anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

Intervenții de chirurgie pediatrică în siguranță, la Arcadia: hipospadiasul la copii (P)

GALERIE
ziarul-de-iasi-21
 • ziarul-de-iasi-21
- +

Hipospadiasul, o malformație congenitală, reprezintă deschiderea anormală a orificiului uretral pe fața anterioară a penisului; astfel, un băiețel cu această malformație va urina printr-un orificiu situat mai jos – poziționat oriunde până în perineu – și nu prin vârful penisului cum e în mod normal.

Cu cât orificiul este mai aproape de vârful penisului, cu atât forma este mai ușoară, cu cât este mai aproape de perineu, cu atât este mai severă.

Când și cum este observată prezența hipospadiasului?

De obicei, afecțiunea este observată încă de la naștere, de către medicul neonatolog, însă, dacă forma de hipospadias este una ușoară, poate fi trecută cu vederea în primele zile de viață, fiind observată ulterior fie de familie, fie de pediatru sau medicul de familie.

De regulă, copiii urinează prin alt loc decât prin vârful penisului, jetul de urină poate fi orientat în jos, astfel încât de multe ori pentru a evita să se ude, băiețeii urinează în poziție șezândă. Pot avea penisul încurbat, iar prepuțul, pielea care acoperă de regulă glandul penian, este asimetrică, cu aspect inestetic.

Ce probleme poate cauza hipospadiasul?

Netratat, hipospadiasul poate avea implicații atât estetice, cât și funcționale sau chiar psihologice, cu atât mai grave cu cât forma de hipospadias este una mai severă:

 • copilul poate avea probleme la urinat după ce scapă de pampers, fiind obligat să urineze din șezut; acest lucru poate influența dezvoltarea lui psiho-socială;
 • cu cât penisul este mai încurbat, cu atât crește riscul să îi fie afectată funcția sexuală, dar și cea reproductivă;
 • se pot considera sau pot fi priviți chiar de alți copii ca fiind diferiți, lucru care poate avea un impact extrem de important la nivel emoțional.

Cum se tratează hipospadiasul?

Tratamentul hipospadiasului este chirurgical.

Indiferent de tehnica aleasă, scopurile care sunt urmărite în corecția unui hipospadias sunt atât estetice, cât și funcționale (crearea unui penis drept, simetric, cu aspect cât mai aproape de normal, cu un meat în vârful penisului, crearea unei uretre de lungime adecvată și calibru uniform, normalizarea jetului de urină și a erecțiilor), toate acestea ducând în final la creșterea încrederii în sine a copilului, viitor adult.

De cele mai multe ori, chirurgul pediatru va finaliza reconstrucția într-un singur timp operator.În cazurile mai severe însă, poate fi nevoie de două intervenții efectuate la distanță de șase luni.Vârsta ideală de corecție este după 6 luni (6-18 luni) și până la intrarea în colectivitate.

În momentul în care există un diagnostic de acest fel, este necesară o consultație de chirurgie și urologie pediatrică, care va stabili tipul și severitatea afecțiunii, precum și necesitatea și momentul optim al corecției chirurgicale. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Adnana Dina Jaramani Toma, medic specialist Chirurgie Pediatrică, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga!

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.