Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Investiţie ca la nebuni: Socola a reparat Dacii vechi de peste 10 ani cu 3.200 de euro bucata

GALERIE
service auto logan1
  • service auto logan1
- +

Legile absurde şi incapacitatea managerilor de a găsi soluţii ingenioase creează situaţii de-a dreptul ridicole, totul pe bani publici. Institutul de Psihiatrie „Socola“ nu a găsit altă soluţie pentru a-şi îmbunătăţi parcul auto decât repararea a cinci maşini Dacia Logan vechi încă de la lansarea modelului pe piaţă, de 8-12 ani, cu sume de bani ajungând şi la peste jumătate din valoarea lor de noi. Bani cu care în mod sigur s-ar fi putut achiziţiona maşini second hand mult mai bune. Toate lucrările au fost efectuate de un service administrat prin Cooperativa Meşteşugărească, Service SCM Iaşi, care a câştigat „fulger“ cele cinci contracte de achiziţii. Ce explicaţii are managerul de la „Socola“?

Institutul de Psihiatrie „Socola” a investit peste 10.000 de euro în reparaţia a cinci maşini vechi de 8 – 12 ani, contractele fiind acordate unui service din Păcurari prin procedura atribuirii directe. Două dintre aceste maşini au avut reparaţii de 3.200 de euro fiecare, în timp ce un autoturism Dacia papuc 1304 din 2005 a costat bugetul unităţii spitaliceşti 1.200 euro. Toate lucrările au fost efectuate de un service auto administrat prin Societatea Cooperativa Meşteşugărească de gradul 1 Service SCM Iaşi, care a câştigat „fulger” cinci contracte de achiziţii cu Institutul de Psihiatrie „Socola”. Primul contract, în valoare de 2.600 lei, a fost atribuit service-ului auto pe 7 septembrie. La nici o săptămână distanţă, aceeaşi firmă primeşte un nou contract, de această dată în valoare de peste 14.000 lei, pentru a face reparaţii la un alt autoturism al institutului. În luna octombrie, este semnat un nou contract, în valoare de circa 580 lei, de această dată pentru mici reparaţii la o maşină Dacia papuc, pentru ca luna aceasta şi celelalte două maşini să intre la reparaţii. Pe data de 4 noiembrie, SCM Iaşi primeşte 5.300 lei pentru a face reparaţii auto la un autoturism Dacia 1304, iar zilele trecute, pe 15 noiembrie, încă 14.538 lei pentru a repara un autoturism Dacia Logan. În total s-a cheltuit o sumă de 37.000 lei pe reparaţii, la care se adaugă încă 10.000 lei pentru alte cheltuieli, potrivit directorului institutului.

 
Ce spune directorul
 

În cazul celor două autoturisme reparate cu 3.200 euro, cu un mic efort financiar suplimentar se puteau achiziţiona maşini Dacia Logan noi, care nu ar fi necesitat prea curând alte intervenţii costisitoare. Totuşi, potrivit directorului Institutului de Psihiatrie „Socola”, costurile nu sunt neapărat mari, deoarece autoturismele sunt vechi şi nu au avut niciodată reparaţii capitale până acum. „Noi avem cinci autoturisme în parcul auto, una veche din 1999 pe care o folosim doar intern, transportăm alimentele de la un pavilion la altul, şi alte patru maşini fabricate în 2004, 2005 şi 2008. De când au fost achiziţionate, toate aceste maşini nu au avut reparaţii generale. Din păcate, nu deţinem o evidenţă pentru fiecare, câte intervenţii au avut în timp. Investiţiile din acest an în autoturisme se referă şi la anvelope, şi la ITP, le-am făcut reparaţii capitale, toate cheltuielile şi au costat 47.000 lei în cursul acestui an. Eu sper ca în următorii doi ani să nu mai avem probleme cu ele după aceste reparaţii.”, a explicat Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi. Acesta spune că ar fi fost mai avantajat dacă ar fi achiziţionat autoturisme noi, dar legislaţia nu îi permite deoarece nu are prevăzute cheltuieli pentru investiţii de acest gen. „La noi banii sunt pe articole bugetare, ca să putem achiziţiona un autovehicul trebuie să o facem fie prin programul «Rabla», fie să fie prevăzut acest aspect pe lista de investiţii. Din păcate nu putem achiziţiona o maşină când vrem noi şi din acest motiv am fost nevoiţi să efectuăm aceste reparaţii. Dacă am fi fost o firmă privată, sigur ne-ar fi avantajat să achiziţionăm autoturisme, dar nu suntem. Vă dau exemplul ambulanţei, se tot strica şi trebuia să investim câte puţin, de aceea am decis să investim acum şi i-am schimbat cutia de viteze, s-a făcut segmentarea blocului motor, intervenţii majore şi acum e ca nouă. La fel şi Loganul”, a explicat Oprişanu.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri