Învăţământul dual, şcoală+meserie: la nivel naţional scade, la Iaşi creşte ca pâinea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 24.01.2021

Învăţământul dual, şcoală+meserie: la nivel naţional scade, la Iaşi creşte ca pâinea

GALERIE
invatamant-profesional
  • invatamant-profesional
- +

Ministerul Educaţiei a anunţat în urmă cu câteva zile că a lansat spre dezbatere publică, prin Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, proiectele planurilor-cadru pentru învăţământul liceal şi profesional care vor intra în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului şcolar 2021-2022.

Învăţământul profesional a suferit o continuă scădere a numărului de elevi în ultimul deceniu la nivel naţional, mulţi dintre elevi „fugind“ de aceste licee. Totuşi, de la introducerea sa la Iaşi în 2018, învăţământul dual trezeşte aici tot mai mult interes tinerilor, care pe durata studiilor beneficiază de o bursă suplimentară, au ocazia să facă practică la agenţi economici, iar mai apoi să intre mult mai uşor pe piaţa muncii.

În ediţiile anterioare, Ziarul de Iaşi prezenta evoluţia învăţământului tehnic de la nivelul judeţului Iaşi din ultimii ani, din care reieşea că numărul de elevi care aleg acest tip de învăţământ a cunoscut o scădere continuă din 2011 până în prezent. Scăderea poate fi pusă atât pe seama scăderii numărului total de elevi de la nivelul judeţului, cu aproximativ 10.000 mai puţin faţă de acum un deceniu, dar şi pe faptul că tinerii „fug“ de meseriile tehnice.

Conform analizei prezentate de Ziarul de Iaşi, din anul şcolar 2011-2012 până în prezent, numărul de elevi care au ales domeniul tehnic a scăzut cu fix 1.000. Procentual, asta înseamnă o scădere de 30%, de la 3.196 de elevi, câţi erau înregistraţi în 2011-2012, la 2.196 în anul şcolar 2020-2021.

Dintre cele trei domenii care pot fi alese în cadrul învăţământului profesional, - Tehnic, Resurse naturale şi protecţia mediului, Servicii -, doar interesul pentru domeniul Servicii nu a cunoscut o scădere, ba chiar a crescut.

În ceea ce priveşte dezbaterea pentru noile planuri-cadru, acestea au fost elaborate în cadrul grupurilor de lucru constituite prin OMEC, grupuri din care au făcut parte specialişti din cadrul ministerului şi din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, cercetători ai Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei şi cadre didactice din învăţământul preuniversitar. În cazul proiectelor planurilor-cadru pentru filiera tehnologică şi învăţământ profesional, au fost cooptaţi specialişti din Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, Autoritatea Naţională pentru Calificări, dar şi ai unor entităţi reprezentative pentru mediul privat şi asociativ.

În ceea ce priveşte planurile publicate, cei interesaţi pot aduce propuneri sau completări pentru îmbunătăţirea acestora la adresa de email planuri_cadru@rocnee.eu, până la data de 31.01.2021.

Evoluţia învăţământului dual

Învăţământul dual la nivelul judeţului Iaşi trezeşte tot mai mult interes în rândul elevilor de la introducerea acestui sistem în 2018, operatorii economici fiind de asemenea interesaţi să participe la educarea elevilor şi să îşi pregătească viitorii angajaţi pentru nevoile lor. Astfel, potrivit unui raport realizat de Inspectoratul Şcolar, începând cu anul şcolar 2018-2019 au început să apară solicitări de şcolarizare în sistem dual din partea operatorilor economici din judeţ.

Astfel, în acelaşi an, la nivelul judeţului au fost şcolarizaţi 63 de elevi în învăţământul profesional dual pentru calificările Dulgher, tâmplar, parchetar, Operator la maşini cu comandă numerică şi Comerciant vânzător. În anul şcolar următor, 2019-2020, au fost realizate cinci clase în sistem dual, adică un număr de 131 de elevi, pentru calificările Operator la maşini cu comandă numerică, Lăcătuş mecanic prestări servicii, Comerciant vânzator, Bucătar, Confecţioner produse textile şi Mecanic agricol. În acest an şcolar, 2020-2021, au fost realizate 9 clase de învăţământ professional dual, însă la această data au mai rămas 7.5 clase, unii operatori economici denunţânt contractual iniţial.

În ceea ce priveşte specializările, în acest an sunt 179 de elevi în sistem dual pentru Operator la maşini cu comandă numerică, Lăcătuş mecanic prestări servicii, Mecanic aeronave, Sudor, Mecanic agricol, Comerciant vânzător, Lucrător hotelier, Brutar patiser preparate produse făinoase, Electrician exploatare joasă tensiune şi Operator industria de medicamente şi produse cosmetice.

Avantajele

Principalul avantaj al învăţământului dual este acela că tinerii se pot pregăti mult mai bine pentru piaţa muncii într-un anumit domeniu, la educaţia profesională participând chiar agenţii economici. Astfel, tinerii pot face practică la agenţi economici şi vor înţelege exact de ce aptitudini au nevoie şi ce anume caută firmele de la cei pe care doresc să îi angajeze.

În plus, mulţi dintre operatorii economici parteneri în cadrul învăţă­mântului dual aleg să îi angajeze pe tinerii care au făcut practică în perioada liceului, aceştia având deja aptitudinile pe care le caută, peste 50% din durata studiilor reprezentând practică efectivă în mediul real de muncă oferit de agenţii economici parteneri din diferite domenii.

În plus, pe lângă faptul că tinerii din învăţământul dual sunt mult mai bine pregătiţi pentru piaţa muncii şi chiar au şanse mult mai mari să se angajeze chiar la operatorul economic la care au făcut practică, angajatorii cunoscându-le deja aptitudinile, tinerii beneficiază şi de o bursă suplimentară pe perioada studiilor. Practic, pe lângă bursa acordată elevilor din învăţământul profesional, tinerii primesc suplimentar încă aproximativ 200 de lei pe lună.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.