Intervenţie urologică complexă, în regim de urgenţă, pentru salvarea unei paciente oncologice, diagnosticată cu COVID-19
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

COMUNICAT DE PRESA

Intervenţie urologică complexă, în regim de urgenţă, pentru salvarea unei paciente oncologice, diagnosticată cu COVID-19

GALERIE
Parhon
  • Parhon
- +

Medicii din Clinica de Urologie de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi au reuşit să salveze viaţa unei paciente infectate cu SARS-CoV-2 ce suferise o complicaţie în urma şedinţelor de radioterapie, complicaţie care i-a pus viaţa în pericol. Femeia de 69 de ani a fost diagnosticată în urmă cu doi ani cu un cancer de col uterin ce a necesitat o intervenţie chirurgicală în primă fază şi şedinţe ulterioare de radioterapie. În urma şedinţelor de radioterapie făcute de-a lungul anilor, pacienta a suferit o complicaţie care îi punea viaţa în pericol: s-a prezentat la spital pentru că avea sângerări, medicii au descoperit că este vorba şi despre un blocaj renal, iar timpul internării pacienta a început să aibă sângerări masive.

Medicii au decis să o opereze de urgenţă, fiind nevoie şi de ajutorul chirurgului vascular Corneliu Moroşanu pentru a interveni asupra arterei iliace care irigă piciorul. Complexitatea intervenţiei a fost dată de faptul că a fost necesară dezobstrucţia rinichiului, precum şi refacerea arterei printr-un patch, în caz contrar pacienta ar fi continuat să sângereze, existând riscul de deces. În urma intervenţiei s-a reuşit inserarea unor stenturi - sonde care asigură fluxul de urină de la rinichi la vezică.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, acesta este al doilea caz existent în ultimii şapte ani, fiind în acelaşi timp şi foarte dificil de diagnosticat. „Evoluţia a fost ulterior favorabilă, cu oprirea hemoragiei şi corectarea anemiei severe. Starea pacientei este acum destul de bună, se poate mobiliza, se alimentează şi se pregăteşte de externare. În ciuda faptului că pacienta era diagnosticată cu infecţia SARS-CoV-2, am intervenit fără ezitare în echipă mixtă şi am salvat viaţa pacientei”, a precizat dr. Radu Andriciuc, medic specialist urolog.

Urgenţa a fost una majoră, susţine medicul ieşean, fiindcă sângerarea a fost masivă şi a fost nevoie de o intervenţie imediată pentru a putea salva viaţa pacientei. Acum, starea femeii de 69 de ani este una bună, hemoglobina care era la 5 în momentul internării a urcat până la 10, mănâncă regulat şi se pregăteşte de externare. Pacienta a rămas internată după procedură sub supraveghere suplimentară pentru a nu exista complicaţii determinate şi de infecţia cu COVID-19.

Şeful Secţiei de Urologie, dr. Radu Costache, a precizat că în sala de operaţie se intră de patru ori pe zi în cazul urgenţelor ameninţătoare de viaţă, iar în timpul dimineţii se fac aproximativ cinci intervenţii programate în condiţiile în care a fost nevoie de scăderea numărului de proceduri programate conform recomandărilor Ministerului Sănătăţii.

Astfel, de la începutul acestei luni şi până pe 23 de noiembrie, în Clinica de Urologie a spitalului au fost făcute 180 de internări, toate necesitând intervenţii chirurgicale. „Activitatea secţiilor de Nefrologie şi Urologie continuă şi a continuat pe toată perioada din martie până în prezent, iar în fiecare zi sunt preluaţi cel puţin trei pacienţi din judeţele Moldovei. Faptul că aceşti pacienţi au sau nu statutul de pacienţi COVID pozitiv nu împiedică rezolvarea urgenţei medicale sau chirurgicale, aceasta fiind cea care primează. Ulterior, după rezolvarea urgenţei sunt dirijaţi într-un spital suport dacă mai au nevoie de spitalizare sau la domiciliu conform regulilor Direcţiei de Sănătate Publică”, a declarat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

8x8

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.