Înțelegere între taximetriștii din Iași pentru tariful de 1,9 lei? Anchetă în desfășurare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Investigaţie a Consiliului Concurenţei la Iaşi

Înțelegere între taximetriștii din Iași pentru tariful de 1,9 lei? Anchetă în desfășurare

GALERIE
taxiuri gara
  • taxiuri gara
- +

Până acum s-au dat amenzi de 4 milioane la Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Baia Mare şi Târgu Mureş. Șeful Camerei Taximetriştilor, Mircea Manolache, neagă existenţa unor înţelegeri pe piaţa operatorilor de taxi din Iaşi.

Companiile de taximetrie din Iaşi riscă amenzi usturătoare de la Consiliul Concurenţei (CC). Experţii instituţiei au în desfăşurare o investigaţie care vizează o posibilă înţelegere pe preţ între operatorii care activează pe această piaţă.

Ancheta CC a fost deschisă din oficiu şi vine după ce instituţia a dat sancţiuni în valoare totală de peste 3,9 milioane lei în cazul a 42 de companii de taxi din Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Baia Mare şi Târgu Mureş. În fiecare oraş menţionat, firmele sancţionate au ajuns la o „înţelelegere tacită/practică concertată având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi“.

La Iaşi, şeful Camerei Taximetriştilor, Mircea Manolache, neagă că ar exista o astfel de înţelegere. Însă, în rândul taxime­triştilor, este bine ştiut faptul că firmele ieşene nu fac excepţie de la situaţia identificată de CC în restul ţării. Amenzile pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri a companiei unde au fost identificate practici neconcurenţiale.

418 companii au 1.255 de autorizaţii

Potrivit unei situaţii furnizate de către Primăria Iaşi, în momentul de faţă, un număr de 418 de persoane juridice au 1.254 de autorizaţii. Deşi numărul lor pare mare, în realitate există doar un grup restrâns de firme care domină piaţa şi dictează trendul acesteia. Companiile mari din Iaşi practică un tarif de 1,99 lei, cu mici variaţii. Şeful Camerei Taximetriştilor neagă existenţa unei înţelegeri.

„Fiecare operator în funcţie de numărul de autorizaţii, de maşini, de angajaţi îşi face un calcul economic pe ceea ce încasează şi pe ceea ce cheltuie. Fiecare îşi fixează preţul. Sigur, preţurile sunt foarte aproape unele de altele pentru că altfel clienţii nu s-ar urca, dacă ar exista 1,8 lei, iar eu am 1,9 lei, clar că dvs. în calitate de client vă veţi urca la cel cu 1,8“, a declarat ieri Mircea Manolache.

El a adăugat că nu există un preţ minimal stabilit de lege, ci fiecare operator îl stabileşte. În schimb, există un preţ maximal (3,2 lei) stabilit prin hotărârea Consiliului Local.

„Nu avem înţelegeri între noi. În celelalte oraşe s-au dat amenzi pentru că existau înţelegeri. Atât timp cât la Iaşi nu există înţelegeri nici scrise, nici tacite, nici măcar verbale, nu avem de ce să primim amenzi“, a mai spus Manolache.

El a adăugat că experţii CC au făcut deja inspecţii la fiecare dispecerat.

„Ne-au spus că există o diferenţă foarte mică (între tarife, n.r.). Dar dacă există o diferenţă, unde apare o încălcare a legii?“, a conchis Manolache.

CC: „Este o investigaţie complexă şi de durată“

Purtătorul de cuvânt al CC, Mihaela Gegea, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, în medie, o investigaţie durează 2 ani şi jumătate şi a subliniat că ancheta în cazul Iaşului a început în decembrie 2015.

„Investigaţia vizează Camera Taxime­triş­tilor şi toate companiile care activează. Este o investigaţie foarte complexă, urmăm procedurile Comisiei Europene şi acolo sunt destul de greoaie pentru că nu poţi să te joci cu imaginea unei firme cu asemenea acuzaţii, trebuie fundamentate“, a declarat reprezentantul CC, Mihaela Gegea, care a confirmat că instituţia verifică o posibilă înţelegere pe preţ între operatori. 

Amenzi de 2,2 milioane lei la Bucureşti

Cele mai recente sancţiuni date unor firme de taximetrie de către CC au fost la Bucureşti, unde opt firme trebuie să achite o sumă totală de 2,2 milioane lei. Anterior, alte 34 de companii din mai multe localităţi (Constanţa, Timişoara, Baia Mare şi Târgu Mureş) au primit amenzi totale de 1,6 milioane lei. În toate situaţiile a fost vorba despre o înţelegere pe preţ. În paralel cu investigaţia de la Iaşi, CC desfăşoară o altă anchetă asemănătoare în Râmnicu Vâlcea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce s-a scumpit masiv energia?

Alexandru LĂZESCU

De ce s-a scumpit masiv energia?

Între factorii cei mai importanţi sunt politicile „Green Deal” ale UE, decizii care din raţiuni ideologice, au promovat abordări nerealiste care ignoră realitatea de pe teren.

Filmuletul zilei

opinii

Un punct de vedere cu desăvârşire orb

Nichita DANILOV

Un punct de vedere cu desăvârşire orb

Unele edificii sunt înălţate numai din scaune. În faţa scaunelor se întind nesfârşite alei, străjuite de statui ascunse printre arbori. În centrul oraşului sunt mai multe fântâni arteziene, din care nu ţâşneşte însă apa, ci timp. Oraşul a fost ridicat în plin deşert. Ţâşneşte în schimb nisip şi din când în când, spre seară, sânge în şuvoaie. Singurul locuitor al oraşului este în acelaşi timp rege, judecător, călău, victimă şi mulţime. În oraşul cu un singur locuitor „timpul are o singură secundă” şi „de fiecare acoperiş atârnă câte un deget murdar”.

Septembrie indiano-amnăşan

Michael ASTNER

Septembrie indiano-amnăşan

Păzind cazanul în liniştea amiezii, auzi din când în când căzând câte o nucă ori pe stradă trecând - urcând, coborând - o maşină.

Macro-buzunăreala „liberalizată”

Nicolae CREŢU

Macro-buzunăreala „liberalizată”

Din toate câte bântuie acum în ale noastre media, din România, nu serialul rivalităţii Cîţu vs. Orban pentru şefia PNL, nici „bâlciul” şi pantomima „moţiunilor” de ce (n)zură şi criza guvernării, nu ele sunt cele care îi îngrijorează pe cei mai mulţi oameni ai ţării, încă trăitori între hotarele ei. Şi nici cifrele în creştere ale „valului” Covid-Delta, nici măcar ele, nu îngrijorează, ba chiar să sperie de-a dreptul, atât cât o fac ştirile şi aşteptările privind facturile la electricitate şi gaz sau eliminarea subvenţiei pentru încălzire, tot perspective „luminoase”, cum se vede.

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

Iohannis și Golful

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.