Investiții consistente, de peste 30 mil. euro, prin PNRR, în trei mari spitale ieșene: IRO, „Socola”, „Parhon”

marți, 13 august 2024, 03:01
4 MIN
 Investiții consistente, de peste 30 mil. euro, prin PNRR, în trei mari spitale ieșene: IRO, „Socola”, „Parhon”

Investiții semnificative la Iași prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru modernizarea, extinderea și dotarea a trei unități spitalicești, asigurând accesul la servicii medicale de calitate în regim ambulatoriu.

Instituțiile vizate sunt Institutul de Psihiatrie Socola Iași, Institutul Regional de Oncologie Iași și Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași.

IRO: reabilitarea secțiilor ATI de la etajul 1 și Hematologie de la etajul 2

„Prin PNRR, avem două contracte de finanțare. Primul vizează reabilitarea și modernizarea ambulatoriului, cu o valoare de aproximativ 2,363,000 de euro, la care se adaugă TVA. Acesta include lucrări de igienizare, modernizare, și climatizare a ambulatoriului. Cel de-al doilea proiect, tot prin PNRR, are ca obiect reabilitarea secțiilor ATI de la etajul 1 și Hematologie de la etajul 2. Valoarea acestuia este de aproximativ 3,800,000 de euro, plus TVA, și se concentrează pe reducerea infecțiilor nosocomiale prin lucrări de climatizare și achiziția de echipamente”, a declarat Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iași.

Mirela Grosu a menționat că Institutul Regional de Oncologie din Iași are un alt proiect câștigat, dar încă nesemnat, cu finanțare prin PNRR, dedicat digitalizării. Acest proiect are o valoare de aproximativ 1.000.000 de euro, plus TVA. Contractul de finanțare include software în valoare de aproximativ 480.000 de euro și hardware, care cuprinde managementul PS, spații de stocare și servere.

De asemenea, Mirela Grosu a adăugat că IRO are un alt proiect finanțat prin Programul Operațional de Sănătate, nu prin PNRR, al cărui contract a fost semnat săptămâna trecută. Proiectul are o valoare de 13.563.000 de euro și este dedicat exclusiv achiziționării de echipamente. Aceste echipamente, care nu se regăsesc în prezent în spital, includ, de exemplu, un RMN de 3 tesla. De asemenea, proiectul prevede înlocuirea echipamentelor existente, care sunt uzate fizic și moral, cum ar fi cele pentru endoscopie digestivă superioară și inferioară.

Institutului „Socola”: Reactivăm un pavilion care era dezafectat

„Am aplicat pentru finanțare prin PNRR pentru un proiect care se referă la modernizarea și dotarea ambulatoriului integrat. Finanțarea noastră este de puțin peste 15 milioane de lei din totalul sumei alocate. În esență, reactivăm un pavilion care era dezafectat în proporție de 75% și neutilizat de mulți ani, transformându-l în ambulatoriu. Astfel, vom crește numărul de cabinete existente, adăugând specialități precum geriatria și reumatologia, dar și păstrând cabinetele vechi din structură. În afară de modernizarea clădirii, proiectul include și dotarea cu aparatură pentru diagnostic și tratamente necesare cabinetelor din ambulatoriu”, a declarat Dr. Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

CITESTE SI: Blocul operator al Spitalului „Parhon” din Copou: finalizat. Trei ani de investiții în modernizare și dotare

Dr. Cristina Dobre a menționat că există un alt proiect planificat, tot prin PNRR, care se concentrează pe prevenirea și combaterea infecțiilor nosocomiale. Finanțarea pentru acest proiect a fost obținută la începutul anului trecut. Programul se axează exclusiv pe dotări, având ca scop prevenirea și reducerea infecțiilor asociate asistenței medicale.

„Este vorba despre achiziționarea echipamentelor necesare pentru curățenia din spital. De exemplu, vor fi lămpi cu ultraviolete pentru dezinfectarea spațiilor. De asemenea, vom crea o mică spălătorie dedicată mopurilor și lavetelor, rezolvând astfel o problemă existentă. În trecut, acestea erau spălate manual, dar acum vom amenaja o zonă specială unde vor fi spălate în mașini, uscate, și apoi livrate în pachete pe secții”, a declarat Dr. Cristina-Elena Dobre.

Spitalul „Parhon”: modernizarea și extinderea ambulatoriului

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” derulează în prezent trei proiecte cu finanțare europeană și locală, în valoare totală de peste 13 milioane de euro. Primul proiect, finanțat prin PNRR, vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea integrală a unor spații din spital pentru reducerea infecțiilor nosocomiale, cu o valoare de aproximativ 7,18 milioane de euro. Al doilea proiect, tot prin PNRR, este dedicat modernizării și extinderii Ambulatoriului, având o valoare de circa 4,1 milioane de euro. Al treilea proiect, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Infrastructură Mare, se concentrează pe modernizarea instalațiilor electrice și de siguranță, cu o valoare de aproximativ 2,1 milioane de euro. Toate proiectele trebuie finalizate până la sfârșitul acestui an.

Concret, în cadrul spitalului vor fi organizate structuri de izolare și grupare a pacienților cu boli infecțiocontagioase, tratarea pacienților cu IAAM (infecții asociate actului medical) determinate de microorganisme MDR (multidrog rezistente) și a infecțiilor cu Clostridium difficile. De asemenea, laboratorul de analize de microbiologie va fi dezvoltat prin achiziționarea de echipamente necesare identificării rapide și precise a agenților infecțioși.

Prin îmbunătățirea infrastructurii existente vor fi asigurate spații corespunzătoare de acordare a serviciilor medicale în ambulatoriu și vor fi asigurate, în același timp, opt specialități clinice suplimentare, centrul de boli rare și genetică medicală.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii