Între TikTok și tablă: cum câștigă educația lupta pentru adevăr?  Liderul USLIP Iași, apel la prioritizarea investițiilor în învățământ

vineri, 23 mai 2025, 11:15
2 MIN
 Între TikTok și tablă: cum câștigă educația lupta pentru adevăr?  Liderul USLIP Iași, apel la prioritizarea investițiilor în învățământ

Între numeroasele analize privind rezultatul votului nu au lipsit referințele la nivelul de educației. Au cam lipsit însă opinii ale profesorilor. Un cunoscut lider sindical din învățământul ieșean are o opinie interesantă.

Laviniu Adrian Lăcustă, liderul USLIP Iași, face cu acest prilej un apel public la creșterea investițiilor î educație. „Adevărul incomod este că educația formală concurează astăzi cu o forță mult mai prezentă și mai convingătoare pentru tineri: rețelele sociale”, spune acesta.

Citește și: USLIP Iaşi a câştigat un proces pentru decontarea din bani publici a unor servicii pentru sindicalişti

Iată postarea liderului USLIP, integral:

«În ultimele zile, rezultatele alegerilor au fost analizate din toate unghiurile, iar una dintre corelațiile frecvente este cea între opțiunile politice și nivelul de educație. Un președinte de Consiliu Județean chiar sugera că harta votului poate indica zonele în care este nevoie de investiții urgente în educație.

Ca profesori, putem fi tentați să privim această legătură ca un semn că munca noastră nu este suficient valorizată sau că sistemul are carențe grave. Și da, într-o anumită măsură, aceste corelații pot avea un sâmbure de adevăr. Dar atunci când observăm că același tip de curente politice se manifestă și în Franța, Germania, Austria sau Polonia – țări cu sisteme educaționale solide și investiții serioase în școală – concluzia nu mai e atât de simplă.

Adevărul incomod este că educația formală concurează astăzi cu o forță mult mai prezentă și mai convingătoare pentru tineri: rețelele sociale. TikTok, Instagram și Facebook nu mai sunt doar canale de divertisment; au devenit adevărate surse de „informare”, în care opiniile devin „fapte”, iar narativele conspiraționiste capătă autoritate.

Din păcate, mulți elevi (și nu doar elevi) ajung să creadă mai repede în clipuri de 30 de secunde decât în orele noastre de 50 de minute. Ne trezim astfel în fața unei competiții neloiale între conținuturi virale și raționamente logice, între „Pământul plat” și „Pământul rotund”.

Ce putem face, ca profesori? În primul rând, să nu ne resemnăm. Educația nu poate concura prin senzațional, dar poate câștiga prin sens. Putem dezvolta gândirea critică, discernământul, capacitatea de a pune întrebări bune – mai valoroase decât orice „răspuns” rapid de pe internet.

Este momentul ca și ministerul, și întreaga comunitate educațională, să reflecteze serios la echilibrul dintre influența rețelelor și rolul școlii. Dacă nu intervenim inteligent și ferm, riscăm să vedem cum generații întregi de elevi se formează mai mult în algoritmi decât în săli de clasă.

Poate nu vom putea controla ce apare pe TikTok, dar putem influența cum este înțeles. Și asta e, poate, una dintre cele mai urgente mize ale educației de azi.»

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii