sambata, 30.09.2023
Este opinia unui supravieţuitor, nemulţumit de sentinţele definitive date ieri în dosar. Majoritatea pedepselor au fost reduse de instanţa de apel, în cazul primarului Piedone pedeapsa fiind înjumătăţită. Patronii clubului şi cei doi pompieri care au verificat încăperea vor sta cel mai mult după gratii.
Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone - actual primar al Sectorului 5 - a fost condamnat definitiv ieri la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Sentinţa vine la aproape 7 ani de la tragedia în urma căruia au murit 62 de oameni, iar alţi aproximativ 150 au rămas mutilaţi pe viaţă. În prima instanţă, el primise 8 ani şi şase luni de închisoare.
De altfel, majoritatea pedepselor au fost reduse de către Curtea de Apel Bucureşti, faţă de cele primite la instanţa de fond. Trei funcţionari din primărie au fost achitaţi. La instanţa de fond, doi dintre ei primiseră condamnări de 8, respectiv 7 ani de închisoare.
La instanţa de fond - Tribunalul Bucureşti -, Piedone primise 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, însă magistraţii Curţii de Apel au admis, joi, apelul primarului şi au decis scăderea pedepsei la 4 ani închisoare cu executare. În timpul procesului, magistraţii Curţii de Apel au eliminat forma agravantă a infracţiunii de abuz în serviciu de care era acuzat Piedone. Astfel, actualul primar al sectorului 5 a fost condamnat la patru ani închisoare pentru o infracţiune de abuz în serviciu, în legătură cu autorizaţia emisă de primărie pentru clubul Colectiv.
George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI au primit 8 ani şi 8 luni.
În cazul celor trei patroni ai clubului, George Alin Anastasescu urmează să execute în total 11 ani si 8 luni de închisoare, Costin Mincu - 8 ani de închisoare, Paul Cătălin Gancea - 6 ani şi 4 luni de închisoare.
Cei doi pirotehnişti, Viorel Zaharia şi Moise Marian, au primit 6 ani şi 10 luni închisoare.
Instanţa a decis încetarea procesului penal faţă de Daniela Ioana Niţă, ca urmare a decesului aceasteia. Este vorba despre şefa firmei pirotehnice care a fost găsită moartă în august 2021.
Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a fost achitată. Ea fusese condamnată în prima instanţă la 8 ani de închisoare.
Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior, a fost de asemenea achitată. Primise 7 ani de închisoare în prima instanţă.
Decizia în procesul Colectiv - încheiat în 21 decembrie 2021 - a fost pronunţată după patru amânări. Iniţial, procesul Colectiv ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţi. În 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a pronunţat primele condamnări în dosarul Colectiv.
Cristian Piedone a scris pe Facebook, înainte de a merge în arest, că „l-au luat nevinovat şi că l-au chinuit şi l-au tăvălit şase ani şi jumătate, ca pe un câine“. „Rămâneţi cu bine, oameni buni! Vă mulţumesc tuturor celor care mi-aţi rămas alături în toţi anii aceştia grei! Eu merg acum unde mă azvârle statul meu cel românesc!“, a scris Piedone în postarea de pe Facebook.
El a avut şi un mesaj pentru familiile tinerilor decedaţi în clubul Colectiv şi pentru cei răniţi în acea fatidică noapte: „Piedone merge la puşcărie nevinovat! Adevăraţii vinovaţi pentru tragedia Colectiv sunt liberi!!! Vă veţi convinge!“.
Sentinţa în dosarul Colectiv pronunţată joi de Curtea de Apel Bucureşti reprezintă „o dezamăgire“, dar „un prim pas, imperfect, către găsirea adevărului în complexul caz Colectiv“, a declarat Mihai Grecea, supravieţuitor al incendiului. El a stat aproape o lună în comă după incendiu: „Graţie eforturilor establishmentului politic în ultimii ani, mai ales în perioada lui Dragnea, legislaţia penală s-a schimbat, diminuând pedepsele în cazul infracţiunilor de serviciu“, afirmă el, 6 ani şi jumătate mai târziu. Mihai Grecea este de părere că, oricum, într-o tragedie precum cazul Colectiv, nici nu s-ar putea face vreodată complet dreptate: „Pe morţi nu îi mai aduce nimeni înapoi şi nici pe noi nu ne mai poate face nimeni cum eram şi în niciun caz justiţia“. Totuşi, ceea ce rămâne după ziua de ieri este că s-a obţinut o primă sentinţă care recunoaşte vinovăţii în acest caz, inclusiv ale statului român: „S-a aplicat legea, aşa proastă cum este ea. Tot e ceva, am obţinut o sentinţă definitivă în care sunt recunoscute nişte vinovăţii şi în care este recunoscut faptul că statul, prin reprezentanţii săi, este şi el, alături de organizatori şi de pompieri, una dintre cauzele acestei tragedii“.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
DJ Lalla a murit înecată. S-au găsit apă și nisip în plămâni
O nouă alertă la granița cu Ucraina. Ar fi căzut bucăți rusești pe teritoriul românesc
VIDEO Invitație în Copou pentru a vedea stelele. S-a inaugurat Observatorul Astronomic al UAIC
VIDEO Un tânăr din Iași a întors scaunele la Vocea României. Apoi, s-a lăsat copleșit de emoții
Cum se tratează scolioza în 2023 cu ajutorul progreselor din tehnologie (P)
Pentru o nouă ediție a Descrierii Moldovei a lui Dimitrie Cantemir (XII)*
Alegerile locale din Republica Moldova: Importanța alegerii unui primar pro-european la Chișinău
Grozavu despre renunţarea la Vaşvari: „Vine un moment în care trebuie să faci un pas în spate”
Regal de karate în Iaşi. Finala Campionatului Naţional are loc astăzi și mâine, la Polivalentă
Spectacole cu casa închisă la Festivalul Internaţional pentru Publicul Tânăr
S-a semnat contractul pentru proiectarea lărgirii Podului Cerna pentru 300.000 de lei
Colegiul „Gheorghe Asachi” va fi dotat cu mobilier şi echipamente de 2,4 milioane de lei
Noile tarife mărite pentru încălzirea în sistem centralizat vor fi anunţate în weekend
Care-i explicaţia brăţării mânăstireşti pe care o afişează dragul nostru preşedinte de judeţ
Tensiuni printre studenţi din cauza abonamentelor de transport urban și metropolitan
Magnatul Gruia Stoica scapă de acuzaţiile penale. Hotărârea magistraţilor de la Curtea de Apel Iaşi
Care sunt principalele beneficii ale asigurărilor facultative pentru proprietarii de locuințe? (P)
Tronsonul montan al A8, finanțare asigurată. A trecut ultimul test birocratic
La fiecare 3-4 secunde o persoană își pierde viața din cauza infecțiilor
Oferă mașinii de spălat vase curățarea de care are nevoie (P)
Un simplu test de sânge ar putea prezice riscul de Alzheimer cu 20 de ani în avans
VIDEO Student devenit ”viral” după ce și-a pierdut pantalonii într-un salt acrobatic
PSD scumpește casele și apartamentele românilor mărind cu 80% TVA-ul pentru locuințele noi (P)
Apartamentele Duplex atrag tot mai mulți adepți. Care sunt avantajele lor și cu ce se diferențiază
Imobiliarul Doru Plugaru scoate la vânzare un Porsche 911 Carrera, după ce a vândut un Ferrari F12
Cum a dat strechea în buhaii şantajişti şi despre evlavia procurorului Bulăceanu
Pasionații care vor să obțină acasă un vin remarcabil pot cumpăra must de la Gramma Wines (P)
O procedură revoluționară permite șoarecilor paralizați să meargă din nou
arh. Ionel OANCEAAnonimul zilelor noastre |
Radu POPESCUAlegerile locale din Republica Moldova: Importanța alegerii unui primar pro-european la Chișinău |
George PLEȘUCât de problematic este Picasso? |
Care-i explicaţia brăţării mânăstireşti pe care o afişează dragul nostru preşedinte de judeţ |