsandri (al cărui tată depusese eforturi susţinute încă din anul 1833 pentru ridicarea acestui lăcaş): „Această catedrală este un monument frumos cu care se făleşte oraşul Iaşi sau să zic mai bine s-ar fi fălit dacă ar fi fost gata”. Avea să fie finalizat şi sfinţit, după un efort naţional remarcabil, în vremea păstoririi Sfântului Iosif cel Milostiv al Moldovei, la 23 aprilie 1887.

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este aşadar primul hram pe care l-a primit lăcaşul de cult ce veghează de aproape un veac şi jumătate oraşul Iaşi, un hram ce simbolizează o clipă de mulţumire şi de amintire sfântă, pecetluit de cuvintele bătrânului Simeon: „Acum slobozeşte pe robul tău, Stăpâne, după Cuvântul Tău în pace”, cuvinte aşezate în partea estică a Catedralei Mitropolitane deasupra unui basorelief ce reprezintă scena Întâmpinării Domnului, adică a sărbătorii de astăzi, 2 februarie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Stupida lex, sed lex!

Nicolae GRECU

Stupida lex, sed lex!

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Blocul, pacoste sau nevoie?

arh. Ionel OANCEA

Blocul, pacoste sau nevoie?

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Ca piatra-n lac

Radu POPESCU

Ca piatra-n lac

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.