anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Interviu Bogdan Chrițoiu La reglementarea pieței energiei am avertizat că există riscuri. Reglementările UE protejează țările ca România

GALERIE
bogdan chiritoiu1
 • bogdan chiritoiu1
- +

Președintele Consiliului Concurenței , Bogdan Chirițoiu, admite că, la nivel european, există o oarecare îngrijorare legată de intervenția statelor în economie, mai ales că ”nu toată lumea are resursele Germaniei sau Franței”.

Bogdan Chirițoiu consideră că ajutoarele de stat acordate de România au fost un succes, exprimând însă rețineri în legătură cu decizia guvernamentală de reglementare a pieței energiei.

În interviul acordat CursDeGuvernare, Bogdan Chirițoiu a vorbit despre recenta investigație lansată în sistemul bancar, despre prima investigație lansate pe prevederi anti speculă, despre zonele cu risc din punct de vedere al concurenței și despre recenta ”provocare” întâmpinată în instanțe, generată de o decizie a Curții Constituționale.

CursDeGuvernare:
Din 2020, UE intrat într-o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte regulile de concurenţă. Intervenţia statului în economie, în special intervenţia inegală în absența unui cadru unitar UE, afectează concurența din Europa?

Bogdan Chiriţoiu:
În principiu, avem reguli de ajutor de stat, ca să nu lăsăm guvernele să denatureze, să distorsioneze piaţa naţională/europeană sau, prin intervenţia puternică într-o ţară, să nu distorsioneze concurenţa în Europa. Atunci când ajutoarele astea sunt aprobate de Comisie, replica e: „Noi, Comisia, le-am verificat ca să nu distorsioneze piaţa. Deci nu le aprobăm decât pe cele sau în cuantumul în care nu distorsionează piaţa”.

Sigur, există o îngrijorare la nivelul multor guverne că nu toată lumea are resursele pe care le are Germania, în special, sau Franţa. Într-un fel, politicienii se bucură când se relaxează regulile de ajutor de stat…


CursDeGuvernare: De ce?

Bogdan Chiriţoiu:
Pentru că au mai mare libertate să facă ce vor ei la ei în ţară. Dar cred că cei care sunt mai înţelepţi îşi dau seama că, da, fiecare face ce vrea. Dar dacă România face ce vrea şi Germania face ce vrea, impactul e cu totul diferit.

Prin regulile astea europene, ţări mai mici, mai sărace, ca România, au o şansă în plus. Dacă fiecare stat ar fi lăsat să facă ce vrea, dacă n-am avea regulile europene, evident că cei mai mari, mai puternici, ar trage spuza pe turta lor.

Ne enervează uneori că nu ne lasă Comisia să facem una sau alta, dar pe ansamblu, de fapt, ţări ca noi sunt protejate de regulile comune.

CursDeGuvernare:
Pericolul pentru piaţa globală europeană înţeleg că îl considerați scăzut…

Bogdan Chiriţoiu:  
Da. Mesajul Comisiei este: „Bun, avem reguli mai relaxate, dar totuşi avem reguli și acest lucru nu înseamnă că toată lumea face ce vrea”. Când statele membre dau ajutoare consistente, în principiu, ne-am asigurat că nu e distorsionată concurenţa la nivel european”.

Un succes – ajutoarele de stat acordate de România


CursDeGuvernare:
Coborând la nivelul ţării noastre, pentru impactul ajutoarelor de stat din România argumentația e similară în privința riscurilor pentru economie?

Bogdan Chiriţoiu:
Comparându-ne cu alte ţări din Europa, în perioada COVID, de exemplu, noi am aprobat măsuri relativ restrânse de ajutor de stat raportate la dimensiunea economiei, la produsul intern brut. Am avut ajutoare de stat relativ puţine, destul de bine executate.

Adică am cheltuit banii, suntem printre ţările care au cheltuit nu 100% din ce s-a aprobat, dar suntem dintre ţările care au cheltuit mare parte din ajutoarele acordate. Părerea mea e că a fost un succes. Nu ştiu cât a fost ştiinţă, cât a fost noroc.

Una peste alta, n-am dat ajutoare prea multe, în general au fost cheltuite şi ne-am revenit. Suntem prima ţară care a revenit la PIB-bul de dinainte de criză. Gestionarea şocului economic al COVID cred că a fost mai bună în România decât în alte state membre.

Acum avem efecte ale războiului din Ucraina… nu știm ce se va întâmpla în continuare.

Mai mult, pe cursdeguvernare

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Stupida lex, sed lex!

Nicolae GRECU

Stupida lex, sed lex!

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Blocul, pacoste sau nevoie?

arh. Ionel OANCEA

Blocul, pacoste sau nevoie?

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Ca piatra-n lac

Radu POPESCU

Ca piatra-n lac

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.