Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Intervenții chirurgicale asupra amigdalelor: mituri și realități (P)

GALERIE
comunicat-print_10-minican
  • comunicat-print_10-minican
- +

Amigdalectomia reprezintă intervenția chirurgicală ce vizează scoaterea amigdalelor palatine.

Micșorarea în volum a amigdalelor palatine se numește amigdalotomie.

Amigdalectomia și amigdalotomia sunt intervenții chirurgicale frecvente în patologia ORL. Efectuate printr-o tehnică modernă, coblația, sunt ușor de suportat de către pacient și permit o reluare rapidă a activităților cotidiene.

Coblația utilizează un curent electric de frecvență înaltă și la temperaturi joase (40-60°C) și folosește soluție salină pentru a îndepărta precis și delicat țesuturile, fără să producă căldură sau arsură în zonele învecinate. Astfel, prin aceasta metodă se „vaporizează” țesutul asupra căruia se aplică, în același timp realizându-se și hemostaza. Spre deosebire de metoda clasică, când se folosește instrumentarul „rece”, prin această tehnică se obțin și o serie de avantaje postoperatorii: scăderea riscului de apariție a hemoragiei, reducerea considerabilă a durerii, astfel permițând pacientului să își reia activitatea mai rapid.

Există numeroase mituri în legătură cu amigdalectomiașiamigdalotomia.Din acest motiv, oferim, în cele ce urmează, câteva răspunsuri.

Dacă copilului i se vor scoate/micșora amigdalele, acesta va răci mai ușor, chiar va face pneumonie.

FALS – amigdalectomia se practică frecvent atunci când amigdalele își pierd funcția de apărare (prin episoade repetate de infecții bacteriene) și astfel fac mai mult rău decât bine. Tractul respirator inferior prezintă mecanisme separate de apărare.

Amigdalectomia nu se face mai devreme de 6-8 ani.

FALS – atât amigdalectomia, cât și amigdalotomia se pot efectua la orice vârstă, atunci când se impune.

După operație copilul, trebuie să consume multe alimente calde sau chiar fierbinți.

FALS – băuturile și alimentele fierbinți favorizează apariția sângerărilor.

După operație, pacientului îi este permis să mănânce înghețată.

ADEVĂRAT – consumul de înghețată ajută la hemostază și astfel scade riscul de sângerare.

După operație, copilul nu va mai răci.

FALS – după amigdalectomie, pacientul nu va mai dezvolta forme de amigdalită acută/angină pultacee, nu se va mai constitui flegmonul periamigdalian, dar viroze respiratorii vor mai exista.

Aceste intervenții se practică doar în sezonul cald.

FALS – aceste intervenții se pot practica atât vara, cât și iarna. Recomandarea este de a fi efectuate la distanță de aproximativ 3 săptămâni de un episod infecțios acut.

Dincolo de mituri, primul gest pe care este recomandat să-l faceți este acela de a programa o consultație de specialitate. După consult, medicul este acela care vă poate prescrie tratamentul și vă poate răspunde la orice întrebare. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Carmen Daniela Mînican, medic specialist ORL, Arcadia

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri