Internetul şi numele sale de domeniu, vizate de un atac fără precedent
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 11.04.2021

Internetul şi numele sale de domeniu, vizate de un atac fără precedent

GALERIE
atac
  • atac
- +

Internetul mondial este vizat - în prezent - de un val de atacuri informatice de o amploare fără precedent, care constă în modificarea adreselor site-urilor de Internet cu scopul de a fi piratate, alertează organismul internaţional care atribuie adrese de Internet ICANN, relatează AFP.

Potrivit unor experţi din afara ICANN, contactaţi de AFP, hackeri ţintesc atât guverne, cât şi servicii de informaţii sau poliţie, companii aeriene sau industria petrolieră - atât în Orientul Mijlociu, cât şi în Europa. Unul dintre experţi consideră că aceste atacuri ar proveni din Iran. Ei ”atacă infrastructura însăşi a Internetului”, a declarat vineri pentru AFP David Conrad, unul dintre conducătorii ICANN, care evocă o campanie ”fără precedent şi la scară mare”, care s-a intensificat extraordinar de mult foarte recent.

”Au mai avut loc atacuri ţintite, dar niciodată ca acum”, a adăugat el, în urma unei reuniuni de urgenţă a organizaţiei, vineri. În principal, aceste atacuri constau ”în înlocuirea adreselor servelor” autorizate ”cu adrese ale unor maşini controlate de atacatori”, a precizat organismul. Acest lucru le permite hackerilor să caute în date - parole, aderse de e-mail, etc. - cu scopul de a capta complet traficul către serverele lor.

ICANN, cu sediul în California, gestionează sistemul numelor domeniilor online pe care marele public îl cunoaşte sub forma de adrese de site-uri de tip .com sau .ro dar şi .gov, de exemplu. Sistemul numelor domeniului ("Domain name System", DNS) - cel care permite legătura între un computer şi un site - este cel atacat de hackeri neidentificaţi.

SPIONAJ ŞI OFICIU POŞTAL

Aceste nume funcţionează cam ca operatoarele telefonice de altădată, care conectau interlocutorii între ei prin branşarea unor cabluri la un circuit. Atacurile contra DNS - supranumite "DNSpionnage" - ”sunt în mare comparabile cu cineva care se duce la oficiul poştal, minte despre adresa ta, îţi citelte corespondenţa, iar apoi ţi-o pune el în cutia poştală”, explica Departamentul american al Securităţii Interne (DHS) aceste atacuri, între care premile par că au avut loc în 2017. ”Multe lucruri nefaste ţi se pot întâmpla (sau expeditorului), în funcţie de conţinutul corespondenţei”, adăuga DHS.

Odată cu intensificarea recentă a atacurilor, ICANN ”estimează că există un risc în curs important la adresa unor părţi importante ale infrastructurii numelor de domeniu”, a subliniat instituţia vineri, îndemnând conducătorii informatici să ia măsuri adecvate. Mai exact, el îndeamnă la desfăşurarea protocolului de protecţie intitulat "Domain Name System Security Extensions" (DNSSEC).

Cu toate acestea, ”nu există un singur instrument în vederea rezolvării acestui lucru”, a avertizat David Conrad de la ICANN. ”Este necesar să îmbunătăţim securitatea globală a DNS, dacă vrem să avem speranţa că putem împiedica acest tip de atacuri”, a adăugat el. Potrivit lui Ben Read de la firma specializată în spionaj cibernetic FireEye, pe lista ţintelor "DNSpionnage" se află organizaţii care înregistrează nume de domeniu - ele-însele validate de ICANN - sau furnizori de acces la Internet, mai ales în Orientul Mijlociu.

Atacurile caută cu prioritate să ia adrese de e-mail şi parole, a precizat Read, care afirmă că ”există dovezi că asta vine din Iran sau este făcut să susţină Iranul”. Potrivit altui expert, Adam Meyers de la firma CrowdStrike, ”hackerii” caută să fure parole în Liban şi Emiratele Arabe Unite (EAU). ”Cu acest acces, ei ar putea să oprească porţiuni ale Internetului. Ei au ales să interceptee (datele) şi să spioneze oamenii”, a adăugat el.

Atacurile informatice - de orice amploare şi natură - se amplifică cu o viteză exponenţială în ultimii ani. Potrivit unor experţi, hackerii fac parte cel mai adesea din două categoriiprincipale - indivizi sau grupuri de hackeri care vor să câştige bani (programe de tip ransomware, revânzare de date personale în partea ascunsă a Internetului, numită "darknet"), sau state - care vor să spioneze alte ţări şi sau să semene disensiuni politice. Potrivit unor experţi şi autorităţi din multe ţări - mai ales din Statele Unite -, China, Rusia, Iranul sau Coreea de Nord sunt deosebit de active în domeniul pirateriei informatice, ceea ce cei vizaţi neagă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.