Intervenţie urologică complexă, în regim de urgenţă, pentru salvarea unei paciente oncologice, diagnosticată cu COVID-19
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

COMUNICAT DE PRESA

Intervenţie urologică complexă, în regim de urgenţă, pentru salvarea unei paciente oncologice, diagnosticată cu COVID-19

GALERIE
Parhon
  • Parhon
- +

Medicii din Clinica de Urologie de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi au reuşit să salveze viaţa unei paciente infectate cu SARS-CoV-2 ce suferise o complicaţie în urma şedinţelor de radioterapie, complicaţie care i-a pus viaţa în pericol. Femeia de 69 de ani a fost diagnosticată în urmă cu doi ani cu un cancer de col uterin ce a necesitat o intervenţie chirurgicală în primă fază şi şedinţe ulterioare de radioterapie. În urma şedinţelor de radioterapie făcute de-a lungul anilor, pacienta a suferit o complicaţie care îi punea viaţa în pericol: s-a prezentat la spital pentru că avea sângerări, medicii au descoperit că este vorba şi despre un blocaj renal, iar timpul internării pacienta a început să aibă sângerări masive.

Medicii au decis să o opereze de urgenţă, fiind nevoie şi de ajutorul chirurgului vascular Corneliu Moroşanu pentru a interveni asupra arterei iliace care irigă piciorul. Complexitatea intervenţiei a fost dată de faptul că a fost necesară dezobstrucţia rinichiului, precum şi refacerea arterei printr-un patch, în caz contrar pacienta ar fi continuat să sângereze, existând riscul de deces. În urma intervenţiei s-a reuşit inserarea unor stenturi - sonde care asigură fluxul de urină de la rinichi la vezică.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, acesta este al doilea caz existent în ultimii şapte ani, fiind în acelaşi timp şi foarte dificil de diagnosticat. „Evoluţia a fost ulterior favorabilă, cu oprirea hemoragiei şi corectarea anemiei severe. Starea pacientei este acum destul de bună, se poate mobiliza, se alimentează şi se pregăteşte de externare. În ciuda faptului că pacienta era diagnosticată cu infecţia SARS-CoV-2, am intervenit fără ezitare în echipă mixtă şi am salvat viaţa pacientei”, a precizat dr. Radu Andriciuc, medic specialist urolog.

Urgenţa a fost una majoră, susţine medicul ieşean, fiindcă sângerarea a fost masivă şi a fost nevoie de o intervenţie imediată pentru a putea salva viaţa pacientei. Acum, starea femeii de 69 de ani este una bună, hemoglobina care era la 5 în momentul internării a urcat până la 10, mănâncă regulat şi se pregăteşte de externare. Pacienta a rămas internată după procedură sub supraveghere suplimentară pentru a nu exista complicaţii determinate şi de infecţia cu COVID-19.

Şeful Secţiei de Urologie, dr. Radu Costache, a precizat că în sala de operaţie se intră de patru ori pe zi în cazul urgenţelor ameninţătoare de viaţă, iar în timpul dimineţii se fac aproximativ cinci intervenţii programate în condiţiile în care a fost nevoie de scăderea numărului de proceduri programate conform recomandărilor Ministerului Sănătăţii.

Astfel, de la începutul acestei luni şi până pe 23 de noiembrie, în Clinica de Urologie a spitalului au fost făcute 180 de internări, toate necesitând intervenţii chirurgicale. „Activitatea secţiilor de Nefrologie şi Urologie continuă şi a continuat pe toată perioada din martie până în prezent, iar în fiecare zi sunt preluaţi cel puţin trei pacienţi din judeţele Moldovei. Faptul că aceşti pacienţi au sau nu statutul de pacienţi COVID pozitiv nu împiedică rezolvarea urgenţei medicale sau chirurgicale, aceasta fiind cea care primează. Ulterior, după rezolvarea urgenţei sunt dirijaţi într-un spital suport dacă mai au nevoie de spitalizare sau la domiciliu conform regulilor Direcţiei de Sănătate Publică”, a declarat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.