anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Învăţaţi din şcoală să trişeze! Sute de elevi din Iaşi primesc burse ce nu li se cuvin

GALERIE
elev
 • elev
- +

Elevii care au părinţi ce lucrează în străinătate primesc lunar 180 de lei, bani ce nu li se cuvin.

Pentru un elev de liceu cu părinţi fără venituri, cei 180 de lei primiţi de la şcoală, lunar, sunt mană cerească. Există însă şi situaţii în care bursa “Bani de liceu” nu intră pe mâinile care trebuie. Anual sunt retrase peste 1.000 de burse de la liceele din Iaşi deoarece sunt descoperiţi copii care au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate. De cele mai multe ori, banii de bursă a acestor copii se duc pe haine de firmă, ţigări şi ieşiri în oraş. Cei care suferă cu adevărat sunt copiii proveniţi din medii sărace, care s-au găsit sub linie şi au pierdut bursa în favoarea copiilor de “stranieri”. “În anul şcolar 2012 – 2013 au fost 8.555 de beneficiari iniţiali, ca la sfârşit de an să rămână 7.190. S-au retras 1.365 de burse Bani de liceu”, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Aproape 200 de burse retrase pe primul semestru

În prezent există în judeţ 3.374 de liceeni care primesc această bursă, iar în municipiul Iaşi, 3.933. În total, peste 7.300 de elevi îşi pot plăti mâncarea la cantină, dacă stau la internat, ori îşi pot cumpăra cele necesare pentru şcoală. Cuantumul acestor burse se ridică la suma de 1.315.260 de lei. Există şi licee unde această bursă este necesară, deoarece o parte dintre copii provin din familii fără venituri. „La noi sunt peste 100 de copii care primesc această bursă, majoritatea sunt din mediul rural şi stau în internatul şcolii. Ei primesc aceşti bani în mână, însă părinţii plătesc de regulă cu ei cartela de masă. Din discuţiile cu părinţii, aceşti bani sunt un sprijin real pentru ei, altfel nu s-ar putea descurca”, a declarat Mihaela Ungureanu, director al Şcolii Normale „Vasile Lupu” din Iaşi.

Şi în acest an şcolar, 2013 – 2014, au fost retrase doar pe primul semestru aproape 200 de burse în valoare de 30.960 de lei. “Au fost 7.479 de beneficiari iniţiali, iar în prezent mai sunt 7.307, un număr de 172 de elevi au pierdut bursa. Mai există un fel de bursă similară, însă pentru cei de la şcoala profesională în cuantum de 200 de lei. Această bursă este echivalentul bursei Bani de liceu, prin urmare are acelaşi scop social şi a început să se dea acum doi ani de zile”, a adăugat purtătoarea de cuvânt. De această bursă beneficiază 1.599 de elevi care frecventează cursurile şcolilor profesionale, dintre care 406 în Iaşi şi 1.193 în restul judeţului.

O parte dintre „stranieri” lucrează la negru

Bursele s-au retras în urma unor anchete sociale demarate de IŞJ, pe baza actelor din dosarele copiilor. De multe ori, primăriile de la sate eliberează acea adeverinţă prin care se arată că părinţii nu au venituri, deşi ştiu că unul dintre părinţi ori ambii lucrează în străinătate. Există însă şi aici o scăpare, doar copiii părinţilor care lucrează peste hotare cu acte în regulă rămân fără bursă. Pentru cei care lucrează la negru nu se poate face dovada, iar copiii acestora primesc în continuare cei 180 de lei. Prin urmare, nu se poate şti exact numărul copiilor care nu au dreptul la această bursă socială şi nici suma de bani care nu-şi îndeplineşte rolul social. Unităţile de învăţământ cu cel mai mare număr de bursieri din judeţ sunt Liceul Tehnologic Agricol „H. Vasiliu” din Podu Iloaiei, cu 294 de elevi, Liceul Tehnologic „V. Madgearu”, din Iaşi, cu 277 de elevi, şi Colegiul Tehnic „I.C. Ştefănescu”, din Iaşi, cu un număr de 214 bursieri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.