anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

Inventica

GALERIE
Neculai Seghedin
  • Neculai Seghedin
- +

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Am suportat cu greu privirile dezaprobatoare ale colegilor mei (care au răsfoit şi ei cartea în cort, seara, la lanternă, mai mult din curiozitate faţă de actul meu absolut de neînţeles).

Pierre Verone este un autor foarte misterios. Nu am aflat mai nimic despre viaţa şi opera sa. Din bibliografia de la „Inventica” rezultă că a fost titularul unui curs de chimie biologică la Institutul de silvicultură din Braşov, în 1949, şi că a ţinut, în anii 70, ore de creativitate la Centrul de Perfecţionare şi Specializare al Ministerului Economiei Forestiere şi Materialelor de Construcţii de la Buşteni. Cred că este din Timişoara, dar nu sunt sigur. Cred că foloseşte un pseudonim, dar, iar nu sunt sigur. Cartea apărută în 1983 este citată în aproape toate lucrările de la noi care se referă la teoria creaţiei tehnice. Verone prezenta un mod de gândire creativă specifică, în primul rând, marilor universităţi şi firme americane, venind cu exemple din altă lume, din alte spaţii culturale.

Inventica este ştiinţa inventării. După unii este şi stiinţă, este şi artă. Ştiinţă atunci când se utilizează metode logice de creaţie şi artă atunci când se folosesc metode intuitive. Invenţia nu apare din senin, din nimic, ci după o intensă activitate de pregătire. Miza cărţii este aceea de a arăta că în ştiinţă şi tehnică se pot folosi diverse metode de stimulare a creativităţii şi de rezolvare creativă a temelor de creaţie. Este o adevărată lucrare de popularizare a ştiinţei, conţinând multe exemple de utilizare a unor tehnici şi metode de creaţie, tehnici şi metode de decizie, sau tehnici de muncă intelectuală. Astfel, poţi afla cum să ierarhizezi campionii în ciclism din ultimii ani, sau să ierarhizezi vedete de film, sau ce profesie să-ţi alegi, şi toate astea în urma unei analize criteriale. Sau poţi afla cu ce echipă de fotbal să ţii (asta cu fotbalul mergea pe vremea aceea, acum nu mai e nevoie de o astfel de analiză, nu de alta, dar am irosi timpul de pomană...).

Verone ne arată cum funcţionează cele două emisfere cerebrale în procesul de creaţie. Exemplele sunt pe înţelesul oricui: emisfera stângă, gândire de „mâna dreaptă”, sediul proceselor de creaţie logică, ex. „sin2+cos2=1”; emisfera dreaptă, gândire de „mâna stângă”, sediul proceselor de creaţie intuitivă, ex. „ochi verzi ca muzica lui Wagner”. În carte sunt pomeniţi mari savanţi ai lumii care s-au ocupat de studiul proceselor de creaţie: Alex Osborn, Arnold Kaufmann, Norbert Wiener, Carl Gustav Jung, René Thom, William Gordon, Matila Ghyka, Donald Philips, Jean Piaget etc.

Se prezintă teoria modelării, cu exemplificări legate de asemănările şi deosebirile în interiorul limbilor romanice şi a celor germanice, precum şi teoria semnificaţiei, exemplificată prin „Paradoxul de la Petersburg”, problemă propusă de Bernoulli. Nu lipseşte „Cascada ideilor” sau brainstorming-ul, cu diverse variante, precum „Philips 66” sau brainstorming regizat, exemplificat prin rezolvarea unei teme din industria aeronautică (cel mai spumos rol este cel al „nepriceputului ingenios”, jucat de o tânără de profesie metalurg, care dă diverse soluţii pentru optimizarea zborului avioanelor hipersonice). Urmează metoda „Frisco”, propusă de o celebră echipă de creativi din San Francisco „Four Boys of Frisco”, apoi tehnica „Delphi”, născută într-un mare trust american, Rand Corporation din Santa Monica, statul California. Exemplificarea metodei se face, printre altele, pe realizarea unui televizor retrotemporal. Nu putea lipsi „Sinectica” lui Gordon, aplicată atât pentru realizarea unui zid din cărămidă, cât şi pentru a reface traseul sinectic în elaborarea poemului „Corbul” de Edgar Allan Poe.

Verone se ocupă şi de metode logice-combinatorice de creaţie sau de analiză şi sinteză multicriteriale, cea mai cunoscută fiind „Analiza morfologică” a astronomului american Fritz Zwicky, profesor la California Institute of Technology. În carte, metoda este folosită la un concurs pentru scenarii de film, generându-se 30240 variante de scenarii, în final alegându-se un scenariu, după mine, cam siropos. Se mai prezintă şi „Analiza valorii”, structurată de Lawrence D. Miles de la General Electric, metodă aplicată în lucrare pentru rezolvarea unei probleme din industria auto, după care urmează varianta franceză a metodei, numită „AFRICA”. „AIDA” este o altă metodă de analiză şi decizie multicriterială, după care urmează „ELECTRE”, „PINDAR” şi „VETRA”.

Dacă mai punem la socoteală faptul că se fac referiri şi la strategiile Clubului de la Roma, avem în faţă tabloul unei cărţi care, acum aproape 40 de ani, a influenţat generaţii de specialişti în ştiinţele pozitive, preocupaţi de creativitate.

Am început unele cercetări pentru a mai afla câte ceva despre autor. Mărturisesc că parcă aş vrea să nu găsesc nimic, deoarece această aură de mister face cartea şi mai interesantă.

Dar, totuşi, cine este Pierre Verone?

Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin este cadru didactic şi prorector responsabil cu activitatea didactică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.