anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Investigaţia care descoperă din timp aluniţele cu probleme şi cancerul de piele

GALERIE
cancer piele
 • cancer piele
- +

O investigaţie simplă, neinvazivă, nedureroasă, care nu iradiază şi poate fi utilizată atât pentru copii şi gravide, depistează în doar 10 minute aluniţele sau alte leziuni ale pielii cu risc malign. Astfel, se poate descoperi la timp cancerul de piele, inclusiv melanomul, una dintre formele de cancer de piele cu risc vital deoarece dă metastaze

Dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastică, Clinica de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, Spitalul Sf. Spiridon Iaşi: Incidenţa tumorilor de piele a crescut foarte mult în ultimii ani. Această creştere e dependentă de foarte multe cauze, începând cu condiţiile de mediu - modificările stratului de ozon şi creşterea puterii radiaţiilor solare - şi continuând cu stilul de viaţă care, de asemenea, s-a schimbat. Se foloseşte şi este mult mai frecvent accesat solarul. Iar în sezonul cald expunerea la soare este foarte intensă, pe parcursul mai multor ore, chiar şi în intervalele orare când radiaţiile sunt foarte puternice, uneori fără a folosi creme de protecţie solară.

Toţi factorii enumeraţi duc la acumularea de leziuni la nivelul pielii, leziuni care pot evolua, apărând modificări tumorale. Din păcate, tendinţa este de a ignora aceste leziuni care nu sunt dureroase, persoanele în cauză prezentându-se adesea tardiv la medic. De exemplu, se constată că pe piele a apărut o pată sau o aluniţă care încep să se modifice ca aspect, culoare, formă. Dar, atâtat timp cât nu doare, nu deranjează, ignorăm aceste modificări.

La fel de grav este atunci când petele apărute în urma expunerii prelungite la soare, sunt eliminate într-un mod care poate agresa tegumentul - se apelează la peeling sau alte tratamente cosmetice. Mare atenţie: toate agresiunile asupra pielii pot duce la mici leziuni care în timp pot selecta celule de tip tumoral. De multe ori pacienţii dau atenţie modificărilor târziu şi ajung la medic în stadiu tardiv. În special când vorbim de melanom, una dintre formele de cancer de piele cu risc vital deoarece dă metastaze.

Statistic se spune că un melonom cu diametrul de peste 4 mm dă deja metastaze. De aceea este importantă investigarea din timp a oricăror pete care apar după expunerea solară sau a aluniţelor care prezintă modificări. Ca noutate, există acum în Iaşi aparatură care permite o evaluare precisă, putând preciza riscurile maligne ale oricărei leziuni - pată, aluniţă. Practic, vorbim de o investigaţie simplă, de scurtă durată, neinvazivă, iar după 10 minute, pacientul poate afla ce risc de malignitate au leziunile.

Analiza spectofotografică indică dacă pata sau aluniţa au risc crescut de malignitate şi trebuie operate

Aparatul cu ajutorul căruia se realizează această investigaţie se numeşte Foto Finder. Are un program special care cataloghează formaţiunile tumorale. Fotografiază şi face o analiză spectografică a formaţiunilor respective, cu o mărire de tip microscopic. La final, în funcţie de nişte parametri foarte clari, aparatul va stabili un scor care ne indică dacă leziunea are risc crescut de malignitate.

Un scor de peste 50% impune atentie, iar peste 70%, înseamnă că avem o leziune malignă şi aceasta trebuie eliminată. Am avut surprize ca în urma unei examinări cu Foto Finder-ul să constatăm existenţa unui melanom, acolo unde iniţial se bănuia doar o leziune ce nu părea cu risc. Dacă în urma investigaţiei, scorul nu este mare şi dermatologul spune că leziunea trebuie ţinută sub observaţie, după 6 luni se face o nouă examinare cu Foto Finder-ul.

În general, scorul care nu depăşeşte 70% este unul de atenţionare, fiind necesare reexaminări o dată la şase luni. Si, bineînţeles, măsuri corecte de protecţie atunci când ne expunem la soare. Un scor peste 70%, înseamnă indicaţie chirurgicală. Se poate lua în discuţie fie o abordare clasică cu excizie şi anatomie patologică, fie o abordare mai nouă - tehnica chirurgicală MOHS - care presupune o excizie seriată şi are o rată de succes de 95%.

O examinare obiectivă care permite descoperirea la timp a aluniţelor cu probleme

Investigarea cu Foto Finderul nu este duerorasă, invazivă (nu este necesară biopsia), nu presupune pregătiri speciale. Durează doar 10 minute, nu iradiază şi poate fi utilizată şi în cazul copiilor. Subliniez că această investigaţie nu se rezumă doar la o evaluare vizuală. Este o examinare obiectivă, aparatul stabilind riscul malign după nişte parametri clari.

Utilizând tehnica microscopiei prin epiluminiscenţă, Foto Finder-ul realizează practic o cartografiere a leziunilor cutanate; apoi măsoară marginile, textura şi variaţiile de culoare ale leziunilor suspecte. Apoi le compară cu mii de imagini stocate în baza de date a unităţii central şi stabileşte scorul de risc malign pentru leziunile cartografiate şi analizate. Astfel, Foto Finder-ul permite descoperirea la timp a aluniţelor cu probleme, a cancerului de piele. De asemenea, este posibilă examinarea periodică a leziunilor - aluniţe, pete - înmagazinarea digitală a imaginilor permiţând verificarea periodică a evoluţiei acestora în timp.

Cine are risc crescut pentru cancer de piele

► Persoanele cu tenul deschis
► Persoanele cu multe aluniţe. Riscul creşte dacă persoana are mai mult de 50 de aluniţe pe corp.
► Persoanele care se expun prelungit la soare, fără a utiliza corect metodele de protecţie, mai ales în intervalul oral 11.00-16.00
► Cei care au un istoric familial de cancer de piele.
► Cei care au suferit 3 sau mai multe arsuri solare în primii 20 ani de viaţă.
► Dacă aveţi o aluniţă recent apărută sau aveţi una veche care şi-a schimbat caracterul, forma, aspectul, culoarea. Sau dacă în urma expunerii prelungite la soare au apărut pete pe piele. Prezentaţi-vă la medicul dermatolog pentru un consult, chiar dacă respectivele pete sunt mici, puţin vizibile şi nedureroase.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.