Întâmplări cu flăcări şi atracţie gravitaţională
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Întâmplări cu flăcări şi atracţie gravitaţională

GALERIE
Patratel VINERI, 13 martie 2020 - 1
  • Patratel VINERI, 13 martie 2020 - 1
- +

* E primăvară, natura se trezeşte din nou la viaţă, păsările călătoare se întorc în ţară fără a fi ţinute în carantină la frontiere şi mulţi săteni le aşteaptă cu drag şi cu oalele cu apă pe foc, dacă nu ţin post. Cei care ţin respectă, în primele zile din Postul Mare, şi nişte obiceiuri bătrâneşti pe cât de inutile, pe atât de amuzante. De exemplu, prin multe regiuni, tinerii adună din curţile oamenilor roţi vechi, le ung cu păcură, le aprind şi le dau de-a dura de pe deluţ, iar alţii leagă de sârme ghemotoace de câlţi înmuiate în păcură, le dau foc şi le învârt pe întuneric, să obţină interesante cercuri luminoase, în vreme ce fetele se adună şi recită poezii bătrânilor. Am aflat că şi în 2020 datina a fost respectată, cam aşa:

* Pe fondul consumului, tinerii din Machitori au demontat roţile tractorului din curtea unui consătean (enorme, după cum s-a spus după aia şi la la jurnalele de ştiri), le-au împins în vârful dealului, le-au stropit cu benzină, le-au aprins şi le-au dat drumul la vale, spre baltă; vântul le-a schimbat direcţia şi le-a dus spre localitate. Elevii sunt cei mai bucuroşi, fiindcă deocamdată nu există fonduri pentru construit o şcoală nouă; tot atunci, pe zidul Primăriei a apărut un afiş foarte realist, reprezentându-l pe primar în mărime naturală, motiv pentru care adversarii săi politici l-au acuzat că deja îşi face campanie electorală. A doua zi s-a descoperit că nu era afiş, ci chiar domnul primar.

* Fără legătură cu obiceiurile strămoşeşti, în vârful unei străzi din cartierul Bugetari (o stradă în pantă foarte mare) a fost parcat compresorul (cilindrul compactor, cum i se mai spune) care nivela de două zile asfaltul proaspăt turnat (şoferul coborâse la un chioşc, să-şi ia bere); din nefericire, frânele sale erau defecte, aşa că utilajul a luat-o la vale, tot mai tare, cam ca roţile împinse de flăcăi de pe dealuri. Din fericire, toţi cei surprinşi de deplasarea bolidului au supravieţuit şi au fost redaţi ulterior familiilor lor, fiind strecuraţi pe sub uşile apartamentelor sau împăturiţi şi băgaţi în cutiile poştale.

* Mai mulţi flăcăi din Consumatori au decis să respecte datina cu ghemotoacele din câlţi aprinse şi învârtite cu sârma, dar în prealabil au băut banii de sârmă şi au folosit sfori (nu mai amintim faptul că în şcoală, la ora de fizică la care s-au predat noţiuni despre forţa centrifugă, ei fuseseră la film). Ghemotoacele incandescente învârtite mult prea repede au ars sforile şi au zburat ca din praştie spre fetele din localitate, adunate în faţa bufetului, care recitau poezii în faţa unui public alcături din bătrâni, tot după datină. Mai exact, au zburat spre domnişoara Margareta Burete, care tocmai recita "La oglindă" şi care va ieşi din casă de-abia peste câteva luni, când îi va creşte părul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Brand mic

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.