Înțelegere între taximetriștii din Iași pentru tariful de 1,9 lei? Anchetă în desfășurare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Investigaţie a Consiliului Concurenţei la Iaşi

Înțelegere între taximetriștii din Iași pentru tariful de 1,9 lei? Anchetă în desfășurare

GALERIE
taxiuri gara
  • taxiuri gara
- +

Până acum s-au dat amenzi de 4 milioane la Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Baia Mare şi Târgu Mureş. Șeful Camerei Taximetriştilor, Mircea Manolache, neagă existenţa unor înţelegeri pe piaţa operatorilor de taxi din Iaşi.

Companiile de taximetrie din Iaşi riscă amenzi usturătoare de la Consiliul Concurenţei (CC). Experţii instituţiei au în desfăşurare o investigaţie care vizează o posibilă înţelegere pe preţ între operatorii care activează pe această piaţă.

Ancheta CC a fost deschisă din oficiu şi vine după ce instituţia a dat sancţiuni în valoare totală de peste 3,9 milioane lei în cazul a 42 de companii de taxi din Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Baia Mare şi Târgu Mureş. În fiecare oraş menţionat, firmele sancţionate au ajuns la o „înţelelegere tacită/practică concertată având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi“.

La Iaşi, şeful Camerei Taximetriştilor, Mircea Manolache, neagă că ar exista o astfel de înţelegere. Însă, în rândul taxime­triştilor, este bine ştiut faptul că firmele ieşene nu fac excepţie de la situaţia identificată de CC în restul ţării. Amenzile pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri a companiei unde au fost identificate practici neconcurenţiale.

418 companii au 1.255 de autorizaţii

Potrivit unei situaţii furnizate de către Primăria Iaşi, în momentul de faţă, un număr de 418 de persoane juridice au 1.254 de autorizaţii. Deşi numărul lor pare mare, în realitate există doar un grup restrâns de firme care domină piaţa şi dictează trendul acesteia. Companiile mari din Iaşi practică un tarif de 1,99 lei, cu mici variaţii. Şeful Camerei Taximetriştilor neagă existenţa unei înţelegeri.

„Fiecare operator în funcţie de numărul de autorizaţii, de maşini, de angajaţi îşi face un calcul economic pe ceea ce încasează şi pe ceea ce cheltuie. Fiecare îşi fixează preţul. Sigur, preţurile sunt foarte aproape unele de altele pentru că altfel clienţii nu s-ar urca, dacă ar exista 1,8 lei, iar eu am 1,9 lei, clar că dvs. în calitate de client vă veţi urca la cel cu 1,8“, a declarat ieri Mircea Manolache.

El a adăugat că nu există un preţ minimal stabilit de lege, ci fiecare operator îl stabileşte. În schimb, există un preţ maximal (3,2 lei) stabilit prin hotărârea Consiliului Local.

„Nu avem înţelegeri între noi. În celelalte oraşe s-au dat amenzi pentru că existau înţelegeri. Atât timp cât la Iaşi nu există înţelegeri nici scrise, nici tacite, nici măcar verbale, nu avem de ce să primim amenzi“, a mai spus Manolache.

El a adăugat că experţii CC au făcut deja inspecţii la fiecare dispecerat.

„Ne-au spus că există o diferenţă foarte mică (între tarife, n.r.). Dar dacă există o diferenţă, unde apare o încălcare a legii?“, a conchis Manolache.

CC: „Este o investigaţie complexă şi de durată“

Purtătorul de cuvânt al CC, Mihaela Gegea, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, în medie, o investigaţie durează 2 ani şi jumătate şi a subliniat că ancheta în cazul Iaşului a început în decembrie 2015.

„Investigaţia vizează Camera Taxime­triş­tilor şi toate companiile care activează. Este o investigaţie foarte complexă, urmăm procedurile Comisiei Europene şi acolo sunt destul de greoaie pentru că nu poţi să te joci cu imaginea unei firme cu asemenea acuzaţii, trebuie fundamentate“, a declarat reprezentantul CC, Mihaela Gegea, care a confirmat că instituţia verifică o posibilă înţelegere pe preţ între operatori. 

Amenzi de 2,2 milioane lei la Bucureşti

Cele mai recente sancţiuni date unor firme de taximetrie de către CC au fost la Bucureşti, unde opt firme trebuie să achite o sumă totală de 2,2 milioane lei. Anterior, alte 34 de companii din mai multe localităţi (Constanţa, Timişoara, Baia Mare şi Târgu Mureş) au primit amenzi totale de 1,6 milioane lei. În toate situaţiile a fost vorba despre o înţelegere pe preţ. În paralel cu investigaţia de la Iaşi, CC desfăşoară o altă anchetă asemănătoare în Râmnicu Vâlcea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.