Întrebare care a circulat după accidentul din Copou: au sau nu asigurare tramvaiele PESA?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Întrebare care a circulat după accidentul din Copou: au sau nu asigurare tramvaiele PESA?

GALERIE
tramvai pesa
  • tramvai pesa
- +

Contractul de asigurare încheiat anul trecut pentru parcul existent atunci de 125 de tramvaie include acum şi cele patru garnituri scoase „la stradă”. CTP e în curs de achiziţie a poliţelor de asigurare RCA pentru toate cele 20 de tramvaie noi care vor ajunge la Iaşi anul acesta.

 

„Botezul” primit cu două zile în urmă de unul dintre tramvaiele PESA ne-a determinat să verificăm ce asigurare au noile garnituri, în condiţiile în care se ştia că CTP a lansat o licitaţie pentru RCA la noile tramvaie, procedură însă nefinalizată încă. Parcul auto al Companiei de Transport Public Iaşi, respectiv 125 de tramvaie cu o vechime între 23 şi 62 de ani şi 132 de autobuze plus 11 microbuze şi alte autovehicule auxiliare, a fost asigurat la sfârşitul anului trecut contra unei sume de 500 de mii de lei. Asigurarea include RCA, persoanele transportate şi bagajele acestora, plus zece automate de bilete din staţii. Ulterior, cele o sută de autobuze achiziţionate recent Isuzu şi Euro Bus, fabricate în 2016 şi 2017, au fost asigurate CASCO pentru accidente contra unei sume de aproape 600 de mii de lei.

Citește și: Unul din tramvaiele abia aduse în Iaşi şi-a făcut botezul în trafic: a pocnit două maşini în Copou!

Cât priveşte noile tramvaie, o procedură de licitaţie pentru achiziţia de poliţe RCA pe 6 luni este în desfăşurare, cu data limită 15 octombrie pentru evaluarea financiară a celor patru oferte depuse. Cele 16 garnituri poloneze şi cele 4 care vor veni din Turcia până la sfârşitul anului urmează să fie asigurate RCA contra unei sume estimate de 20 de mii de lei. Purtătorul de cuvânt al Companiei de Transport Public ne-a precizat că cele patru tramvaie PESA care circulă deja sunt incluse în contractul încheiat anul trecut printr-un act adiţional. Andreea Barna a adăugat că avaria suferită de tramvaiul care s-a ciocnit de un autoturism alaltăieri în Copou a generat pagube minore - practic, spoilerul (masca) din faţă trebuie înlocuit. Alte şase tramvaie PESA se află deja în depoul CTP, iar ultimele şase din lotul polonez urmează să sosească. Firma turcă Bozankaya va livra, la rândul ei, 16 garnituri, primele fiind programate să ajungă la Iaşi înainte de sfârşitul anului.

O altă procedură de licitaţie a fost lansată alaltăieri pentru achiziţionarea şi montarea a o sută de panouri de informare pentru staţiile de călători din municipiul Iaşi. Valoarea estimată este 1,4 milioane de lei, iar termenul de înscriere a ofertelor este 27 septembrie. Contractul se derulează pe parcursul a 24 de luni. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.