Inteligența artificială, prezent și viitor

Inteligența artificială și noile profesii – Ce meserii noi vor apărea cât de curând? Unele vor fi la mare căutare (IV)

duminică, 04 mai 2025, 04:50
4 MIN
 Inteligența artificială și noile profesii – Ce meserii noi vor apărea cât de curând? Unele vor fi la mare căutare (IV)

Ne apropiem de finalul prezentării listei cu noile profesii în domeniul inteligenței artificiale, dar care, în realitate nu se oprește aici. Specialiștii spun că Iar lista este în continuă dezvoltare – 85% dintre meseriile viitorului, care vor exista în 2030, nici nu au fost inventate încă, așa cum reiese dintr-un studiu Dell Technologies.

Lista de mai jos este urmare a celei inițiate în numărul din 13 aprilie 2025 (vezi AICI) și are ca sursă informațiile   publicate de S.C. FORGE OF TALENTS SRL firmă specializată și în domeniul pregătirii profesionale – https://sdacademy.ro/blog/meserii-de-viitor/

  1. Mobile Application Developer – Dezvoltarea de aplicații mobile este unul dintre numeroasele domenii grozave în tehnologie, cu perspective excelente în România și peste tot în lume. Companiile mici și mari, instituțiile recurg din ce în ce mai mult la aplicații pentru a ține pasul cu așteptările utilizatorilor și a rămâne aproape de aceștia, conectați prin smartphone.

Este o meserie care necesită creativitate și abilități solide de rezolvare a problemelor, ambele necesare pentru a dezvolta următoare generație de aplicații care oferă divertisment, organizare, confort sau o alta valoare.

Cum să devii un dezvoltator de aplicații mobile? Te poți specializa în informatică sau într-un domeniu conex urmând studii universitare sau poți opta pentru cursuri de codare care se concentrează pe dezvoltarea de aplicații mobile.

  1. Product Manager – Pe măsură ce domeniul IT devine din ce în ce mai competitiv, managementul eficient al produselor tech este strâns legat de abilitățile de codare. Având o formare ca programator, managerii de produs au o mai bună înțelegere a produselor pe care le creează pentru o companie și, în plus, pot comunica mai bine cu echipa de dezvoltatorii de software și ingineri, pe care îi coordonează.

Cum să devii manager de produs? Pentru a deveni manager de produs, vei avea nevoie de o diplomă de licență sau de master în managementul produselor sau o specializare legată de produsele create de companie, cum ar fi informatica sau ingineria software.

  1. Web Designer (UI/UX Designer) – Designerii web, precum dezvoltatorii web, lucrează cu site-uri și aplicații, poziția fiind orientată către aspectele vizuale. Sarcinile includ crearea de machete de pagină și wireframes, colaborarea strânsă cu dezvoltatorii și proiectarea de simulări pentru aplicații.

Designul web o opțiune atractivă de meserie de viitor pentru oamenii creativi fie că alegi web design specializat în interfața cu utilizatorul (UI), experiența utilizatorului (UX) sau ambele.

Cum să devii un web designer? Pentru a deveni web designer, vei avea nevoie de specializare în informatică sau design grafic.

  1. Machine Learning Engineer

Un inginer de învățare automată lucrează cu programarea computerelor și inteligența artificială pentru a face un dispozitiv să îndeplinească sarcini specifice. Acești ingineri creează programe care permit mașinăriilor, roboților să îndeplinească anumite sarcini, chiar și fără a fi direcționați să facă acest lucru.

Cum să devii inginer de învățare automată? Pentru un job de inginer de învățare automată ai nevoie de o diplomă avansată în informatică, statistică, matematică aplicată sau alt domeniu conex. De asemenea, vei avea nevoie de experiență de codare în Python, Java, R, C++ și JavaScript.

  1. Database Developer – Dezvoltatorii de baze de date supraveghează sistemele de gestionare a acestora și lucrează cu dezvoltatorii de software pentru a se asigura că un sistem poate gestiona cantități mari de date. Responsabilitatea principală este să creeze și să modifice bazele de date de care companiile au nevoie pentru a-și derula activitățile.

Cum să devii dezvoltator de baze de date? Pentru a deveni un dezvoltator de baze de date, vei avea nevoie de o diplomă de licență în informatică sau ceva similar, cum ar fi matematica aplicată. Unele posturi de dezvoltator de baze de date nu necesită o diplomă.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

  1. Software tester – Testarea este o etapă importantă în dezvoltarea software, ajutând la identificarea erorilor și vulnerabilităților, apelând la instrumente automate, dar si testare manuală. Un manual tester preia rolul de utilizator final și folosește toate caracteristicile și opțiunile aplicației, pentru a se asigura că aceasta sunt proiectate corect și funcționează fără probleme, că nu apar erori în produsul final și să ajută la identificarea punctelor vulnerabile din securitatea programului.

Cum să devii software tester? Pentru a obține un job de software tester este nevoie de formare profesională în informatică, inginerie, programare. Unele posturi de tester nu necesită o diplomă, doar o bună înțelegere a codului software și a limbajelor de programare.

Alege cursul Software Tester de la SDA si ești la câteva săptămâni distanță de formarea de care ai nevoie pentru a-ți începe cariera!

  1. Computer Systems Analyst – Un analist de sisteme informatice se asigură că o organizație sau o companie folosește eficient tehnologia. Această carieră implică cercetarea extinsă și implementarea celor mai noi tehnologii, analizând beneficiile și costurile actualizării tehnologiei și supravegherea instalării upgrade-urilor.

Cum să devii un analist de sisteme informatice

Vei avea nevoie de o diplomă avansată în informatică, afaceri sau un domeniu similar. Dacă vrei să lucrezi ca analist de sisteme informatice într-o anumită industrie, cum ar fi medicină sau finanțe, atunci este bine să iei în considerare cursurile postuniversitare legate de acele domenii.

Care dintre meseriile viitorului este cea mai potrivită pentru tine?

După cum observi, domeniul IT vine o varietate de joburi, de la cele ce implică dezvoltarea de programe și software, la testarea lor și mai departe vânzarea produselor tech către clienți. Poți alege un post care pune în valoare calitățile tale forte, fie că sunt matematice, creative, persuasive, este o industrie ce îmbrățișează diversitatea în numele progresului.

Găsiți mai multe detalii despre termenii folosiți în DICȚIONARUL AI

Continuare în numărul viitor

Marius GHEORGHIU: CONTACT – Email: redactie@ziaruldeiasi.ro, Telefon: 0745079523

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii