anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Inteligența artificială poate stabili zonele unde arterele sunt blocate de plăcuțe de aterom

GALERIE
IA
 • IA
- +

Cercetători de la Cedars-Sinai, Statele Unite, au dezvoltat un instrument de inteligență artificială (IA) care utilizează tomografie computerizată (CT) pentru a identifica pacienții care prezintă un risc de flux sanguin redus către inimă. Instrumentul este capabil să estimeze cu exactitate fluxul sanguin redus atât în interiorul arterelor coronare, cât și în mușchiul inimii.

Avantajul acestui instrument bazat pe IA este acela că ar putea fi utilizat în timp real, în timpul vizitelor de rutină ale pacienților pentru scanări CT, și ar putea ajuta medicii să determine următorul pas în planul de tratament. Cercetarea echipei a fost publicată în revista Circulation: Cardiovascular Imaging.

Blocarea arterelor coronare apare de obicei din cauza formării plăcilor de grăsime. Acest lucru poate restricționa fluxul de sânge către inimă, provocând dureri în piept, atacuri de cord sau chiar decesul.

Identificarea arterelor expuse riscului de a avea un flux sanguin redus poate ajuta medicii să identifice pacienții care ar trebui îndrumați pentru teste ulterioare sau pentru plasarea de stenturi.

Standardul clinic actual pentru diagnosticarea fluxului sanguin arterial coronarian redus se numește rezervă fracțională de flux coronarian invazivă (FFR) și este dată de raportul dintre presiunea intracoronariană și presiunea intraaortică, măsurând scăderea presiunii în artere și calculând cât de mult limitează fiecare blocaj fluxul sanguin.

O tomografie cu emisie de pozitroni a inimii (PET) este un test imagistic invaziv, care utilizează un trasor radioactiv pentru a identifica fluxul sanguin redus în mușchiul inimii.

Cercetătorii au analizat datele de la 203 pacienți care au luat parte la un studiu anterior numit PACIFIC. Ca parte a studiului PACIFIC, toți pacienții au fost supuși mai multor teste într-un interval de două săptămâni, inclusiv scanări CT coronariene, angiografie coronariană invazivă cu FFR și scanări PET cardiace.

Pe baza datelor, cercetătorii au dezvoltat un instrument de inteligență artificială care analizează caracteristicile plăcilor de pe scanările CT coronariene și apoi estimează probabilitatea de reducere a fluxului sanguin la scanările FFR și PET invazive.

Potrivit autorilor, acest instrument de IA poate fi încorporat în analiza de rutină a scanărilor CT pentru inimă.

Având aceste informații în timpul consultului medical, i-ar putea ajuta pe medici să știe ce pacienți să trimită pentru teste suplimentare, precum angiografia coronariană invazivă. Angiografia CT coronariană este testul de primă linie pentru durerea toracică, care permite măsurarea plăcii aterosclerotice și îngustarea vaselor.

Pentru unii pacienți, asta ar însemna evitarea testelor invazive.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.