Întâmplări cu cuvinte
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Întâmplări cu cuvinte

Câteva pânze sus

GALERIE
ntâmplări cu cuvinte
  • ntâmplări cu cuvinte
- +

Expresia „două vorbe“ e un produs lingvistic ieftin, dar rezistent – bun în toate zilele săptămânii, ceea ce e grozav, mai ales pentru cine nu-și permite cuvinte scumpe.

Rolul principal al lui „două vorbe“ este de a exprima îngâmfarea într-un mod discret, care să iasă cât mai mult în evidență: „aș adă­uga aici două vorbe despre vari­ațiile de viscozitate ale fluidelor pseudoplastice non-newtoniene“, sau, în funcție de cârciumă, „ex­tincția în masă cauzată de impactul meteoritului de la Chicxulub la limita K-Pg merită, după părerea mea, două vorbe“. Ai avea, deducem, mult mai multe de spus despre Chix… Chicxulub, dar limuzina așteaptă și întrebarea pe care ți-o pui e dacă nu cumva un exces de informație (adică de la trei vorbe în sus), ne-ar băga pe toți cei care te-ascultăm în ceață, ca pe dinozauri.

Îmi place în asemenea situații să mi-i închipui pe vorbitori trebuind să recurgă la aceeași formulă ca vehicul al umilinței: „draga mea, dă-mi semn din vre­me când mai treci pe la carmangerie… să pot fi și eu acolo, într-un colț, poate-mi spui două vorbe măcar, atât – două vorbe… să te-aud…! are bojoc proaspăt“. Care vor fi cele două vorbe anume, nu contează – doar faptul că cicisbeul va auzi vocea adoratei sale. Cuvintele au un rol minor în această relație. Relație căreia nu îi prevedem nici un viitor, de vreme ce ei nu pot să stea la o parolă dacă el nu-i trimite slovă din timp.

Studentul străin care învață româna va folosi cu mândrie for­ma „o pereche de cuvinte“. Aș fi absurd să spun că nu înțeleg la ce se referă. Și poate asta îmi va aduce aminte de câte ori am fost înțeles de alții într-o limbă străină nu datorită cuvintelor desperecheate pe care le-am folosit, ci numai datorită feței și gesturilor. E adevărat însă că dacă studentul străin e la medicină, asta ne dă ocazia să fa­cem semn că până aici, noi asta nu suntem dispuși să tolerăm: cum să te opereze cineva care nu vor­bește perfect română? Păi ăla e om?! Acceptăm totuși pâ­nă la urmă ca studentul să poată folosi calcuri ling­vistice la examen, cu condiția să nu se opreas­că mai târziu în mijlocul operației ca să spună două vorbe despre extincție.

E esențial ca din când în când să fim hipercorecți. Prea ne ferim de hipercorectitudine: „este greșit să spunem «două vorbe». Când îi aud, înnebunesc! Corect este «do­uă voroave». Dacă e slav, e slav. Eu nu am nimic cu latina. Am prieteni latini. Dar originea cuvintelor, domnilor. Se pierde mult. Ne ia totul.“

Și apoi agresiv: în ședința comitetului de bloc, după ce a vorbit vecinul de jos, cu pretențiile lui josnice: „îmi dați și mie voie să spun două vorbe?! da? pentru că până acum dvs… și atunci dvs…“. E un cod morse, un două vorbe, doi dvs.

În fine, există și o întrebuințare onctuos-amenințătoare, despre care aflu de la un amic, cunoscut om de litere și de vorbe. Primește frecvent mesaje de la ziare, platforme culturale etc. în care îi sar în ochi de la bun început aceste cuvinte fatidice: „tri­miteți-ne așadar două vorbe despre [subiectul zilei]… parvină… închiderea ediției… mâine“. Noi, mă grăbesc să precizez, nu-i ce­rem niciodată colaborări cu date limite atât de drastice, pentru că înțelegem că are nevoie de timp să rescrie de trei ori cele două vorbe.

Trebuie neapărat adăugat, îna­inte de a încheia, că în redacție nici nu se permite, de altfel, folosirea acestei sintagme. În locul ei se spune, cu sânge rece, „treisprezece caractere cu spații“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.