Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Interceptări telefonice masive în Venezuela. Se vorbeşte despre o ”supraveghere în masă”

GALERIE
interceptari_venezuela
  • interceptari_venezuela
- +

Apărători ai drepturilor omului denunţă o ”supraveghere în masă” a populaţiei, după ce gigantul spaniol al telefoniei Telefonica a dezvăluit că 900.000 de interceptări telefonice au avut loc în Venezuela în 2021, relatează AFP.

”Interceptarea comunicaţiilor este un abuz sistematic”, declară AFP directorul VE Sin Filtro, un ONG venezuelean care luptă împotriva blocăriii şi restricţionării Internetului, Andres Azpurua.

Acest lucru este dovada ”unui program de supraveghere în masă, prin interceptarea comunicaţiilor şi captarea metadatelor”, subliniază el şi denunţă ”o încălcare la scară mare a drepturilor omului”, care ”denotă un scenariu autoritarist”.

”Interceptările legale” ale liniilor telefonice şi accesului la Internet ale Telefonica au crescut de la 380.250 în 2016 la 861.004 în 2021, potrivit unor date dezvăluite joi de compania spaniolă, prezentă în Venezuela din 2005.

Telefonica a publicat într-un ”Raport al Transparenţei în Comunicaţii 2021” date despre cereri de interceptare şi blocare a unor site-uri de web din partea autorităţilor în 12 ţări în care este prezentă, şi anume Germania, Regatul Unit, Spania, Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Mexic, Peru, Uruguay şi Venezuela.

Telefonica este principalul furnizor de telefonie mobilă în Venezuela. Societatea de stat CANTV domină piaţa telefoniei fixe şi de Internet. Aceste ”ascultări” au vizat 20% dintre clienţii Telefonica în Venezuela, faţă de doar 0,28% în Brazilia, 0,05% în Argentina şi 0% în Mexic, Columbia şi Ecuardor.

În perioada 2016-2020, s-au înregistrat peste 3,5 milioane de cereri de ”interceptare” vizând aflarea datelor abonaţilor şi locul în care se află ”în timp real”. Iar aproape un milion de linii (997.679) au fost vizate de cereri cu privire la ”metadate” - informaţii personale, localizare, adrese IP, numărul de SMS-uri primite şi trimise, apeluri efectuate şi primite.

În raport se arată că aceste cereri au fost formulate de către Serviciul de informaţii (SEBIN), ”la cererea Ministerului Public şi cu autorizarea unui judecător corespondent”, poliţie şi Forţele armate, dar şi a”altor organe şi entităţi de anchetă penală specială”. Sebin este vizat de numeroase acuzţaii de încălcări ale drepturilor omului şi persecutare a opozanţilor.

PORTALURI DE ŞTIRI BLOCATE

Drectorul ONG-ului Espacio Publico, care supraveghează atingerile aduse libertăţii de exprimare, Carlos Correa, deplânge această ”creştere a ascultărilor telefonice”, care ”arată un nivel de supraveghere foarte ridicat a statului”.

În privinţa accesului la Internet, peste 1.300 de site-uri au fost blocate sau li s-a restrâns conţinutul în perioada 2016-2021, în Venezuela, la cererea Comisiei Naţionale venezuelene a Telecomunicaţiilor (CONATEL), potrivit Telefónica.

Jurnaliştii şi organizatorii apărării drepturilor omului denunţă blocarea masivă a unor site-uri critice cu preşedintele Nicolas Maduro. Potrivit autorilor raportului, anul în care numărul blocărilor a fost cel mai mare este 2016, cu 1.050 de blocări, urmat de 2018 (106), în timp ce în 2021 s-au formulat 30 de cereri.

În raport nu sunt detaliate caracteristicile sau natura site-urilor restricţionate, însă se arată că, în 2019, 27 de adrese (URL) de ”site-uri de jocuri şi pariuri” au fost ţintite. Potrivit Espacio Publico, 45% dintre portalurile de ştiri din Venezuela sunt blocate în prezent.

Potrivit normelor internţaionale, o blocare are loc în urma unor ordonanţe judecătoreşti sau hotărâri ale justiţiei, însă în majoritatea cazurilor din Venezuela nu există informaţii despre motivul restricţionării URL, denunţă Carlos Correa.

Aceste date provin doar de la o singură întreprindere de telecomunicaţii care operează în Venezuela şi ”trebuie să ne gândim că situaţia este asemănătoare în celelalte”, denunţă el.

În afară de Telefonica, în Venezuela există alţi doi operatori de telefonie mobilă, dintre care unul este public. AFP a cerut Conatel să comenteze, însă purtători de cuvânt ai agenţiei au refuzat să facă vreun comentariu. Agenţia franceză de presă scrie că a încercat să contacteze, fără succes, reprezentanţi ai altor companii telefonice.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri