Investigarea tiroidei: ecografie sau analize?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

Investigarea tiroidei: ecografie sau analize?

GALERIE
tiroida
  • tiroida
- +

Desemnată de foarte multe ori drept „vinovată” pentru o multitudine de semne şi simptome, tiroida aduce de multe ori pacienţii la medicul specialist cu dozările hormonale deja efectuate şi cu dorinţa de se efectua şi o ecografie pentru „a fi sigur că nu e nimic grav”. Din păcate, ecografia tiroidiană se poate efectua relativ uşor, iar atunci există o tendinţă de a se abuza de această investigaţie chiar atunci când nu există niciun motiv de a o efectua, iar apoi de a o interpreta relativ fantezist, ceea ce poate crea angoase pacienţilor.

Prof. dr. Dumitru Brşnişteanu, Clinica de Endocrinologie, Spitalul Sf. Spiridon Iaşi:

Evaluările tiroidiene sunt importante, dar nu sunt necesare a fi efectuate de rutină, ci doar într-un context clinic sugestiv. Cu alte cuvinte, consultul efectuat de medicul de familie îl poate determina să dirijeze pacientul către specialistul endocrinolog. Aceşti medici (iar nu pacienţii) sunt singurii în măsură a decide dacă examenul clinic trebuie să fie urmat de investigaţii mai amănunţite.

Ecografia tiroidiană trebuie efectuată doar atunci când investigatorul bănuieşte prezenţa unor modificări morfologice (creşterea în dimensiuni a tiroidei sau prezenţa de noduli tiroidieni). Din păcate, ecografia tiroidiană se poate efectua relativ uşor, iar atunci există o tendinţă de a se abuza de această investigaţie chiar atunci când nu există niciun motiv de a o efectua, iar apoi de a o interpreta relativ fantezist, ceea ce poate crea angoase pacienţilor.

Dozările hormonale sunt importante pentru a certifica sau exclude o disfuncţie secretorie tiroidiană, iar diverşi parametri sunt importanţi pentru a demonstra sau exclude autoimunitatea (dozarea de anticorpi antitiroidieni) sau unele forme de cancer tiroidian (de exemplu dozarea calcitoninei).

Nu trebuie neglijată importanţa puncţiei cu ac subţire pentru a identifica sau exclude malignitatea nodulilor tiroidieni.

În fine, alte investigaţii imagistice precum scintigrama tiroidiană, dar şi investigaţiile computer tomografice, RMN sau PET ale bazei gâtului sunt informative în situaţii particulare.

În concluzie, medicul (eventual medicul specialist), iar nu pacientul decide spectrul investigaţiilor necesare legate de tiroidă. Recurgerea la ecografia tiroidiană e de asemeni o decizie care trebuie luată de medic, iar neefectuarea ei în anumite cazuri nu însemnă că pacientul nu a fost suficient investigat. Uneori ecografia tiroidiană poate avea o importanţă extrem de redusă sau total lipsită de necesitate, sau – inutil efectuată – poate determina angoase ale pacientului prin interpretări fanteziste sau docte ale investigatorului. A face de rutină toate analizele legate de tiroidă reprezintă deasemeni un abuz investigaţional, ele putând fi a priori selectate de medic în funcţie de importanţa lor adaptată la afecţiunea suspectată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.