anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Întâmplările lui Nobel (I)

GALERIE
bogdan iliescu
 • bogdan iliescu
- +

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

Cele mai profunde concepte teoretice ale lui Einstein şi descoperirile ulterioare îşi au sorgintea într-o imaginaţie vizuală prodigioasă. A fost capabil, fiind o abilitate pe care a antrenat-o încă din copilărie, să-şi imagineze situaţii „fizice” foarte detaliate, complet abstracte, care i-au permis să conceptualizeze o fizică profund nouă. La ce te-ai gândi dacă te-aş întreba despre gravitaţie? Unul dintre primele lucruri care îmi vin în minte, din cauza expunerii intense încă de la o vârstă fragedă, este căderea mărului. Ei bine, Einstein şi-a imaginat că merge cu un lift în cădere liberă. Acest zbor de fantezie l-a făcut în cele din urmă să înţeleagă că gravitaţia şi acceleraţia erau în esenţă aceleaşi. L-am ales pe Einstein datorită importanţei sale populare. Exemplele în lumea ştiinţei sunt numeroase şi toate vorbesc despre acelaşi lucru, din punct de vedere neuroştiinţific: puterea imaginilor vizuale şi complexitatea implicării informaţiei vizuale în procesele cognitive umane.

Probabil că nu este de mirare că o mare parte a cercetării neuroştiinţifice s-a concentrat pe sistemul vizual şi totul a început cu o descoperire pur fortuită, totuşi la nivel de premiu Nobel. Totul a început cu doi oameni de ştiinţă foarte tineri, care lucrau într-un laborator în subsolurile Universităţii John Hopkins, David Hubel şi Torsten Wiesel, undeva între anii 1950 şi 1960. Ei au căutat să înţeleagă modul în care creierul preia informaţii simple din ochi şi le transformă în percepţia vizuală complexă a lumii pe care o „trăim” fiecare dintre noi. Ei au construit experimente în care pisicilor li s-au arătat tot felul de stimuli vizuali. Stimulii vizuali pe care i-au arătat pisicilor au fost tăiaţi grosolan din carton. În loc de un adevărat ecran de proiecţie, au atârnat un cearşaf peste ţevile care treceau pe sub tavan, făcând camera de experiment să semene cu un cort de circ. Cu configuraţia lor experimentală improvizată, Hubel şi Wiesel au început prin a încerca să facă neuronii din cortexul vizual să răspundă la stimuli vizuali tradiţionali, cum ar fi punctele. Indiferent de dimensiunea sau poziţia cercurilor, neuronii pe care îi înregistrau nu au dat niciun răspuns. În disperare, au testat mai multe tipuri de stimuli vizuali cu aceeaşi lipsă frustrantă de rezultate. Frustrarea ajungea într-un punct în care au început să-şi fluture braţele şi să sară în jurul laboratorului, iar la un moment dat chiar să arate poze cu femei frumoase dintr-o revistă. Totuşi, nici un rezultat.

Apoi, într-o sesiune de înregistrare, un neuron a început să răspundă nebuneşte, în timp ce schimbau diapozitivul de proiecţie pe care îl foloseau pentru a prezenta stimulii. După cum se dovedeşte, celula răspundea la linia marginii diapozitivului. Acesta a fost momentul când Hubel şi Wiesel au descoperit că în cortexul vizual există celule specializate în detectarea orientării liniilor - o caracteristică de bază a lumii vizuale. Ei au înregistrat de la acel neuron timp de nouă ore consecutive şi a fost deschis un nou capitol în istoria neuroştiinţei. Ei au continuat să definească structura şi proprietăţile cortexului vizual primar şi un întreg câmp a continuat să dezvăluie misterele procesării vizuale. O întâmplare absolut banală care a adus celor implicaţi un premiu Nobel, iar nouă, celorlalţi un capitol cu totul nou, absolut fundamental, în înţelegerea creierului.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.