Investiții în aparatură de milioane la Spitalul de Recuperare, bani de la bugetul local. Listele de așteptare, o problemă majoră
În octombrie 2024, Spitalul Clinic de Recuperare Iași a recepționat echipamente medicale pentru Laboratorul de radiologie și imagistică medicală în valoare de 5.986.000 de lei, finanțate din bugetul local și veniturile proprii ale spitalului. Totodată, au fost finalizate lucrările de modernizare a Blocului operator de ortopedie-traumatologie și extinderea rețelei de fluide medicale, cu o valoare totală a investițiilor de 13.500.000 de lei. Toate vor începe să fie folosite de săptămâna viitoare. Vor rezolva acestea problemele cu care se confruntă unitatea din subordinea Primăriei?
„Spitalul de Recuperare beneficiază de sprijin din partea bugetului local, precum și de venituri proprii, reușind astfel să implementeze un program major de investiții. Suntem încântați să anunțăm că, în octombrie, s-au finalizat două investiții importante pentru spital, respectiv dotarea Laboratorului de radiologie cu un nou computer tomograf, un echipament modern de radiologie și un osteodensitometru. Valoarea totală a acestor investiții se ridică la aproximativ 1.200.000 de euro. De asemenea, am finalizat o altă investiție începută acum doi ani, și anume rețeaua de fluide medicale a spitalului, care include acum o stație centrală de oxigen și o rețea completă de fluide medicale. În cadrul acestui proiect, a fost reabilitat și blocul operator de ortopedie, precum și blocul operator ORL, care sunt acum conforme cu standardele și legislația în vigoare privind riscurile epidemiologice. Valoarea totală a investițiilor pentru blocul operator ortopedie și rețeaua de fluide medicale, susținută din bugetul local și din veniturile proprii, se ridică la 13.500.000 de lei”, a declarat Ec. Carmen Cumpăt, managera Spitalului de Recuperare.
Lista de așteptare reprezintă o problemă majoră
Managera afirmă că lista de așteptare reprezintă o problemă majoră în ceea ce privește timpul de acces la investigații și tratamente la Spitalul de Recuperare. Acesta fiind unul dintre principalele obiective pe care se străduiesc să-l atingă prin dotarea spitalului cu echipamente noi, atât pentru diagnosticare, cât și pentru tratament. Aceasta spune că scopul este de a reduce timpul de acces la servicii, dar și durata tratamentului, astfel încât timpul de așteptare al pacienților să fie cât mai scurt. În același timp, se dorește menținerea calității serviciilor medicale, fără a face compromisuri în acest sens.
„Spitalele și, în general, unitățile medicale din Iași aflate în subordinea noastră au prioritate în programele de investiții. Ne aflăm pe punctul de a demara activitatea începând de săptămâna viitoare. Avem speranțe în noul bloc operator al Spitalului de Recuperare Iași, care a fost complet modernizat. Practic, am utilizat doar pereții, parțial, deoarece s-au realizat și modificări în structura compartimentelor și a fluxurilor de lucru. În cadrul blocului operator există trei săli de operație, toate conectate atât cu sectorul de terapie intensivă, cât și cu celelalte activități complementare, precum sterilizarea. Scopul nostru este să rămânem un punct de sprijin important pentru activitățile de ortopedie chirurgicală în contextul întregului sistem sanitar din municipiul Iași. Considerăm că, în prezent, secția de ortopedie a Spitalului de Recuperare, atât în partea de chirurgie, cât și în cea de recuperare, este cea mai modernă din țară, datorită echipamentelor de ultimă generație. Acestea ne permit să facem față tuturor provocărilor legate de stabilizarea infecțiilor din orice sursă și să implementăm tehnologiile necesare pentru atingerea acestor obiective”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.
Finalizarea implementării proiectului european de eficiență energetică
Mihai Chirica afirmă că aceasta este prima etapă din acest an, având în vedere că până la sfârșitul anului se vor inaugura și celelalte lucrări tehnologice realizate în cadrul spitalului. Acestea includ finalizarea implementării proiectului european de eficiență energetică, care va aduce noutăți tehnice fără precedent în municipiul Iași. De asemenea, el subliniază că dispunem de un colectiv bine pregătit, format din profesori universitari, dar și din medici de sală de operație.
„Este esențial să avem condiții comparabile cu cele din Occident. În prezent, timpul de așteptare pentru intervenții este de aproximativ trei până la șase luni. Totuși, există pacienți cu handicapuri funcționale foarte severe care ar trebui să fie operați mai repede, în timp ce alții, cu artroze radiologice dar fără dureri mari și cu un handicap funcțional redus, pot aștepta mai mult. Astfel, nu este vorba doar de timp, ci și de cât de afectată este calitatea vieții pacienților, cei care au o calitate a vieții inacceptabilă ar trebui operați mai repede. În întreaga zonă a Moldovei, care numără aproximativ 5 milioane de oameni, cazurile grave sunt îndrumate către acest spital, inclusiv diformitățile severe ale genunchilor. O problemă majoră a spitalelor din România o constituie infecțiile postoperatorii și nosocomiale. La noi, am înregistrat două infecții la 1000 de proteze, ceea ce înseamnă un risc de sub 1%. Acest lucru se datorează efortului personalului și menținerii unui mediu curat, iar în viitor, condițiile vor fi și mai bune”, a precizat Prof. Dr. Paul Sîrbu, medic primar de ortopedie-traumatologie la Spitalul Clinic de Recuperare Iași.
Ioana Gabriela Sabău, șefa laboratorului de la Spitalul Clinic de Recuperare, a declarat că a fost înlocuit vechiul computer tomograf, un aparat Toshiba din 2014, care, deși a fost de ajutor în toți acești ani, era depășit tehnologic. Ea a subliniat că modernizarea era necesară, deoarece aparatura de imagistică se îmbunătățește constant, iar spitalul trebuie să țină pasul cu noile tehnologii.
„Am avut mai multe firme care și-au prezentat ofertele, iar noi am ales un aparat de ultimă generație, produs în 2024 de Philips, cu 64 de slice-uri, spre deosebire de cel anterior, care avea doar 16. Acest nou dispozitiv ne va permite obținerea unor imagini de înaltă rezoluție, esențiale pentru diverse departamente ale spitalului. În special, secția de ortopedie va beneficia de progrese semnificative în protezare, având la dispoziție software-uri specializate pentru proteze și artefacte metalice. De asemenea, vor fi disponibile soluții software pentru evaluarea completă a pacienților cu potențial oncologic, în contextul tratamentelor biologice din reumatologie, care pot implica astfel de situații, precum și pentru imagistica computer-tomografică complexă”, a declarat Ioana Gabriela Sabău, șefa laboratorului de la Spitalul Clinic de Recuperare.
Numărul mediu anual de internări a SCR se cifrează în jurul a 25.000 pacienți, din total număr internări aproximativ 90% au nevoie de investigații de imagistică medicală. Până în prezent, în cursul anului 2024 au fost realizate explorări radiografice la un număr de aproximativ 22.000 de pacienți internați și peste 3.500 pacienți în regim ambulator în contract cu CAS Iași.
Publicitate și alte recomandări video