Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

INTERVIU: Oana Pellea - Nimic ce vrei cu încrâncenare nu iese

GALERIE
oana-pellea
  • oana-pellea
- +

Oana Pellea, care a împlinit vineri 54 de ani, a declarat că este necesar ca oamenii să înţeleagă că, pe Pământ, trebuie să iubească şi să dăruiască iubire.

Prezentăm interviul acordat de actriţa Oana Pellea:

Reporter: Cum vă simţiţi în acest moment al vieţii dumneavoastră?

Oana Pellea: Extraordinar mă simt, extraordinar. La 23 de ani cum poţi să te simţi? (râde) Mai ales că am mai scos un spectacol de care sunt bucuroasă şi care este ca o reverenţă pe care i-o fac doamnei Olga Tudorache, pentru că dânsa a jucat magistral rolul pe care îl interpretez şi eu acum. Echipa îmi este foarte dragă, cu Mariana Cămărăşan la direcţie, cu Cristina Casian, cu Florentina Gleznea, cu doamna Alexandrina Halic, care mi-este foarte, foarte dragă sufletului, ca şi fetele, şi într-un decor pe care realmente îl găsesc superb, semnat de Vladimir Turturică şi la lumini cu Ştefan Vasilescu. S-a născut spectacolul ăsta. Propunerea a fost a Marianei Cămărăşan. După spectacolul "N(aum)", care este tot o poezie şi un vis, aşa, între două lumi, îmi doream un spectacol cu carne şi ăsta este un spectacol cu ceea ce numesc eu «cu carne» - cu personaje şi situaţii bine scrise.

Rep.: Aveţi şi alte proiecte în pregătire?

O. P.: Avem, îmi doresc foarte tare, de foarte mult timp, şi am găsit o comedie. Undeva prin mai să sperăm că o să fie premiera comediei.

Rep.: Vă sărbătoriţi ziua pe scenă, adică dăruiţi chiar şi de ziua dumneavoastră.

O. P.: Da, da, de ce să nu dăruiesc dacă asta am învăţat să fac, să dăruiesc? Asta poate să facă un om pe Pământul ăsta, să dăruiască, să iubească şi să dăruiască iubire. Cred că de aia am venit aici pe Pământ, să înţelegem lecţia asta. Eu am spus că vreau să joc de ziua mea. Am mai jucat cred că "Trei surori" de ziua mea şi am avut noroc. Este mai bine pe scenă, este mult mai bine pe scenă. Ăsta este cadoul meu, să muncesc, să fiu acolo.

Rep.: V-aţi gândit să faceţi şi un proiect mai "avangardist", dedicat online-ului, astfel încât să atrageţi tinerii?

O. P.: Da, am o activitate pe Facebook, care acum lasă de dorit, pentru că am foarte multă treabă. Însă, sunt foarte bucuroasă de cei 49.000 de followers, care pentru un actor în România este foarte mult, şi majoritatea sunt tineri şi asta mă bucură foarte tare. Da, m-ar interesa, orice este legat de comunicare, sub orice formă, că este online, că este direct, că este prin film, teatru sau prin scris, mă interesează.

Rep.: Cum ar putea teatrul să se apropie mai mult de public? Ce îi lipseşte în acest sens?

O. P.: Nu ştiu, adică, trebuie să ne întâlnim la mijloc de drum. Şi publicul trebuie să vină şi teatrul trebuie să meargă spre el... Sălile sunt pline, slavă Domnului!

Rep.: Nu credeţi că sunt pline de aceiaşi oameni, care se tot întorc?

O. P.: Nu cred că sunt aceiaşi, pentru că întotdeauna vin alte generaţii şi sunt foarte mulţi tineri care vin la teatru. Eu sunt foarte optimistă, pentru că îi văd în sală. Gustul pentru teatru se cultivă, ţine şi de educaţie. Foarte mulţi oameni spun: "N-am ajuns la teatru pentru că n-am avut timp". Şi eu n-am decât o replică: "Păi, făceţi-vă timp. Ce putem să facem? Noi jucăm şi vă aşteptăm în sălile de spectacol. Nici noi nu avem timp, dar timpul nostru vi-l dăruim oricum".

Rep.: Ce îi sfãtuiţi pentru actorii tineri?

O. P.: Să aibă încredere în ei şi în steaua lor. Mi-aş dori ca teatrele să aibă mai multe săli în care să joace. Ştiu că este greu, este foarte greu pentru ei, chiar ştiu, dar cred foarte tare că trebuie să îţi urmezi visul. Dacă crezi în visul tău, nu se poate să nu îl înfăptuieşti. Să creadă în visul lor, asta mi-aş dori, să aibă încredere în ei. Şi să aibă răbdare, pentru că succesul, dacă vine într-o clipă, nu-i un semn bun şi nu este de bun augur. Nici eu nu am avut răbdare, ştiu că este a tinereţei. Ai mei îmi spuneau mereu: "Ai răbdare, ai răbdare!". Şi mă enervam îngrozitor, dar lecţia asta a răbdării este bine să o avem cu toţii. Lucrurile vin când trebuie să vină şi atunci poţi să te şi bucuri din plin de ele. Până atunci, răbdare, nu suferinţă, nu încrâncenare. Nimic ce vrei cu încrâncenare nu iese. Şi să muncească, mult!

Rep.: Cum ar putea fi remediată situaţia dificilă în care se găsesc mulţi dintre actorii seniori?

O. P.: Eu aştept de la ministrul Culturii, care văd că face acum lucruri foarte bune. Este vorba despre a oferi un alt statut. Noi suntem încă prestatori de servicii, suntem foarte prost plătiţi, dar nu vreau să mă plâng eu. Însă sper să se remedieze, totuşi.

Oana Pellea, "actriţa-furtună, actriţa excentrică, actriţa elaborată, într-un cuvânt, actriţa celebră", după cum o caracteriza Sanda Manu, este una dintre cele mai cunoscute personalităţi teatrale şi cinematografice din România.

Cariera sa impresionantă include roluri în filmul lui Alfonso Cuaron "Copiii tatălui/ Children of Men", în producţia britanică semnată de Oliver Parker "I Really Hate My Job", în filmul lui Jean-Christophe Comar "Fire and Ice" şi în "Stare de fapt", regizat de Stere Gulea.

De asemenea, Oana Pellea are la activ peste 40 de roluri în teatru, dintre care Maşa din "Trei surori", de A.P. Cehov, Lucius din "Iulius Cezar", de William Shakespeare, şi Catarina din "Îmblânzirea scorpiei", în regia lui Mihai Măniuţiu.

De-a lungul carierei, artista a primit numeroase distincţii, precum trofeul UNITER pentru cea mai bună actriţă (de două ori), premiul Academiei Române "Aristizza Romanescu" pentru cariera teatrală şi cinematografică şi Crucea Casei Regale a României.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri