Inteligenţa artificială va fi folosită pentru identificarea automată a galaxiilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Inteligenţa artificială va fi folosită pentru identificarea automată a galaxiilor

GALERIE
galaxie
  • galaxie
- +

Astronomii vor putea procesa mai repede, cu ajutorul inteligenţei artificiale, cantităţile enorme de imagini produse de telescoapele moderne şi vor observa mai uşor galaxiile îndepărtate.

Un doctorand britanic a realizat un algoritm de inteligenţă artificială care foloseşte învăţarea profundă pentru a identifica grupurile de galaxii aflate la distanţe foarte mari şi care altfel nu ar putea fi observate.

Deep-CEE (Deep Learning for Galaxy Cluster Extraction and Evaluation) se bazează pe o reţea neuronală care a fost antrenată folosind imagini în care cercetătorii au confirmat existenţa unei galaxii sau a unor grupuri de galaxii.

Instrumentul a deprins elementele care diferenţiază imaginile în care apar galaxii de cele în care nu există aceste formaţiuni, putând realiza cu mare precizie identificarea acestora chiar şi cazul în care galaxiile nu pot fi observat cu ochiul liber din cauza distanţei foarte mari.

Matthew Chan de la Universitatea din Lancaster, cel care a creat AI-ul, a primit undă verde pentru a folosi Deep-CEE în cadrul proiectului LSST (Large Synoptic Survey Telescope), care va debuta în 2021.

LSST are ca scop maparea emisferei sudice a cerului cu ajutorul unor telescoape moderne, care vor genera în fiecare noapte aproximativ 15 TB de date care trebuie procesate de astronomi.

Aici va interveni Deep-CEE, care se va ocupa de ceea ce specialiştii numesc “data mining” - în acest caz va scana imaginile obţinute de telescoape. Galaxiile identificate de AI vor fi apoi confirmate de cercetători.

Data mining-ul va juca un rol foarte important pe viitor în astronomie şi va ajuta la cercetarea într-un ritm mai rapid a spaţiului. AI-ul le va permite astronomilor să vadă mai departe decât au făcut-o până acum cu mijloacele tradiţionale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

Iohannis și Golful

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.