Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totluni, 23.05.2022
A fost şi este încă perceput mai degrabă ca un tehnocrat, genul care „tace şi face”, iar „porumbeii” scoşi pe gură i-au fost trecuţi cu vederea pentru că n-au avut (până recent) acea cadenţă obositoare care irită auditoriul. De unde brusc apetenţa lui Chirica pentru pălăvrăgeală şi metafizici de cârciumă?
De Crăciun, deputatul USR Iulian Bulai a scris, într-un mesaj pe Facebook, despre faptul că în România sunt peste 50.000 de copii în grija statului. El a afirmat că soarta acestora aduce aminte de cea a lui Iisus, pe care l-a descris drept „un copil sărac, provenit dintr-o familie foarte ciudată, cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea”. Afirmaţia a stârnit mii de reacţii în spaţiul virtual, dar puţine de o virulenţă precum cea despre care vom face vorbire. Iată ce scrie un tip însurat a treia oară, al cărui ultim bebeluş tocmai a achiziţionat un teren de 250.000 de euro: „De ce crezi că ai fi mai credibil în prostia ta dacă afirmi că eşti practicant al religiei creştine?”, „Două lucruri sunt infinite: Universul şi prostia umană”, „De ce oare trebuie să ne pierdem timpul cu domnul deputat, sau mai bine spus cu prostia lui?”, „Dacă ataci replica unui prost, rişti să te trezeşti cu prostul întreg în discuţie”, „Dacă n-ar fi proştii, deştepţii ar muri de foame”, „O încercare grobiană a unui deputat care suferă de o mare nebăgare în seamă”. E de prisos să amintim că postarea apelează la citate din lecturi de gimnaziu şi că autorul e primarul Iaşului. Surprinde însă agresivitatea limbajului, ipocrizia „procurorului” şi momentul inadecvat al acuzării, la câteva ore după Crăciun.
O să spuneţi că a consumat omul mai mult de sfintele sărbători şi s-a trezit ciufut. Dar nu-i chiar aşa. De la o vreme - o lună şi ceva - postările primarului pe Facebook au luat-o pe arătură. Printre anunţurile fireşti despre realizările municipalităţii, s-au strecurat tot mai des panseuri ale edilului despre… Nu e clar despre ce pentru că profunzimea lor ne depăşeşte. (Spre exemplu: „Adevărul este Dumnezeul omului liber, iar Dreptatea este adevărul pus în practică” - nu zâmbiţi, meditaţi). Şi tot aşa, primarul unuia dintre cele mai poluate oraşe din Europa ţine prelegeri despre incendiile din Australia şi tot el, după ce a sugerat că româncele din străinătate sunt curve, iar românii sclavi, ne lămureşte cum stă treaba cu învăţământul românesc şi evaluările PISA.
În fine, m-am gândit că poate n-o fi al nostru mai cu moţ, aşa că am aruncat un privire şi pe postările primarilor din Cluj şi Timişoara din ultima lună şi ceva. Câteva diferenţe sar în ochi. Spre exemplu, postările celor trei edili privind comemorarea Revoluţiei Române. Deşi în oraşele din vest a curs sânge, Robu şi Boc s-au limitat la o scurtă trecere în revistă a evenimentelor care au marcat schimbarea de regim, fără efuziuni şi istorioare de la ’45 încoace. Chirica a scris un mesaj kilometric, în care trece de la înţelepciunea „milenară” britanică, la informaţii în premieră, care ar trebui să ajungă urgent pe masa Parchetului General - „Nu înainte ca peste o mie de români să fie asasinaţi de criminali necunoscuţi - dar foarte bine echipaţi şi excelent coordonaţi”. La Iaşi n-a fost „asasinat” nimeni, dar în postarea primarului nostru adevăratele oraşe martir joacă un rol secundar pentru soarta Revoluţiei. Altfel, Chirica laudă târgul de Crăciun din Iaşi „care poate concura cu târguri mari, consacrate de ani de zilele, de peste tot din lume”. Acelaşi lucru îl face, în cam aceeaşi termeni, şi primarul Clujului. Cu diferenţa că Boc adaugă la sfârşitul postării link-uri din presa internaţională care-i confirmă succesul. În toate cazurile, Boc şi Robu nu şi-au permis să elucubreze pe teme biblice, să comenteze evaluările PISA sau să-şi dea cu părerea despre incendiile din Australia.
Comunicarea a fost principalul atu al primarului Chirica în acest mandat. Nu pentru că este un bun orator, pentru că ar stăpâni bine limba română sau ar avea ceva interesant de spus, ci pentru că a ştiut când să tacă. A fost şi este încă perceput mai degrabă ca un tehnocrat, genul care „tace şi face”, iar „porumbeii” scoşi pe gură i-au fost trecuţi cu vederea pentru că n-au avut (până recent) acea cadenţă obositoare care irită auditoriul. De unde brusc apetenţa lui Chirica pentru pălăvrăgeală şi metafizici de cârciumă? Unii pun schimbarea pe apropierea alegerilor, carevasăzică, primarul se bagă în seamă doar l-ar lua şi pe el sub aripă vreun partid. Alţii, printre care mă număr, văd transformarea prin prisma specificităţii lunii decembrie, perioadă a concediilor. Consilierii i-au fugit prin vacanţe şi n-a mai avut cine să-l altoiască peste degete. Ne vom lămuri în perioada următoare. Dar dacă primarul va continua să ne împărtăşească pe Facebook crâmpeie din propria-i înţelepciune, nici sistemul cu un singur tur şi nici opoziţia divizată nu-i mai asigură un mandat. În loc de concluzii, un gând cules de pe contul edilului cu care suntem de acord: „Oare ce l-ar mai motiva pe un elev să înveţe cu sârguinţă atunci când descoperă că politica din România promovează nulităţile sale în funcţiile cele mai înalte”.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Boloş, despre readucerea irigaţiilor în PNRR: Cred că este un obiectiv de ţară
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
După ce au sfidat o zi ordinul talibanilor, prezentatoarele tv din Afganistan şi-au acoperit feţele
Ministru francez: Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”
Ucraina: Primar pus de ruși, rănit într-o explozie. „Atac precis și țintit!”
Udrea are timp de stat pe Facebook în arest: Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal
Jale în weekend, la Iaşi: Mulți șoferii prinși băuți de către polițiști. Aceștia riscă pușcăria
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.