anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Investiţii mari la Parhon: zeci de milioane pentru combaterea infecţiilor cu bacterii rezistente

GALERIE
investitii, parhon
 • investitii, parhon
- +

Reprezentanții Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași anunță faptul că unitatea medicală va trece printr-un amplu proces de modernizare, prin implementarea a două proiecte majore cu o valoare totală de 55,6 milioane de lei, cu TVA. Acestea se află în ultimele stadii de validare, iar o dată cu aprobarea lor, vor fi reabilitate, modernizate, extinse, echipate și dotate trei etaje ale clădirii, precum și ambulatoriul unității medicale. 

Unul dintre proiectele care ar urma să fie implementat până în aprilie 2024 vizează reabilitarea, modernizarea și extinderea corpurilor C1 (parter parțial, etaj 3 parțial) și C2 (etaj 1) ale spitalului, dar și echiparea și dotarea corespunzătoare pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 29,84 milioane lei fără TVA, iar durata estimată a lucrărilor este de 18 luni.

Reprezentanții spitalului au analizat consultațiile oferite în ambulatoriul de specialitate urologie, cât și cazurile rezolvate în cadrul Compartimentului de Primire a Urgențelor de Specialitate (CPU-S), în perioada 2012–2022, și s-a observat o adresabilitate medie de aproximativ 35.000 cazuri/an, respectiv 130 pacienți/zi, care au apelat la serviciile medicale din cadrul unității medicale. La același nivel funcționează și triajul Institutului de Boli Cardiovasculare împreună cu camera de primiri urgențe a acestuia. „Se identifică astfel necesitatea realizării acestui proiect prin care spitalul urmărește organizarea unor circuite epidemiologice și a unor structuri de izolare pentru patologia infectioasă în vederea reducerii riscului de Infecții Asociate Actului Medical și transmitere a unor tulpini multidrog rezistente”, au precizat reprezentanții Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

De aceea, s-a luat decizia realizarea unor intervenții punctuale, spre exemplu în zona unde sunt primite urgențele urologice, care are nevoie de modernizare și reamenajare, va fi creat un spațiu pentru igienizarea pacientului și mai multe grupuri sanitare. Este nevoie și de realizarea unei infrastructuri de izolare în cadrul Clinicii de Urologie, cu acces separat de restul secției, lucru care va permite izolarea pacienților infectați cu bacterii multidrog rezistente, Clostridium difficile și alte boli infecțioase. Tot în cadrul acestui proiect va fi creat un nou spațiu cu compartimentare și dotări pentru pacienții care au trecut prin intervenții de transplant renal și care, având în vedere scăderea imunității organismului, au nevoie să fie izolați.

 

Al doilea proiect alocă 17 milioane de lei pentru extinderea ambulatoriului

 

Un alt proiect major este dezvoltarea serviciilor medicale acordate în Ambulatoriul integrat. În acest moment, funcționează în patru cabinete situate dispersat în corpul de clădire C1 subsol și corpul de clădire C2, etaj 1, oferind consultații pentru următoarele specialități: medicină internă, urologie, nefrologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Din cauza lipsei spațiilor necesare, în spațiile existente ale spitalului se desfășoară preponderent serviciile medicale spitalicești acordate în spitalizare de zi.

Prin acest proiect se intenționează ca până în octombrie 2024 să fie reabilitat, modernizat și extins ambulatoriul prin supraetajare, precum și echiparea și dotarea cu echipamente medicale. De asemenea, prin acest proiect se vor separa complet circuitul pacienților tratați în ambulatoriu fața de pacienți tratați prin spitalizare continuă.

„Este necesară acoperirea nevoii de a crea spații medicale sigure raportate la adresabilitatea pacienților, atât pentru specialitățile aprobate și existente în structura Spitalului Dr. C. I. Parhon, cât și pentru noi specialități conexe patologiei reno-urinare, cu impact semnificativ financiar asupra serviciilor medicale spitalicești acordate în spitalizare continuă în secțiile spitalului”, au explicat reprezentanții spitalului. Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 17 milioane de lei, fără TVA, iar durata estimată pentru finalizarea lucrărilor este 24 de luni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.