Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comunicat de Presă

Investiții record în rețelele de apă și canalizare 509 milioane de euro pentru toți ieșenii (P)

GALERIE
Maricel-POPA-presedinte-CJ-Iasi
  • Maricel-POPA-presedinte-CJ-Iasi
- +

Cea mai mare investiție derulată vreodată în județul Iași va aduce apa și canalizarea în toate localitățile mai mari de 2.000 de locuitori. 509 milioane euro cu TVA reprezintă finanțarea avută la dispoziție de ApaVital pentru realizarea investițiilor. Mare parte din sumă o reprezintă fondurile europene nerambursabile. Lucrările vor fi realizate în 113 localități arondate la 41 unități administrativ-teritoriale. 

 

”Se lucrează la acest proiect de ani buni. Este o investiție necesară pentru județul Iași, care vine să completeze lucrările realizate în ultimii ani de comunitățile locale. Suma este echivalentă cu sumele necesare pentru construirea Spitalului Regional de Urgență, de exemplu, finanțat de asemenea cu fonduri europene nerambursabile. Sunt acoperite toate zonele județului, indiferent de culoarea politică a celui care vremelnic se află la conducerea Primăriei. La prioritizarea lucrărilor au fost luate în calcul criterii obiective”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean și al PSD Iași. 
 
Se vor derula lucrări în localitățile: municipiul Iași, A.I. Cuza, Bârnova (satele Bârnova, Cercu, Păun, Pietrăria, Todirel, Vișan), Ceplenița (satele Buhalnița, Poiana Mărului și Zlodica), Ciortești (satul Coropceni), Ciurea (satele Ciurea, Dumbrava, Hlincea, Lunca Cetățuii, Piciorul Lupului), Comarna (satele Comarna și Osoi), Costești (satele Costești și Giurgești), Costuleni (satele Costuleni, Covasna și Hilița), Cotnari (satele Cotnari, Cârjoaia, Horodiștea, Luparia și Valea Racului), Cozmești (satele Cozmești, Podolenii de Jos și Podolenii de Sus), Cristești, Deleni (satele Deleni, Feredeni, Maxut, Poiana și Slobozia), Dobrovăț, orașul Hârlău (inclusiv satul Pârcovaci), Heleșteni (satele Hărmăneasa, Heleșteni și Oboroceni), Holboca (satele Dancu și Holboca), Ion Neculce (satele Buznea, Dădești, Gănești, Ion Neculce, Prigoreni și Războieni), Lespezi (satele Bursuc Deal și Heci), Miroslava (satele Balciu, Horpaz, Miroslava, Valea Adâncă), Mogoșești (satele Budești, Mânjești și Mogoșești), Moțca, Oțeleni, municipiul Pașcani (inclusiv satele Lunca, Blăgești, Boșteni, Sodomeni și Gâștești), orașul Podu Iloaiei (inclusiv satele Budăi și Scobâlțeni), Popești (satele Doroșcani, Hărpășești și Popești), Popricani (satele Popricani, Moimești, Vânători și Vulturi), Rediu (satele Breazu și Rediu), Ruginoasa (sat Vașcani), Scânteia (satele Boroșești, Ciocârlești și Scânteia), Scobinți (satele Bădeni, Fetești, Scobinți și Zagavia), Sinești (satele Sinești și Stornești), Șcheia, Tătăruși (satele Iorcani, Pietrosu, Tătăruși, Uda și Vâlcica), orașul Târgu Frumos, Tomești (satele Chicerea, Goruni, Tomești și Vlădiceni), Țibana (sat Gârbești), Țibănești (satele Glodenii Gândului, Răsboieni și Țibănești), Valea Lupului, Valea Seacă (satele Conțești, Topile și Valea Seacă) și Voinești.
După finalizarea studiilor de teren, a fost realizată activitatea de proiectare și stabilire a soluțiilor tehnice pentru fiecare sistem de alimentare cu apă și pentru fiecare sistem de colectare a apelor uzate. 
 
În urma întocmirii Studiului de Fezabilitate, a rezultat că valoarea totală a proiectului POIM 2014 – 2020, în prețuri curente, este de 427.914.258,59 Euro (fără TVA). 
 
Investițiile se vor realiza prin intermediul a 14 Contracte de Lucrări, 4 Contracte de Furnizare  echipamente și 2 Contracte de Servicii și vor consta în:
 
⦁Lucrări de captare: lucrări de aducțiuni noi și reabilitări
⦁Lucrări stații de tratare a apei: stații de clorinare noi și reabilitări aferente celor existente
⦁Lucrări în rețelele de distribuție: stații de pompare, rezervoare, rețele de distribuție (inclusiv branșamente)
⦁Lucrări în rețelele de canalizare: rețele de colectare (inclusiv racorduri), stații de pompare a apelor uzate
⦁Lucrări în stații de epurare a apelor uzate: stații noi și reabilitarea celor existente
⦁Alte dotări aferente investițiilor
 
INDICATORII FIZICI AI PROIECTULUI 
  
Populație suplimentară care beneficiază de o mai bună alimentare cu apă: 191.292 ieșeni
Populație suplimentară care beneficiază de o mai bună tratare a apelor uzate: 77.188 ieșeni
 
APĂ POTABILĂ
Rețea de distribuție apă potabilă (nouă) Km 312
Rețea de distribuție apă potabilă (reabilitată) Km 28
Aducțiune (nouă) Km 256
Aducțiune (reabilitare) Km 38 
Stații de pompare apa potabilă - noi buc 50
Rezervoare înmagazinare buc 43
Stații tratare apa (stații de clorinare) buc 23
 
 
APĂ UZATĂ
Rețea canalizare (nouă) Km 536
Rețea canalizare (reabilitată) Km 13
Stații epurare ape uzate (nouă) buc 4
Stații epurare ape uzate (reabilitare) buc 1
Stații de pompare apă uzată - noi buc 362
Conducte refulare apă uzată Km 230
 
Biroul de Comunicare al PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri