Investigarea tiroidei: ecografie sau analize?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Investigarea tiroidei: ecografie sau analize?

GALERIE
tiroida
  • tiroida
- +

Desemnată de foarte multe ori drept „vinovată” pentru o multitudine de semne şi simptome, tiroida aduce de multe ori pacienţii la medicul specialist cu dozările hormonale deja efectuate şi cu dorinţa de se efectua şi o ecografie pentru „a fi sigur că nu e nimic grav”. Din păcate, ecografia tiroidiană se poate efectua relativ uşor, iar atunci există o tendinţă de a se abuza de această investigaţie chiar atunci când nu există niciun motiv de a o efectua, iar apoi de a o interpreta relativ fantezist, ceea ce poate crea angoase pacienţilor.

Prof. dr. Dumitru Brşnişteanu, Clinica de Endocrinologie, Spitalul Sf. Spiridon Iaşi:

Evaluările tiroidiene sunt importante, dar nu sunt necesare a fi efectuate de rutină, ci doar într-un context clinic sugestiv. Cu alte cuvinte, consultul efectuat de medicul de familie îl poate determina să dirijeze pacientul către specialistul endocrinolog. Aceşti medici (iar nu pacienţii) sunt singurii în măsură a decide dacă examenul clinic trebuie să fie urmat de investigaţii mai amănunţite.

Ecografia tiroidiană trebuie efectuată doar atunci când investigatorul bănuieşte prezenţa unor modificări morfologice (creşterea în dimensiuni a tiroidei sau prezenţa de noduli tiroidieni). Din păcate, ecografia tiroidiană se poate efectua relativ uşor, iar atunci există o tendinţă de a se abuza de această investigaţie chiar atunci când nu există niciun motiv de a o efectua, iar apoi de a o interpreta relativ fantezist, ceea ce poate crea angoase pacienţilor.

Dozările hormonale sunt importante pentru a certifica sau exclude o disfuncţie secretorie tiroidiană, iar diverşi parametri sunt importanţi pentru a demonstra sau exclude autoimunitatea (dozarea de anticorpi antitiroidieni) sau unele forme de cancer tiroidian (de exemplu dozarea calcitoninei).

Nu trebuie neglijată importanţa puncţiei cu ac subţire pentru a identifica sau exclude malignitatea nodulilor tiroidieni.

În fine, alte investigaţii imagistice precum scintigrama tiroidiană, dar şi investigaţiile computer tomografice, RMN sau PET ale bazei gâtului sunt informative în situaţii particulare.

În concluzie, medicul (eventual medicul specialist), iar nu pacientul decide spectrul investigaţiilor necesare legate de tiroidă. Recurgerea la ecografia tiroidiană e de asemeni o decizie care trebuie luată de medic, iar neefectuarea ei în anumite cazuri nu însemnă că pacientul nu a fost suficient investigat. Uneori ecografia tiroidiană poate avea o importanţă extrem de redusă sau total lipsită de necesitate, sau – inutil efectuată – poate determina angoase ale pacientului prin interpretări fanteziste sau docte ale investigatorului. A face de rutină toate analizele legate de tiroidă reprezintă deasemeni un abuz investigaţional, ele putând fi a priori selectate de medic în funcţie de importanţa lor adaptată la afecţiunea suspectată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.