Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Intermedierea financiară şi băncile străine

GALERIE
Alin_Andries2
  • Alin_Andries2
- +

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

Aceste elemente sunt în strânsă relaţie cu performanţa şi stabilitatea băncilor. Performanţa şi stabilitatea băncilor constituie un element foarte important în analiza sistemelor financiare, în special a ţărilor în curs de dezvoltare, la nivelul cărora sistemul bancar reprezintă principala componentă a sistemului financiar şi care a cunoscut în ultimele decenii mutaţii majore la nivelul structurii acţionariatului ca urmare a privatizării, a intrării băncilor străine şi a creşterii concurenţei determinate de liberalizarea pieţei şi a modificărilor legislative. Mai mult, o îmbunătăţire a performanţei băncilor arată o alocare mai bună a resurselor financiare şi, prin urmare, o creştere a investiţiilor ce favorizează creşterea economică. Studiile de specialitate realizate au arătat că reformele structurale la nivelul sistemelor bancare la nivelul ţărilor din Europa Centrală şi de Est au determinat îmbunătăţirea eficienţei intermedierei financiare şi creşterea prezenţei băncilor străine [Claessens, S., and N. van Horen (2014). Foreign banks: Trends and impact. Journal of Money, Credit and Banking 46(1): 295-326]. Prezenţa băncilor străine poate fi benefică pentru consumatori prin oferirea de produse şi servicii superioare, pentru industria financiară prin creşterea calităţii serviciilor şi pentru economie prin creşterea eficienţei. Cu toate acestea, intrarea băncilor străine nu este fără riscuri, în special în cazul în care această intrare se desfăşoară fără o consolidare prealabilă a cadrului instituţional [Claessens, S., A. Demirgüc-Kunt, and H. Huizinga (2001). How does foreign entry affect domestic banking markets? Journal of Banking and Finance 25(5): 891–911].

Beneficiile şi costurile intrării băncilor străine asupra sistemelor financiare şi a economiilor naţionale sunt investigate extensiv în literatura de specialitate. Principalele beneficii asociate intrării băncilor străine asupra sistemelor financiare şi a economiilor naţionale sunt: creşterea eficienţei sectorului bancar autohton deoarece creşterea concurenţei conduce la diminuarea costurilor; îmbunătăţirea procesului de alocare a creditelor către sectorul privat deoarece procesul de evaluare a riscului de credit devine mai sofisticat, favorizând creşterea economică; prezenţa băncilor străine ajută la dezvoltarea unui cadru legal intern privind supravegherea bancară care va spori gradul general de transparenţă; este de aşteptat ca băncile străine să ofere surse de finanţare mai stabile deoarece acestea au acces la surse de finanţare externe prin băncile mamă, astfel pieţele financiare interne devin mai puţin vulnerabile la şocurile interne; băncile străine pot reduce costurile asociate cu recapitalizarea şi restructurarea sectorului bancar în perioada de postcriza.

Costurile majore asociate intrării băncilor străine prezentate în literatura de specialitate sunt: în cazul în care cota de piaţă a băncilor autohtone scade odată cu intrarea băncilor străine, băncile autohtone pot avea un stimulent să-şi asume riscuri mai mari; deoarece băncile străine oferă, în general, servicii şi produse superioare băncilor autohtone acestea vor câştiga cote de piaţă ce includ sectoarele profitabile ale economiei, iar sectoarele riscante vor fi finanţate de băncile autohtone; prin creşterea prezenţei băncilor străine accesul la finanţare a unor sectoare ale economiei poate fi afectat; prezenţa băncilor străine creşte riscul sistemic prin apariţia efectului de contagiune; deoarece băncile străine au diferite priorităţi, modelul lor de creditare tinde să ignore priorităţile economiei naţionale.

Un aspect important în analiza sistemelor bancare o constituie cadrul legislativ şi modul în care sunt implementate principiile de guvernanţă corporativă. Aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă în managementul băncilor este importantă atât pentru bănci, cât şi pentru întreaga economie mai ales că procesul de globalizare a sistemelor bancare a semnalat probleme importante cu privire la reglementarea principiilor de guvernanţă corporativă la nivelul instituţiilor financiare, iar evaluarea managementului instituţiilor de credit se poate dovedi foarte utilă dacă avem în vedere fenomenul de contaminare indirectă. Aplicarea defectuasă a principiilor de guvernanţă corporativă care a favorizat o expunere excesivă a instituţiilor bancare la risc este considerată o cauză majoră a crizei financiare globale declanşată în 2008. Studiile de specialitate arată că un nivel ridicat al indicelui de guvernanţă corporativă influenţează pozitiv eficienţa bancară. Astfel, se recomandă ca băncile să implementeze principii solide de guvernanţă corporativă. Reglementările europene cu privire la implementarea principiilor de guvernanţă corporativă sunt în continuă schimbare şi considerăm că evoluţia acestora trebuie să ţină cont de nevoile specifice şi de „starea de sănătate” ale economiei.

Alin Andrieş este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri