Investigarea tiroidei: ecografie sau analize?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Investigarea tiroidei: ecografie sau analize?

GALERIE
tiroida
 • tiroida
- +

Desemnată de foarte multe ori drept „vinovată” pentru o multitudine de semne şi simptome, tiroida aduce de multe ori pacienţii la medicul specialist cu dozările hormonale deja efectuate şi cu dorinţa de se efectua şi o ecografie pentru „a fi sigur că nu e nimic grav”. Din păcate, ecografia tiroidiană se poate efectua relativ uşor, iar atunci există o tendinţă de a se abuza de această investigaţie chiar atunci când nu există niciun motiv de a o efectua, iar apoi de a o interpreta relativ fantezist, ceea ce poate crea angoase pacienţilor.

Prof. dr. Dumitru Brşnişteanu, Clinica de Endocrinologie, Spitalul Sf. Spiridon Iaşi:

Evaluările tiroidiene sunt importante, dar nu sunt necesare a fi efectuate de rutină, ci doar într-un context clinic sugestiv. Cu alte cuvinte, consultul efectuat de medicul de familie îl poate determina să dirijeze pacientul către specialistul endocrinolog. Aceşti medici (iar nu pacienţii) sunt singurii în măsură a decide dacă examenul clinic trebuie să fie urmat de investigaţii mai amănunţite.

Ecografia tiroidiană trebuie efectuată doar atunci când investigatorul bănuieşte prezenţa unor modificări morfologice (creşterea în dimensiuni a tiroidei sau prezenţa de noduli tiroidieni). Din păcate, ecografia tiroidiană se poate efectua relativ uşor, iar atunci există o tendinţă de a se abuza de această investigaţie chiar atunci când nu există niciun motiv de a o efectua, iar apoi de a o interpreta relativ fantezist, ceea ce poate crea angoase pacienţilor.

Dozările hormonale sunt importante pentru a certifica sau exclude o disfuncţie secretorie tiroidiană, iar diverşi parametri sunt importanţi pentru a demonstra sau exclude autoimunitatea (dozarea de anticorpi antitiroidieni) sau unele forme de cancer tiroidian (de exemplu dozarea calcitoninei).

Nu trebuie neglijată importanţa puncţiei cu ac subţire pentru a identifica sau exclude malignitatea nodulilor tiroidieni.

În fine, alte investigaţii imagistice precum scintigrama tiroidiană, dar şi investigaţiile computer tomografice, RMN sau PET ale bazei gâtului sunt informative în situaţii particulare.

În concluzie, medicul (eventual medicul specialist), iar nu pacientul decide spectrul investigaţiilor necesare legate de tiroidă. Recurgerea la ecografia tiroidiană e de asemeni o decizie care trebuie luată de medic, iar neefectuarea ei în anumite cazuri nu însemnă că pacientul nu a fost suficient investigat. Uneori ecografia tiroidiană poate avea o importanţă extrem de redusă sau total lipsită de necesitate, sau – inutil efectuată – poate determina angoase ale pacientului prin interpretări fanteziste sau docte ale investigatorului. A face de rutină toate analizele legate de tiroidă reprezintă deasemeni un abuz investigaţional, ele putând fi a priori selectate de medic în funcţie de importanţa lor adaptată la afecţiunea suspectată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X