Întrebări fără răspunsuri?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Întrebări fără răspunsuri?

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

De câte ori ne gândim la România simţim un regret şi o oarecare nostalgie. De ce la noi nu este ca la alţii? De ce nu funcţionăm şi noi după reguli clare, stabile, de ce ne-am oprit cu progresul socio-economic la genunchiul broaştei? De ce nu suntem şi noi la nivelul de educaţie şi respect pentru muncă precum cei din vest sau nord? Se pare că nerăbdarea, entuziasmul, naivitatea sunt caracteristici ce ţin de felul nostru de a fi. Tindem către vest doar teoretic.
 

Şi întrebările pot continua. Cum putem explica cei 25 de ani de „libertate” în care am intrat cu zero datorii externe? Ce mai avem noi „al nostru”, la noi în ţară? În România de astăzi normalitatea este dată ca exemplu doar pur teoretic. România este ţara unde Justiţia a abdicat de la normalitate în anumite cazuri. Am ajuns să ne bucurăm de arestarea politicienilor, dar tolerăm violatorii şi pedofilii. România este ţara în care o problemă medicală poate deveni o adevărată aventură, chiar dacă plăteşti CAS-ul, chiar dacă eşti un cetăţean corect. La noi, Educaţia a devenit speranţă; speranţa părinţilor care îşi duc copii la şcoală, pentru că ei, acolo, ar trebui să înveţe pentru a avea o şansă în viaţă. Numai că, sistemul nostru de educaţie nu răspunde cerinţelor pieţii muncii. Câţi dintre absolvenţi îşi găsesc un loc de muncă în domeniul în care s-au pregătit?
 

Desigur problematicile enumerate sunt doar câteva dintre cele care ar trebui rapid soluţionate. Iar dacă astăzi am ajuns aici am ajuns din cauza politicienilor noştri. Dacă astăzi nu mai avem industrie, educaţie, cercetare, sănătate, sindicate adevărate, infrastructură este tot din cauza celor care au creat dezordine pentru a ne face ordinea lor. Noi, ca societate, am devenit o anexă a celor din afară. Dacă unii sau alţii „recomandă”, politicienii noştri execută sau, mai grav, au devenit purtătorii altora de idei.
 

Nu avem industrie, nu avem autostrăzi cu toate că statul a cheltuit atât de mulţi bani încât am fi putut construi şi la vecini, nu avem firme de construcţie ale marilor proiecte româneşti, nu avem nici măcar supermarketuri autohtone. Nu avem bănci. Suntem piaţă de desfacere pentru state din altă categorie. Cu toate acestea clasa politică a crescut, … doar ca număr. În aceste condiţii, ce facem? Găsiţi dvs. răspunsul!
 

Ing.dr.ec Traian Dobre 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

DNA

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.