Întâmplare de pomină la Iași – A chemat Poliția să-l ajute la prins hoțul, dar s-a ales el cu dosar penal: băut la volan

luni, 20 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Întâmplare de pomină la Iași – A chemat Poliția să-l ajute la prins hoțul, dar s-a ales el cu dosar penal: băut la volan

Un pădurar a fost protagonistul unui episod mai puțin obișnuit. Alertat cu privire la un furt de lemne, i-a chemat pe polițiști și i-a condus el însuși pe urmele hoților. Până la urmă, el a fost însă cel care a ajuns în fața judecătorilor.

Pe 28 noiembrie 2020 era sâmbătă, iar Răducu Ungureanu era liber. Peste zi, nu băuse doar apă, ci și alcool. Când a fost însă anunțat de un cunoscut că din pădurea de care răspundea, spre Dolhasca, se fură lemne, nu a stat mult pe gânduri. A sunat la Serviciul 112 și a solicitat intervenția polițiștilor. Pădurarul avea o bănuială cu privire la identitatea hoțului de lemne, așa că după ce s-a întâlnit cu oamenii legii a urcat la volanul autoturismului său Suzuki pentru a-i conduce la acesta. La domiciliul hoțului prezumtiv, nu au fost găsite însă lemnele furate. Între pădurar și sătean a izbucnit o ceartă, cel din urmă acuzându-l pe Ungureanu că ar fi beat. În cele din urmă, polițiștii și pădurarul au plecat, fiecare în drumul lui.

Peste puîin timp, polițiștii l-au întâlnit din nou pe Ungureanu, întâmplător, pădurarul aflându-se la volanul aceluiași Suzuki. Cu această ocazie, l-au oprit pe șofer și l-au testat alcoolscopic, rezultând o concentrație a alcoolului de 0,87‰ mg/litru de aer expirat. Probele biologice recoltate la spitalul municipal Pașcani au stabilit o alcoolemie de 1,88‰ în sânge. Astfel, în loc ca în fața judecătorilor să ajungă hoții de lemne, a ajuns pădurarul, acuzat de conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului.

Ungureanu și-a recunoscut fapta. Departe de a aprecia faptul că pădurarul condusese băut pentru a-și face datoria într-o zi liberă, magistrații Judecătoriei Pașcani au blamat gestul. „Cunoscând că a consumat băuturi alcoolice, a chemat organele de poliţie pentru a sesiza un eventual furt de lemne din pădurea pe care o avea în supraveghere. Comportamentul inculpatului denotă o lipsă de înţelegere a pericolului pe care îl crea pentru ordinea publică, acceptând ca normalitate să consume alcool şi apoi să conducă autovehicule”, au apreciat judecătorii.

Aceștia l-au condamnat pe Ungureanu la un an și o lună de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Pe parcursul acestuia, el va trebui să presteze și 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul primăriei Todirești. Sentința nu este definitivă, ea fiind contestată în fața Curții de Apel. Această instanță urmează să reia dezbaterea dosarului la începutul lunii viitoare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii