Inteligenţa artificială: Franţa susţine că nu va dezvolta “roboţi ucigaşi”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 11.04.2021

Inteligenţa artificială: Franţa susţine că nu va dezvolta “roboţi ucigaşi”

GALERIE
robot
  • robot
- +

Franţa va da dovadă de o utilizare “responsabilă” a inteligenţei artificiale în domeniul militar şi nu va dezvolta “roboţi ucigaşi”, a promis vineri Florence Parly, ministrul francez al Armatei, care a anunţat cu această ocazie înfiinţarea unui comitet de etică în domeniul apărării, informează AFP.

“Terminator nu va defila pe 14 iulie”, a rezumat ministrul francez într-un discurs despre inteligenţa artificială (AI) şi apărare, pe care l-a susţinut în campusul de la Saclay, o localitate din Region Parisienne.

“Dezvoltarea AI a devenit de acum o competiţie strategică, o cursă pentru dobândirea puterii tehnologice, economice, dar şi militare” şi “eu doresc să fac din AI o prioritate a apărării noastre naţionale”, a subliniat Florence Parly, evocând “o tehnologie indispensabilă pentru a garanta superioritatea noastră operaţională”.

Însă “Franţa are valori, Franţa respectă angajamentele sale internaţionale şi Franţa va rămâne fidelă acestei mărci înregistrate. Noi alegem calea responsabilităţii, aceea de a proteja în acelaşi timp valorile noastre şi cetăţenii noştri, acceptând în acelaşi timp oportunităţile fabuloase oferite de AI”, a adăugat ea.

“Poziţia franceză este fără ambiguitate: Franţa refuză să încredinţeze decizii care ţin de viaţă şi de moarte unei maşini care ar acţiona într-o manieră pe deplin autonomă şi ar scăpa oricărui control uman”, a insistat ea, rezonând astfel cu îngrijorările deja formulate în spaţiul public în legătură cu sistemele de arme letale autonome (SALA).

“Aceste sisteme nu există astăzi în teatrele noastre de operaţiuni, însă dezbaterea este legitimă”, a mai spus Florence Parly.

Ministrul francez a mai spus că Franţa va dezvolta inteligenţă artificială în domeniul apărării în conformitate cu trei mari principii: respectarea dreptului internaţional, menţinerea unui control uman suficient şi permanenţa responsabilităţii comandantului.

“Oricare ar fi gradul de automatizare, sau chiar de autonomie a sistemelor noastre de arme actuale şi viitoare, acestea vor rămâne subordonate unui comandament uman”, a mai spus ea.

Ministrul francez a anunţat apoi înfiinţarea “în următoarele luni” a unui comitet de etică interministerial, care va avea misiunea de a analiza chestiunile ridicate de tehnologiile emergente şi folosirea lor de către om în domeniul apărării.AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.