Mickey Rourke a filmat doua zile in Studiourile Castel Film de la Snagov, dar si-a prelungit sederea cu inca doua-trei zile din pricina unei maidaneze ("Bucurestiul e un oras al ciinilor vagabonzi si al femeilor vagaboande", le va spune jurnalistilor cu "tactul" care l-a facut celebru la Hollywood). Intr-o pauza din prima zi de filmare, mare iubitor de ciini fiind, a remarcat o catea pricajita si sperioasa ca o vulpe, careia toti ceilalti maidanezi de la Castel ii furau mincarea. Probabil ca Mickey Rourke nu s-a gindit la domesticirea vulpii din Micul print cind ne-a povestit celor citorva jurnalisti romani care l-am asteptat doua ore pentru o conferinta de presa discreta convocata tot de el cum, cu fiecare imbucatura, Foxy se apropia tot mai mult.
Cum nu era timp ca Foxy sa fie imblinzita prin duhul blindetii, lui Mickey Rourke i-a venit ideea sa o ia cu el in America. Desi nu putea s-o cazeze la el la New York, printre chihuahua si pomeranieni ("iubita m-ar parasi daca as mai duce un ciine"), ar fi putut macar s-o plaseze la cineva de incredere. Probabil ca in acelasi timp extrem de scurt i-a venit si ideea construirii unui adapost-spital pentru maidanezi, mai ales ca exact cu o seara inaintea conferintei de presa cunoscuse un om de afaceri spaniol din imobiliare care se oferise sa-l ajute sa cumpere pentru The Wild Dogs of Romania Sanctuary un teren in sudul Bucurestiului. Mickey Rourke a spus ca e dispus sa avanseze prima suma – 250.000 de dolari – si sa vina regulat ca sa supravegheze construirea adapostului care in doi ani ar putea fi deschis (numai sa mai aiba pe cine caza in doi ani).
Nu stiu daca in cele citeva zile cit a mai ramas la Bucuresti a convins si alti oameni cu bani – in afara prietenului sau vechi Ilie Nastase – sa cotizeze pentru ciinii vagabonzi. Cert e ca nu a reusit sa plece cu Foxy pentru ca nici veterinarii pe care-i gasise in cartea de telefon (intimplator, unul dintre ei e fratele actritei Mirela Zeta), veterinari care au venit cu mincare plus tranchilizante, si cu atit mai putin hingherii cu laturile lor nu au reusit s-o prinda pe Foxy. Mickey Rourke n-a mai plecat cu Foxy pentru ca Foxy nu s-a dat prinsa, dar a ajutat un ciine batrin tot de la Studiourile Castel pe care l-a dus la cei doi veterinari. Odata cele trei alice pe care le avea in picior scoase, batrinul Colonel asteapta acum un stapin.
Hollywood-ul e "politizat si cenusiu"
Cum Mickey Rourke a dorit sa se vada cu presa numai din pricina ciinilor, n-a vrut sa intre prea in adinc in amanunte legate de cinema. (Oricum nu avea voie de la producator sa discute despre filmul pentru care a venit la Bucuresti, Dead in Tombstone, regizat de Roel Reine, unde rolul principal e interpretat de Danny Trejo.) A spus ca in momentul de fata cinema-ul e doar un job pentru el. "In cei sase ani cit am lasat actoria pentru sport, eram foarte fericit pentru ca aveam ce face. Ma simt norocos ca, dupa toate problemele pe care le-am creat, mai primesc roluri. Imi tin gura inchisa, dar trebuie sa fac ceva cu timpul meu, ca sa simt ca merita sa respir. Actoria nu imi mai da aceasta senzatie. " Cind vrei sa afli mai multe despre Luptatorul/The Wrestler, actorul recunoaste ca da, acolo nu era vorba despre un simplu job, dar plin de modestie il lauda pe regizorul Darren Aronofsky (care a stiut sa se impuna in fata acestui etern rebel in relatia cu orice autoritate) si iti arde o laba peste ochi daca te apropii prea mult de o zona sensibila. "Sa revenim la ciini", sare si asistentul lui, desi ne lamurisem destul de repede in privinta acestui subiect.
Cind a facut The Wrestler, film pentru care a luat Globul de Aur, Premiul BAFTA si Premiul Independent Spirit, fiind si nominalizat la Oscar, Hollywood-ul l-a primit cu bratele deschise. Sau cu un arc al bratelor mai restrins, dat fiind ca in ultima instanta nu i-a dat Oscarul – asta s-ar datora, spune Rourke, faptului ca inamicii pe care si i-a facut prin felul neaos de a se purta inca nu l-au iertat. In lumea "politizata si cenusie" (cum o caracterizeaza) de la Hollywood, Mickey Rourke n-a putut sa faca aport la ordin. Dimpotriva. Azi, el spune ca Hollywood-ul promoveaza o falsa concurenta si ca, prin comparatie, sportul e mult mai sincer. "In sport iti rupi fundul si incerci sa fii cit mai bun, pe cind in actorie poti sa fii de doi lei si, cu toate astea, sa ajungi vedeta. " In ideea ca sportul nu admite mediocritatea, actorul a lasat filmul timp de sase ani, in anii ‘90, intorcindu-se in ring. N-a pierdut nici un meci, dar s-a desfigurat in asa hal incit a fost nevoie de mai multe operatii estetice ca sa-l peticeasca. Oricum n-a mai semanat cu frumosul din 9 saptamini ½. Cind s-a reintors la cinema, n-a mai primit roluri interesante, dar pe urma Sean Penn l-a distribuit in Promisiunea/The Pledge, Robert Rodriguez i-a dat un rol in Sin City si incet-incet a revenit in atentie. Cu toate astea, Darren Aronofsky a trebuit sa se lupte ca producatorii sa-i dea rolul principal in The Wrestler.
Intilnirea de gradul trei de la Bucuresti te putea face, ca sa fii in ton cu subiectul, sa vezi ca dulaul care latra nu musca. La fel ca personajul din The Wrestler, Mickey Rourke isi ascunde sensibilitatea in spatele unui corp tabacit. Cu siguranta ca poate face mai mult decit sa ajute maidanezii, poate ca in curind filmul ii va placea din nou, dar acest impuls inexplicabil de a ajuta niste animale ale nimanui ne-a dat noua ocazia sa-l cunoastem. Asa ca multumim Foxy, multumim Colonele, ham-ham. (Pentru final va trimit la melodia de pe genericul lui The Wrestler, unde Bruce Springsteen cinta: "Have you ever seen a one-legged dog making its way down the street? If you’ve ever seen a one-legged dog then you’ve seen me" ("Daca ai vazut un ciine schiop mergind in josul strazii, atunci m-ai vazut pe mine").
Publicitate și alte recomandări video