Crimă într-un bloc din Iași! Un bărbat și-a ucis iubita și a ținut-o câteva zile în casă
O crima s-a petrecut într-un apartament din municipiul Iasi. Un barbat si-a înjunghiat m (...)
citeste totduminica, 07.03.2021
Fosta candidată a dreptei la alegerile prezidenţiale recente de la Chişinău, Maia Sandu, a fost la Iaşi zilele acestea. "Ziarul de Iaşi" i-a solicitat un interviu.
- Republica Moldova părea la un moment dat o ţară care îşi dorea să meargă spre Uniunea Europeană. De ce a câştigat Dodon?
- Sprijinul cetăţenilor pentru integrarea europeană depinde într-o anumită măsură de calitatea guvernelor care se declară proeuropene. Acest sprijin a fost cel mai înalt acum câţiva ani, dar s-a micşorat simţitor din cauza corupţiei şi guvernării proaste. O parte din electorat nu înţelege de ce partenerii noştri europeni nu au impus condiţii care să prevină creşterea corupţiei şi deteriorarea standardelor de viaţă. Ei asociază aceste eşecuri cu modelul de dezvoltare european, şi nu cu politicienii moldoveni care au discreditat modelul. Propaganda rusească a speculat abil aceste nereuşite, şi are un mare rol în formarea percepţiilor greşite despre UE.
- Asta l-a făcut câştigător de Dodon?
- Dodon nu ar fi câştigat alegerile dacă nu era ajutat de Plahotniuc, oligarhul care controlează majoritatea parlamentară "proeuropeană", omul care şi-a subordonat toate instituţiile statului, de la procuratură la primării, şi care este partenerul PSD din România în Republica Moldova. Televiziunile controlate de Plahotniuc, care, nu întâmplător, retransmit canalele propagandistice de la Kremlin, au difuzat în campanie falsuri inventate de Dodon despre migranţi sirieni care ar fi venit în număr mare în Republica Moldova dacă eu câştigam alegerile. Chiar dacă public au declarat că sprijină un candidat pro-european, în realitate, Plahotniuc şi Partidul Democrat, pe care îl conduce, au sprijinit candidatul Kremlinului, pentru că le convine situaţia în care pot şantaja Occidentul cu faptul că ruşii sunt tot mai aproape şi guvernarea lor "proeuropeană" trebuie susţinută în ciuda faptului că e profund coruptă şi totalmente antidemocratică. Un preşedinte autentic proeuropean le-ar fi stricat această strategie şi i-ar fi deligitimat.
Dodon a început deja campania
- Până acum am văzut doar vizite la Moscova ale noului preşedinte al Republicii Moldova. Ce agendă are acum Dodon ca Preşedinte?
- Dodon a început deja campania pentru alegerile parlamentare. Preşedintele Republicii Moldova nu are prea multe împuterniciri, de aceea Dodon îşi doreşte ca Partidul Socialist, pe care îl reprezintă, să obţină majoritatea parlamentară. Dodon mizează în continuare pe discreditarea procesului de integrare europeană, pe divizarea societăţii pe criterii geopolitice şi pe exploatarea acestor diferenţe. Dodon promovează ideea falsă că sporirea nivelului sărăciei, intensificarea migraţiei ar fi rezultatul semnării Acordului de Asociere cu UE, şi nu pierde nici o ocazie pentru a aduce acuzaţii partenerilor occidentali, inclusiv României. În schimb, Dodon se străduieşte din răsputeri să obţină bunăvoinţa lui Putin. La fel ca Plahotniuc, Dodon încearcă să transfere „lupta" pe plan extern, pentru a sustrage atenţia de la problemele reale ale societăţii, de ordin intern. Dodon nu luptă cu corupţia din interiorul ţării şi cu Plahotniuc, simbolul acesteia, pentru că face parte din aceeaşi grupare şi pentru că îi datorează lui Plahotniuc funcţia.
- Ce face acum Maia Sandu?
- Eu continui ceea ce am început anul trecut: să contribui la consolidarea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). Suntem un partid tânăr şi chiar dacă am obţinut, împreună cu alţi parteneri, un scor bun la alegerile prezidenţiale, mai avem de muncit pentru a ajunge la fiecare alegător. Ne propunem să devenim cel mai puternic partid autentic proeuropean şi prodemocratic din ţară. Pentru noi aceste două dimensiuni - valorile europene şi democraţia - sunt indivizibile. Aşa cum a arătat şi cazul României, cel mai bun remediu împotriva corupţiei şi politicienilor corupţi sunt instituţiile democratice şi statul de drept.
Despre banii României
- Ce se întâmplă concret cu împrumutul de 150 milioane de euro din partea României? Este adevărat că o parte din aceşti bani sunt folosiţi în alte scopuri decât cele stabilite, mai precis în acoperirea unor găuri bugetare?
- Aceşti bani au fost oferiţi pentru sprijin bugetar, guvernul având libertatea să aleagă pentru ce îi cheltuie. În cazul ajutoarelor oferite pentru proiecte concrete, e mai uşor să urmărim cum au fost folosiţi banii. De exemplu, în cazul donaţiei pentru renovarea grădiniţelor, ştim exact câţi bani şi în ce localitate au fost alocaţi. Chiar dacă şi în acest caz PD a alocat bani doar pentru localităţile în care are primari. În cazul sprijinului bugetar, e greu să spunem cu certitudine dacă aceşti bani sunt folosiţi în interesul ţării sau în interesul unor grupuri de interese. Lipsa de transparenţă şi gradul înalt de corupţie diminuează semnificativ credibilitatea guvernului. Sfatul nostru pentru România şi alţi parteneri de dezvoltare este să ofere sprijin la nivel local, pentru comunităţi, prin proiecte investiţionale pentru ca de bani să beneficieze cetăţenii Republicii Moldova şi nu guvernanţii corupţi.
- Din ce cauză protestele din România împotriva sistemului politic corupt nu au fost reflectate de către toată presa din R. Moldova?
- În mare parte, presa de la Chişinău e controlată de Plahotniuc şi Dodon. E uşor de înţeles de ce presa lui Plahotniuc, partenerul PSD, nu a văzut cu ochi buni protestele din România. Şi la Chişinău guvernarea promovează insistent o lege care ar legaliza capitalul acumulat prin hoţii. Pe de altă parte, televiziunile lui Dodon au fost încântate să vorbească despre problema corupţiei din România, fără a intra în detalii despre progresele care au fost înregistrate în ultimii ani în reformare justiţiei şi în lupta împotriva corupţiei şi fără a vorbi despre maturitatea societăţii civile din România care a devenit garantul bunei guvernări.
- Ce mesaj le transmiteţi basarabenilor care locuiesc în Iaşi?"
- Vreau să le mulţumesc pentru că au mers la vot şi să-i îndemn să ne sprijine în continuare să promovăm în Republica Moldova valorile autentic europene, şi să contribuim la schimbarea clasei politice.
Cuvinte cheie: + maia sandu, interviu ZDI, plahotniuc, dodon
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Greșeli de coafură care te pot îmbătrâni și cum le poți remedia
Crimă într-un bloc din Iași! Un bărbat și-a ucis iubita și a ținut-o câteva zile în casă
Austria suspendă vaccinările cu AstraZeneca după decesul unei persoane și îmbolnăvirii alteia
Cristian Diaconescu, ales preşedinte al PMP. Va fi și candidatul la prezidențiale
Imagini impresionante de la hirotonirea noului Episcop-vicar al Iașilor
Vaccinarea și recuperarea post-COVID 19, între recomandări și liste lungi de așteptare
224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech sosesc luni în țară. La Iași vor fi 29.250
Șeful ISU Suceava: Doar divinitatea are intervenții fără sincope, perfecte
„La început spălam toalete, astăzi am un hotel de 5 stele”. Poveste de succes
Până și duminica Iașul rămâne printre județele cu cele mai multe cazuri de COVID
3.288 cazuri noi și 46 de decese. Jumătate din numărul testelor obișnuite
Chiriile au scăzut cu 40% în marile orașe. Cauze: lipsa studenților, telemunca
Un centru medical se va ridica în Păcurari. Ieșenii pot trimite observații
34 de trenuri InterRegio vor deveni, de la 1 aprilie, trenuri Regio-Expres
FOTO: Un deceniu de chin pentru finalizarea construcției unei biserici în Iași
Profesorii care fac cursuri remediale vor primi 100 de lei brut pe oră
A murit în drum spre spital șeful Sanepid Gorj. Ambulanța a rămas fără oxigen
SCHIȚE: Propunerea ieșenilor din Frumoasa. „Facem 500 de metri în loc de 30 de metri”
Autoscara cu greu a ajuns la un incendiu în Nicolina din cauza mașinilor parcate
VIDEO: Cât de greu se virează la stânga de pe străzile din Iași! Manevra e dificilă
Partidul Mişcarea Populară organizează congres pentru a alege noua conducere
FOTO: Colina din spatele cartierului Păcurari s-a schimbat la față
Masca nu va mai fi purtată la orele de sport și la unele dintre cele vocaționale
Elon Musk a pierdut și a doua poziție în clasamentul celor mai bogați oameni din lume
Mall-urile din Timișoara vor fi închise în weekend. Alte măsuri pe timp de carantină
Carantinarea Timișoarei. Arafat: Măsurile locale ajută să nu ajungem pe plan național
FOTO: O zi la Centric. Cum se lucrează în clădirile moderne de birouri din Iași
Grădinile zoologice nu pot vinde animalele pentru vânătoare, circ sau sacrificare!
Recunoașteți zona? Fotografia a fost surprinsă în Iași în anul 1962
Chirica s-a întâlnit cu jucătorii de la Poli: “Iaşul trebuie să rămână în elita fotbalului”!
2.268 de mașini verificate de RAR la Iași. Peste jumătate aveau neconformități
CS Universitatea Craiova a învins FC Botoșani. Cel mai tânăr marcator din sezon
Timişoara intră în carantină de luni din cauza ratei mari de infectare
FOTO: Forfotă pe șantierul de la Palas Campus. Cum arată acum zona
FOTO: Groapă semnalizată cu crengi în Iași. Este la marginea unui trotuar
FOTO: Ieșenii nu mai au unde parca. Mașini lăsate aiurea, stâlpi ca măsură extremă
Polițistul care nu a oprit crimele din Bacău se ocupase de „cazurile haioase“
Unul dintre polițiștii arestați după ce au bătut brutal doi tineri conduce un sindicat
Două tinere polițiste, sub control judiciar. Au asistat la torturarea a doi indivizi
Cel mai tânăr român care se imunizează contra Covid, un adolescent de 16 ani
Zboruri Iași-Dublin din aprilie cu HiSky. Două curse pe săptămână
Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, hirotonit duminică
141 de cazuri noi de COVID la Iași. Județul este pe locul 7 în țară
4.064 cazuri noi și 69 de decese din cauza COVID în ultimele 24 de ore
Şase morți şi 40 de răniți într-un accident în care a fost implicat un autocar din Ucraina
IMAGINI: Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Cei de la SRI nu au găsit nimic
FOTO: Hoți prinși scotocind în containerele cu haine donate din Alexandru
Șase localități în scenariul roșu, zece în scenariul galben în județul Iași
Roverul Perseverance şi-a început explorarea pe Marte. Prima deplasare pe sol
Nicolas Cage s-a căsătorit pentru a cincea oară. Noua soție are 26 de ani
Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Se dă mâncare de pomană și se lasă și vasele
LIVE VIDEO: Flăcările au cuprins Prefectura Suceava. Clădirea este de patrimoniu
VIDEO: Proteste în stradă la Iași din cauza noroaielor de pe drum. Reacția Primăriei
Nicolae GRECUProiectele, iluzii în fotbalul ieşean |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV) |
pr. Constantin STURZUHirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCe înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.