Învăţământul românesc: dotări de toţi banii!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Învăţământul românesc: dotări de toţi banii!

GALERIE
temp
  • temp
- +

* Nici în acest an nu au prea fost bani pentru dotări

A trecut jumătate de lună din noul an şcolar, iar noul an universitar începe în curând (cu ocazia sărbătorii de Anul Nou Universitar nu se urează studenţilor "La Mulţi Ani!", că asta înseamnă repetenţie); este momentul ca şcolile să tragă primele concluzii şi universităţile să pună la punct ultimele detalii:

*         *         *

* Elevii unor licee cu profil economic au cerut introducerea în programă a unor ore în care să înveţe nu cum să devină economişti, ci cum să facă economii; ei ar dori lecţii despre cum să pună magneţi la contorul de gaz, despre cum să-şi tragă curent de la firul vecinului, să şunteze apometrul sau să nu declare la stat veniturile.

* În şcolile cu profil artistic micii muzicieni nu mai au voie să utilizeze instrumentele de suflat, ca să nu bage viruşi în ele, nici să bată în tobe, ca să nu stârnească praful (praful de pe tobe, aţi înţeles). Unele clase de pictură n-au materiale, aşa că toate operele au aceeaşi culoare, fiind realizate cu cioburi de cărămidă. Un elev a dat foaia albă la extemporal, explicând că e peisaj de iarnă.

* Şi elevii de liceu din clasele cu profil culinar întâmpină probleme, mai ales de când s-a anunţat scumpirea gazelor şi a curentului; lor nu li se vor mai preda lecţii despre sarmale, purcel la tavă, ciorbă de burtă şi alte mâncăruri care trebuie ţinute mult pe foc sau în cuptor, să consume, ci doar despre salate şi preparate raw-vegane.

* Directorii unor şcoli cu probleme financiare au preferat să închirieze câteva săli de clasă unor firme, spre bucuria elevilor, care au acum, când ies în pauze (mulţi, chiar la acelaşi etaj la care se află clasele!), restaurante cu mici şi ciorbă, baruri de cartier, case de amanet, păcănele sau studiouri de video-chat.

*         *         *

* Nu doar şcolile, ci şi instituţiile de învăţământ superior au probleme cu puţin înainte de începerea cursurilor: de exemplu, mai multe Universităţi de Medicină se plâng că nu au schelete umane şi nici cadavre pentru disecţii; rectorul uneia, disperat, caută acum, în lipsă de altceva, cetăţeni slăbănogi şi morţi de beţi, care să fie plătiţi cu ora.

* Alt rector, aflat într-o situaţie asemănătoare, a rezolvat problema prin forţe proprii, apelând la un fin de cununie despre care a declarat că "are o firmă care asta şi face, importă material didactic"; urmează ca el să închidă gura tuturor celor care pretind pe la colţuri că finul respectiv ar fi doar gropar comunal.

* Al treilea rector, al universităţii Caterinca de Medici, s-a descurcat cu dotarea până când au apărut meşterii plătiţi să zugrăvească şi să repare băncile din amfiteatre; mai exact, până când aceştia au descoperit, în sala de disecţii, căzile cu formol pregătite să-şi primească locatarii. Meseriaşii, chercheliţi, spun că "a fost cald şi s-a evaporat".

* Studenţii Facultăţii de Stomatologie "Masto-Dont" vor face doar teorie, fără practică, fiindcă în zonă nu trăiesc săteni cu dinţi, iar cei care mai au ceva în gură se tratează cu rachiu. Există, totuşi, un moş cu doi canini, un incisiv şi trei premolari, dar a cerut, ca să facă studenţii practică pe el, cât un salariu de conferenţiar.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.