În medicina veterinară, o urgență frecventă în sezonul rece este determinată de intrarea în contact a animăluțului tău cu antigel. Uneori e suficient ca animalul de companie să calce în antigel și să-și lingă lăbuța, alteori, acesta este atras de gustul dulce al antigelului și este tentat să bea această substanță.
Ce este antigelul?
Antigelul, numit și etilenglicol, este o substanță cu gust dulce și fără miros care se regăsește în majoritatea produselor auto pentru a preveni înghețul. Această substanță mai poate fi găsită, în concentrații mai mici, în lichidul de spălat parbrizul, lichidul de frână, uleiul de motor, vopsele, soluții de developare a filmului și cerneală pentru imprimantă.
Cum ajung animalele de companie să facă intoxicație cu antigel?
Animalele de companie pot fi atrase de etilenglicol din cauza gustului dulce. Multe animale beau volutar antigel dacă acesta este scăpat pe jos sau curge din motorul mașinii, iar toxicitatea produsului este foarte mare. Chiar și cea mai mică cantitate, ca o jumătate de linguriță/kilogram, poate determina moartea animalului de companie.
Care sunt semnele intoxicației cu antigel?
Efectele intoxicației se divid în trei stadii:
- Stadiul 1 – în primele 30 de minute de la ingestie, semnele pot fi: letargie, vomă, incoordonarea mișcărilor, urinare și sete excesivă, scăderea temperaturii corpului, crize convulsive și comă.
- Stadiul 2 – la 12-24 ore de la ingestie, majoritatea simptomelor se reduc drastic, ceea ce induce proprietarii de animale în eroare. În acest stadiu, animalul de companie se deshidratează, iar frecvența cardiacă și frecvența respiratorie cresc.
- Stadiul 3 – la 36-72 ore de la ingestie apar semnele de insuficiență renală, completate cu depresie, letargie, lipsa apetitului, vomă și crize convulsive.
Practic, antigelul contribuie la producerea de cristale de acid oxalic în rinichi, ceea ce duce la scăderea funcției rinichilor până la 0. Animalele de companie cu această intoxicație trebuie tratate în primele 8-12 ore de la ingestie, altfel, șansele de supraviețuire sunt extrem de mici.
Cum poate fi diagnosticată intoxicația cu antigel?
Intoxicația cu antigel poate fi confirmată prin măsurarea concentrației acestei substanțe în sânge, metodă care nu este cea mai la îndemână, iar rezultatul poate veni prea târziu.
Antigelul este convertit în ficat în compuși toxici care afectează direct rinichii. Astfel, realizarea analizelor de biochimie, împreună cu o anamneză sigură și cu apariția simptomelor de insuficiență renală pot fi edificatoare pentru diagnostic.
Alte teste care se efectuează:
- probă de urină;
- examen cu Lampa Wood asupra urinei, lăbuțelor și botului, pentru a observa colorantul care se pune de obicei în antigel ca mijloc de avertizare.
Dacă suspectezi că patrupedul tău a ingerat antigel anunță cât mai repede medicul veterinar, deoarece antidotul (alcoolul etilic) are efect doar dacă este administrat în primele 8-12 ore. Prognosticul este rezervat spre grav odată ce semnele clinice s-au instalat.
Dacă ai remarcat că animăluțul tău a intrat în contact cu antigelul sau ai orice suspiciune de acest fel, nu mai aștepta apariția simptomelor. Programează o consultație de urgență la Arcadia Vet!
Arcadia Vet reprezintă un nou capitol în istoria serviciilor medicale veterinare din România și creează un circuit complex și integrat, cu accent pe profesionalism în prevenție, diagnostic, tratament și recuperare și pe o relație autentică și empatică cu proprietarii.
Arcadia Vet este policlinica, centrul de imagistică și spitalul veterinar non-stop, cu linie de primiri urgențe, unde profesionaliștii din domeniu tratează și găsesc soluții personalizate pentru animalele de companie, într-un cadru de îngrijire sigur și fără stres.
Publicitate și alte recomandări video