anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Interceptări telefonice masive în Venezuela. Se vorbeşte despre o ”supraveghere în masă”

GALERIE
interceptari_venezuela
 • interceptari_venezuela
- +

Apărători ai drepturilor omului denunţă o ”supraveghere în masă” a populaţiei, după ce gigantul spaniol al telefoniei Telefonica a dezvăluit că 900.000 de interceptări telefonice au avut loc în Venezuela în 2021, relatează AFP.

”Interceptarea comunicaţiilor este un abuz sistematic”, declară AFP directorul VE Sin Filtro, un ONG venezuelean care luptă împotriva blocăriii şi restricţionării Internetului, Andres Azpurua.

Acest lucru este dovada ”unui program de supraveghere în masă, prin interceptarea comunicaţiilor şi captarea metadatelor”, subliniază el şi denunţă ”o încălcare la scară mare a drepturilor omului”, care ”denotă un scenariu autoritarist”.

”Interceptările legale” ale liniilor telefonice şi accesului la Internet ale Telefonica au crescut de la 380.250 în 2016 la 861.004 în 2021, potrivit unor date dezvăluite joi de compania spaniolă, prezentă în Venezuela din 2005.

Telefonica a publicat într-un ”Raport al Transparenţei în Comunicaţii 2021” date despre cereri de interceptare şi blocare a unor site-uri de web din partea autorităţilor în 12 ţări în care este prezentă, şi anume Germania, Regatul Unit, Spania, Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Mexic, Peru, Uruguay şi Venezuela.

Telefonica este principalul furnizor de telefonie mobilă în Venezuela. Societatea de stat CANTV domină piaţa telefoniei fixe şi de Internet. Aceste ”ascultări” au vizat 20% dintre clienţii Telefonica în Venezuela, faţă de doar 0,28% în Brazilia, 0,05% în Argentina şi 0% în Mexic, Columbia şi Ecuardor.

În perioada 2016-2020, s-au înregistrat peste 3,5 milioane de cereri de ”interceptare” vizând aflarea datelor abonaţilor şi locul în care se află ”în timp real”. Iar aproape un milion de linii (997.679) au fost vizate de cereri cu privire la ”metadate” - informaţii personale, localizare, adrese IP, numărul de SMS-uri primite şi trimise, apeluri efectuate şi primite.

În raport se arată că aceste cereri au fost formulate de către Serviciul de informaţii (SEBIN), ”la cererea Ministerului Public şi cu autorizarea unui judecător corespondent”, poliţie şi Forţele armate, dar şi a”altor organe şi entităţi de anchetă penală specială”. Sebin este vizat de numeroase acuzţaii de încălcări ale drepturilor omului şi persecutare a opozanţilor.

PORTALURI DE ŞTIRI BLOCATE

Drectorul ONG-ului Espacio Publico, care supraveghează atingerile aduse libertăţii de exprimare, Carlos Correa, deplânge această ”creştere a ascultărilor telefonice”, care ”arată un nivel de supraveghere foarte ridicat a statului”.

În privinţa accesului la Internet, peste 1.300 de site-uri au fost blocate sau li s-a restrâns conţinutul în perioada 2016-2021, în Venezuela, la cererea Comisiei Naţionale venezuelene a Telecomunicaţiilor (CONATEL), potrivit Telefónica.

Jurnaliştii şi organizatorii apărării drepturilor omului denunţă blocarea masivă a unor site-uri critice cu preşedintele Nicolas Maduro. Potrivit autorilor raportului, anul în care numărul blocărilor a fost cel mai mare este 2016, cu 1.050 de blocări, urmat de 2018 (106), în timp ce în 2021 s-au formulat 30 de cereri.

În raport nu sunt detaliate caracteristicile sau natura site-urilor restricţionate, însă se arată că, în 2019, 27 de adrese (URL) de ”site-uri de jocuri şi pariuri” au fost ţintite. Potrivit Espacio Publico, 45% dintre portalurile de ştiri din Venezuela sunt blocate în prezent.

Potrivit normelor internţaionale, o blocare are loc în urma unor ordonanţe judecătoreşti sau hotărâri ale justiţiei, însă în majoritatea cazurilor din Venezuela nu există informaţii despre motivul restricţionării URL, denunţă Carlos Correa.

Aceste date provin doar de la o singură întreprindere de telecomunicaţii care operează în Venezuela şi ”trebuie să ne gândim că situaţia este asemănătoare în celelalte”, denunţă el.

În afară de Telefonica, în Venezuela există alţi doi operatori de telefonie mobilă, dintre care unul este public. AFP a cerut Conatel să comenteze, însă purtători de cuvânt ai agenţiei au refuzat să facă vreun comentariu. Agenţia franceză de presă scrie că a încercat să contacteze, fără succes, reprezentanţi ai altor companii telefonice.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.