Invazia marilor magazine: De la periferie, supermarketurile vin tot mai spre interiorul Iașului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Invazia marilor magazine: De la periferie, supermarketurile vin tot mai spre interiorul Iașului

In municipiul sunt 28 de magazine moderne. Din acest punct de vedere Iaşul este depăşit de oraşe precum Braşov (46), Constanţa (43), Cluj (36) sau Timişoara (32).

GALERIE
supermarket-muzica
  • supermarket-muzica
- +

Municipiul Iaşi se situează pe locul cinci într-un top al marilor oraşe după evoluţia comerţului modern, în calcul nefiind luată capitala, care cuprinde jumătate dintre supermarketurile şi hipermarketuri de la nivel naţional. Deşi din 2009-2010 nu a trecut an fără ca retaileri internaţionali să nu deschidă câte un supermarket în oraş, cu cele 28 de magazine moderne, Iaşul este depăşit de oraşe ca Braşov (46), Constanţa (43), Cluj (36) şi Timişoara (32), potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar.

Pentru începutul anului viitor, există informaţii că în apropierea Gării internaţionale din Nicolina, pe strada Bradului, va fi deschis un magazin Penny, situaţie în care numărul magazinelor moderne din oraş ar creşte până la 29. Pe de altă parte, în capitala României au fost deschise până în prezent 408 magazine, din care 275 aparţin brandului Mega Image, care deocamdată nu a ajuns şi în Iaşi. Începutul comerţului modern în capitala Moldovei a constat în deschiderea unor hipermarketuri în zonele periferice ale oraşului, Metro în Miroslava, la ieşirea din oraş, în 2001, Carrefour Felicia în zona Baza 3 în 2007 sau Carrefour Era, un an mai târziu, în vecinătatea Metro. În acelaşi timp, a venit pe piaţa ieşeană retailerul german Kaufland care a început să construiască supermarketuri în oraş, urmat îndeaproape de „fratele” Lidl şi alţi retaileri importanţi ca Profi, Auchan, sau Selgros. Într-un material anterior, profesorul Vasile Cocriş, de la Facultatea de Economie şi Adminsitrarea Afacerilor, declara, referitor la expansiunea supermarketurilor, că oricare din aceste magazine a fost construit ştiindu-se că nu va da greş.„Toate aceste investiţii sunt realizate în baza unor studii care arată că nu vor da greş. Iaşul este încă un oraş în care se vinde mai mult decât se produce. Este oraş turistic şi este oraş studenţesc. Studenţii nu produc, ci cumpără. Studenţii sunt principala categorie de cumpărători ai Iaşului. Apoi, dacă pleacă studenţii vara, vin «spaniolii» şi «italienii» în concediu şi cumpără“, a explicat pentru “Ziarul de Iaşi” Vasile Cocriş, profesor în cadrul FEAA. 

Cele mai multe magazine Kaufland 
 
Potrivit analizei  Ziarului Financiar, cu excepţia Braşovului, unde retailerul cu cele mai multe magazine este Carrefour Total (14), în toate celelalte patru mari oraşe Profi ţine capul de afiş: la Cluj sunt 15 magazine, în Timişoara şi Constanţa câte 9, iar în Iaşi 7 (Dacia, Alexandru, Păcurari, Ciurchi, Han Tătar, Clopotari şi Nicolina). Totodată, dintre toate cele cinci oraşe, Iaşul deţine cele mai multe supermarketuri Kaufland (Alexandru, Tudor Vladimirescu, Nicolina şi Păcurari), patru, dar nu are niciun magazin Mega Image, în condiţiile în care în Braşov sunt 10, iar în Constanţa 9. În plus, în municipiul Iaşi se mai găsesc şase magazine Lidl, de asemenea cele mai multe din marile oraşe, în cartierele Zimbru, Tătăraşi, Nicolina, Tudor Vladimirescu, Galata şi Canta. În rest, la intrarea în oraş se găseşte un magazin Metro, în zona CUG, pe un fost teren Fortus, un Selgros, iar în cadrul ansamblului urbanistic Palas un magazin al retailerului francez Auchan. Pe lângă cele două hipermarketuri, Carrefour a mai deschis trei minimarketuri: la parterul Iulius Mall, la parterul Halei Centrale şi în Nicolina, pe strada Sălciilor. Totodată, alături de supermarketul Billa din zona Gării, au mai fost deschise două minimarketuri la parterul Moldova Mall şi în cartierul Alexandru, zona Minerva. Potrivit unei analize realizată anul trecut de „Ziarul de Iaşi”, comerţul modern se desfăşoară la Iaşi pe o suprafaţă de peste 69.000 mp, de aici rezultând că fiecărui ieşean îi revine o suprafaţă de circa 0,25 mp de supermarket. 
 
Lovitură pentru micii comercianţi 
 
Dezvoltarea atât de rapidă a pieţei supermarketurilor în Iaşi a adus unele beneficii, cum ar fi apropierea de cetăţeni prin deschiderea de magazine în cartiere. Totuşi, această apropierea a coincis cu o „sufocare” a micilor întreprinzători din cartiere care fie au fost nevoiţi să închidă, fie s-au văzut, peste noapte, cu o parte semnificativă din clienţi lipsă. În acest sens, într-o conferinţă organizată de Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii, s-a discutat tocmai pe marginea soluţiilor care ar duce la revitalizarea acestor mici întreprinzători. „Un prim punct discutat în cadrul conferinţei a fost pătrunderea marilor lanţuri de magazine în interiorul cartierelor, şi nu poziţionarea lor la periferia oraşelor, unde le este locul. Am avut discuţii la nivelul Parlamentului pentru a găsi o posibilitate legislativă de a-i proteja pe micii comercianţi. De exemplu, ne-am gândit că ei ar putea fi ajutaţi dacă supermarketurile ţin închis în week-end, această măsură ar trebui luată cât mai rapid. Ar mai fi o soluţie, puţin mai radicală, ca impozitarea separată a spaţiilor care depăşesc o anumită suprafaţă, încă nu ne-am gândit care să fie limita. Apoi, 90% din produsele marilor retaileri sunt de provenienţă străină. Poate că ar trebui ca supermarketurile să promoveze şi produsele naturale ale micilor întreprinzători români. Soluţii sunt, trebuie să existe şi voinţă din partea Parlamentului şi a Guvernului”, a spus Cora Muntean, secretar executiv al ANCMM. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.