anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

Intervenţie chirurgicală pe creier: ce probleme pot apărea după o astfel de operaţie?

GALERIE
creier
 • creier
- +

Unele complicaţii, care apar după o operaţie pe creier, se pot menţine ani şi ani de zile. Cel mai frecvent apar durerile de cap, care nu dispar imediat după operaţie. La acestea se pot adăuga tulburările de vedere sau vorbire, slăbirea forţei în mână şi picior etc.

Ana M., din  Iaşi: „În urmă cu aproape două luni, soţul meu a fost operat pe creier din cauza unui cheag de sânge. A rămas cu dureri de cap, care încă nu au dispărut, şi cu o slăbiciune la mîini şi picioare. E normal să apară astfel de probleme? Cât timp pot dura? Vă mulţumesc“.

Prof. dr. Nicolai Ianovici, şeful Clinicii I Neurochirurgie din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu“ Iaşi: „Orice cauză pentru care a fost necesară o operaţie pe creier - un cheag de sânge, o lovitură, o tumoră etc. - duce în primul rând la o creştere a presiunii intracraniene. Apare astfel sindromul hipertensiv intracranian. Acesta  este comun mai multor cauze ale patologiei neurochirurgicale. Sindromul hipertensiv intracranian are trei simptome de bază: cefaleea (durerea de cap), greaţa împreună cu vărsăturile şi modificările de fund de ochi. Cel mai frecvent apare cefaleea - durerea de cap. Şi chiar dacă în urma unei operaţii scade presiunea intracraniană, durerea de cap poate persista. Asta pentru că structurile cerebrale care au fost afectate nu se pot recupera în câteva zile după operaţie. Sunt afecţiuni cerebrale la care simptomatologia persistă ani şi ani de zile, chiar şi după operaţie. În afară de sindromul de presiune intracraniană care este comun, există şi simptomele de localizare. Acestea apar în funcţie de lobul afectat.

Cel mai frecvent apar ameţelile şi durerile de cap

De exemplu dacă problema apare în zona lobului frontal - pot apărea tulburări psihice. Dacă există o tumoră la nivelul lobului frontal (în zona frunţii), atunci bolnavul poate avea tulburări de comportament. Dacă este afectată partea anterioară a lobului parietal, fie de un cheag de sânge, fie de o tumoră, atunci vor apărea tulburările motorii. În astfel de cazuri, chiar înainte operaţie, pacientul  poate prezenta o  scădere a forţei şi a abilităţii mişcărilor în mână şi picior. Uneori, aceste tulburări se pot accentua după operaţie. În zona respectivă sunt centrii motori şi nu există altă cale operatorie. Între riscul de a muri dacă nu se elimină chirurgical cheagul de sânge sau tumora şi riscul de a avea o mână şi un picior mai slab, alegi întotdeauna varianta cea mai favorabilă pentru pacient: aceea de a-i salva viaţa. Alte complicaţii care pot apărea în urma unei intervenţii chirurgicale pe creier sunt hemipareza (pareză ce se manifestă la o jumătate din corp), vertijul (ameţeala). De altfel, ameţeala şi durerile de cap sunt fenomene destul de frecvent întîlnite în urma operaţiilor pe creier. Ele apar din cauza tulburărilor vasculare de pe creier. Orice astfel de intervenţie chirurgicală se însoţeşte de nişte tulburări vasculare. Sunt vase de sânge foarte mici care au rolul lor. Şi nu toate pot fi „păstrate“ pe parcursul unei operaţii. Dacă este afectat centrul vizual, înainte dar şi după operaţie pacientul poate avea tulburări vizuale. Repet: aceste simptome enumerate mai sus pot exista încă dinainte de operaţie, dar să nu fie de  mare amploare. Şi atunci nici bolnavul, nici familia nu le accordă importanţă şi nu le menţionează. Ele sunt sesizate de pacient, însă, abia după intervenţia chirurgicală, când simptomele se accentuează.“

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.