vineri, 26.02.2021
În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare.
Aceste elemente sunt în strânsă relaţie cu performanţa şi stabilitatea băncilor. Performanţa şi stabilitatea băncilor constituie un element foarte important în analiza sistemelor financiare, în special a ţărilor în curs de dezvoltare, la nivelul cărora sistemul bancar reprezintă principala componentă a sistemului financiar şi care a cunoscut în ultimele decenii mutaţii majore la nivelul structurii acţionariatului ca urmare a privatizării, a intrării băncilor străine şi a creşterii concurenţei determinate de liberalizarea pieţei şi a modificărilor legislative. Mai mult, o îmbunătăţire a performanţei băncilor arată o alocare mai bună a resurselor financiare şi, prin urmare, o creştere a investiţiilor ce favorizează creşterea economică. Studiile de specialitate realizate au arătat că reformele structurale la nivelul sistemelor bancare la nivelul ţărilor din Europa Centrală şi de Est au determinat îmbunătăţirea eficienţei intermedierei financiare şi creşterea prezenţei băncilor străine [Claessens, S., and N. van Horen (2014). Foreign banks: Trends and impact. Journal of Money, Credit and Banking 46(1): 295-326]. Prezenţa băncilor străine poate fi benefică pentru consumatori prin oferirea de produse şi servicii superioare, pentru industria financiară prin creşterea calităţii serviciilor şi pentru economie prin creşterea eficienţei. Cu toate acestea, intrarea băncilor străine nu este fără riscuri, în special în cazul în care această intrare se desfăşoară fără o consolidare prealabilă a cadrului instituţional [Claessens, S., A. Demirgüc-Kunt, and H. Huizinga (2001). How does foreign entry affect domestic banking markets? Journal of Banking and Finance 25(5): 891–911].
Beneficiile şi costurile intrării băncilor străine asupra sistemelor financiare şi a economiilor naţionale sunt investigate extensiv în literatura de specialitate. Principalele beneficii asociate intrării băncilor străine asupra sistemelor financiare şi a economiilor naţionale sunt: creşterea eficienţei sectorului bancar autohton deoarece creşterea concurenţei conduce la diminuarea costurilor; îmbunătăţirea procesului de alocare a creditelor către sectorul privat deoarece procesul de evaluare a riscului de credit devine mai sofisticat, favorizând creşterea economică; prezenţa băncilor străine ajută la dezvoltarea unui cadru legal intern privind supravegherea bancară care va spori gradul general de transparenţă; este de aşteptat ca băncile străine să ofere surse de finanţare mai stabile deoarece acestea au acces la surse de finanţare externe prin băncile mamă, astfel pieţele financiare interne devin mai puţin vulnerabile la şocurile interne; băncile străine pot reduce costurile asociate cu recapitalizarea şi restructurarea sectorului bancar în perioada de postcriza.
Costurile majore asociate intrării băncilor străine prezentate în literatura de specialitate sunt: în cazul în care cota de piaţă a băncilor autohtone scade odată cu intrarea băncilor străine, băncile autohtone pot avea un stimulent să-şi asume riscuri mai mari; deoarece băncile străine oferă, în general, servicii şi produse superioare băncilor autohtone acestea vor câştiga cote de piaţă ce includ sectoarele profitabile ale economiei, iar sectoarele riscante vor fi finanţate de băncile autohtone; prin creşterea prezenţei băncilor străine accesul la finanţare a unor sectoare ale economiei poate fi afectat; prezenţa băncilor străine creşte riscul sistemic prin apariţia efectului de contagiune; deoarece băncile străine au diferite priorităţi, modelul lor de creditare tinde să ignore priorităţile economiei naţionale.
Un aspect important în analiza sistemelor bancare o constituie cadrul legislativ şi modul în care sunt implementate principiile de guvernanţă corporativă. Aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă în managementul băncilor este importantă atât pentru bănci, cât şi pentru întreaga economie mai ales că procesul de globalizare a sistemelor bancare a semnalat probleme importante cu privire la reglementarea principiilor de guvernanţă corporativă la nivelul instituţiilor financiare, iar evaluarea managementului instituţiilor de credit se poate dovedi foarte utilă dacă avem în vedere fenomenul de contaminare indirectă. Aplicarea defectuasă a principiilor de guvernanţă corporativă care a favorizat o expunere excesivă a instituţiilor bancare la risc este considerată o cauză majoră a crizei financiare globale declanşată în 2008. Studiile de specialitate arată că un nivel ridicat al indicelui de guvernanţă corporativă influenţează pozitiv eficienţa bancară. Astfel, se recomandă ca băncile să implementeze principii solide de guvernanţă corporativă. Reglementările europene cu privire la implementarea principiilor de guvernanţă corporativă sunt în continuă schimbare şi considerăm că evoluţia acestora trebuie să ţină cont de nevoile specifice şi de „starea de sănătate” ale economiei.
Alin Andrieş este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Pfizer studiază administrarea unei a treia doze de vaccin pentru a proteja împotriva noilor variante
130 de noi cabinete dotate cu vaccinul Pfizer se vor deschide de la 1 martie
Un bărbat şi-a ucis prietenul apoi l-a tranşat şi a aruncat bucăţile într-un râu
Motivul incredibil pentru care un miliardar lucrează ca şofer de Uber
Un Boeing 777 a aterizat de urgenţă la Moscova din cauza unei probleme de motor
Activitatea restaurantelor şi cafenelor din Iaşi va fi iar restrânsă la maxim 30%
Stefanel închide toate magazinele din România. Avea unul și la Iași
Ce se întâmplă cu Blue Air? Doar cinci zboruri Iași-București tot anul?
Preşedintele Iohannis ar putea face o vizită de stat în Republica Estonia în cursul lunii iunie
300 de angajați ai Poștei, doar personal TESA, vor fi concediați
Ochelarii ”te salvează” de Covid-19. Șanse de trei ori mai mici să te îmbolnăvești
Andrei Caramitru explică de ce nu este posibilă eliminarea sporurilor sau a pensiilor speciale
FOTO: S-au întors rațele pe Bahlui pentru iernat. Sunt câteva zeci
Justin Ştefan ripostează după declaraţiile lui Burleanu: Să vină urgent cu probe
Echipa Flamengo a câştigat pentru a opta oară campionatul Braziliei
Te-ai îmbogățit cu bitcoin, plătești impozit și asigurări de sănătate în România
Un fost antrenor al echipei de gimnastică a SUA s-a sinucis după ce a fost pus sub acuzare
LIVE: Consilierii locali dezbat în şedinţa ordinară proiecte de zeci de milioane
ISU se ascunde după ancheta penală de la „Balș” ca să nu dea detalii despre nereguli
Risc chimic și biologic la Educație. Sporuri de 50.000 euro/lună
FOTO: Impact nimicitor între un autoturism şi un autoutilitară: trei morţi pe loc
Sucursala Iaşi a BNR sărbătoreşte luna viitoare 140 de ani de la înfiinţare
O localitate din judeţul Iaşi a intrat în scenariul roşu. Vezi aici lista completă
EXCLUSIV: Cine sunt cei doi hoți care au spart sala de jocuri din Nicolina. Ea are 24 de ani
Cazurile cu depresie şi tentativă de suicid din Iaşi au crescut pe fondul pandemiei
Soţul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, suspect în cazul decesului artistei
Bruno Mars şi Anderson Paak au pus bazele unei trupe şi vor lansa primul single în martie
Majoritatea americanilor susţin ideea dublării salariului minim la 15 dolari pe oră
Ce credeţi? Twitter va lansa abonamente pentru accesarea anumitor postări
Mircea Lucescu, Tătăruşanu şi Stanciu în optimile Ligii Europa
De ce s-au plâns anul trecut turiştii ieşeni la Protecţia Consumatorilor
Zilnic, la Urgențe, este depistat câte un caz de cancer: "Este ceva fără precedent"
733 de mame minore în Iași. Medic: "Sunt amputate din punct de vedere psihic și psihologic"
Arhiepiscopia Iaşilor are un nou episcop-vicar: stareţul Mănăstirii „Trei Ierarhi”
Astăzi se discută din nou proiectul de amenajare a Bahluiului în zona de agrement
Au fost stabilite cele șapte centre unde cadrele didactice au prioritate la vaccinare
Bulgarii, buni de plată într-un accident cu un Mercedes şi un BMW la Pașcani
După începerea şcolii, mai mulţi copii testaţi pozitiv la noul coronavirus
Aveți un scris frumos? Concurs de caligrafie cu premii pentru trei secţiuni
Care sunt elementele cheie care fac ca valoarea unui apartament să crească în timp (P)
Un laborator al Facultăţii de Electronică, dotat cu aparatură de ultimă generaţie de firma Bitron
Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc
Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi
Proiect de un milion de euro la Tomeşti. Servicii sociale pentru cei năpăstuiți de soartă
Proces pentru un gard distrus: a cerut 1.000 de lei, dar a primit de 10 ori mai puţin
Alcoolul i-a dat aripi: fotografiat de radar şi probe de sânge la spital
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUMituri şi inerţii |
Neculai SEGHEDINCel mai modest dintre pământeni (III) |
Nicolae CREŢU„Deşoşocizarea” AUR |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.